Stává se, že vynikající podzimní večeři, ve které vládnou houby, chceme zapít vínem. Bohužel zapíjet alkoholem houby je hrozný nápad. Vysvětlíme vám, proč byste si měli dávat pozor na tuto nebezpečnou kombinaci.
Podzimní kuchyně
Podzimní kuchyně obsahuje hlavně čerstvě nasbírané houby. Jídla a omáčky, ve kterých vládnou hříbky, lišky nebo jiné houby, jsou určitě oblíbenou možností přípravy chutné večeře, kdy je úroda hub v lese nadměrná. Mělo by se však pamatovat na to, že houby v kombinaci s alkoholem mohou způsobit zažívací potíže.
Pití alkoholu s jídly, která obsahují houby, může vést k závažným trávicím obtížím. I když chuť sklenky červeného vína na hovězí maso v houbové omáčce funguje perfektně, není to nejlepší řešení z hlediska zdraví. Alkohol snižuje specifický houbový protein natolik, že se stává nestravitelným.

Závažné problémy
Otrava jídlem v důsledku požití hub neovlivňuje jen druhy, které se považují za jedovaté. Dokonce i jedlé houby kvůli vysokému obsahu vlákniny mohou být obtížně stravitelné. Člověk nemá schopnost strávit chitin, který buduje buněčnou stěnu houby. Přestože má pozitivní vliv na přechod střevního obsahu, má také vliv na tvrdost hub a snížené vstřebávání minerálů a vitamínů v nich obsažených.
Protože alkohol snižuje houbový protein v žaludku, stává se ještě odolnějším vůči trávicím šťávám, a tak ještě delší dobu zůstává v žaludku. Pamatujte, že nejnebezpečnější je konzumovat alkohol ihned po konzumaci černíku. Tato houba obsahuje kokarcin, látku, která zastavuje proces rozkladu ethylalkoholu v těle. To může představovat hrozbu pro zdraví, a dokonce i pro život.
Zdroj: https://www.canada.ca/en/health-canada/services/food-safety-fruits-vegetables/mushrooms.html