Bohatou úrodu rajčat můžeme zpracovat na mnoho chutných způsobů

Máte-li na zahradě velkou úrodu rajčat, můžete si z nich připravit mnoho různých pokrmů. Některé z nich si vychutnáte jen čerstvé, jiné vám zůstanou konzervované až do zimy. V každém případě všechno zpracujete a žádné rajče jen tak nevyhodíte do koše nebo na kompost. Poradíme vám hned šest možností, jak je zpracovat a pochutnat si na nich.

Rajčatová marmeláda

Netradiční recept vám přinese sladkou marmeládu s přirozenou chutí rajčat. Potřebujete na ni rajčata, cukr, citronovou šťávu a případně koření, jako je vanilka nebo zázvor. Všechno vložte do hrnce a nechte vařit, dokud nezískáte strukturu marmelády. Poté ji přelijte do sklenic a konzervujte.

Doporučený článek:  Přesahující větve ze sousedova pozemku lze řešit soudně nebo domluvou

Vegetariánské carpaccio

Rajčatové carpaccio je velmi lehký předkrm na léto. Zeleninu nakrájejte na velmi tenké plátky, zalijte je olivovým olejem, balzamikovým octem, zasypte parmazánem a čerstvou bazalkou. Nezapomeňte plátky naskládat na talíř, téměř vedle sebe, aby se všechny ochutily stejně.

Zdroj obrázku: Freepik

Zavařenina s chilli

Sladko-pikantní zavařenina je dalším originálním způsobem, jak zpracovat část své úrody. Rajčata uvařte s cukrem, citronovou šťávou, chilli papričkami nakrájeným najemno a česnekem. Vařte, dokud směs nezhoustne. Poté zavařeninu přesuňte do sterilizovaných sklenic a zavařte je.

Doporučený článek:  Kedlubna obohatí jídelníček syrová i jako součást vařených pokrmů. Ne vždy však prospěje

Chutney

Pikantní chutney je další úžasný způsob, jak si vychutnat rajčata i během zimy. Uvařte rajčata s octem, cukrem, cibulí, zázvorem, rozinkami a kořením (koriandrem a hořčičným semínkem), dokud směs nezhoustne. Chutney můžete používat jako chutný dip k pokrmům nebo během vaření.

Sušená rajčata a sůl

Rajčata si můžete také usušit pomocí sušičky na potraviny. Lze je naložit do olivového oleje, anebo z nich připravit chutnou sůl. Sušená rajčata rozemelte na jemný prášek a smíchejte ho s kuchyňskou solí. Používejte ji do salátů, na maso nebo do těstovin a získáte jedinečnou chuť i aroma rajčat.

Zdroj: https://www.allrecipes.com/gallery/fresh-tomato-recipes/

Podobné články: