Máte-li na zahradě velkou úrodu rajčat, můžete si z nich připravit mnoho různých pokrmů. Některé z nich si vychutnáte jen čerstvé, jiné vám zůstanou konzervované až do zimy. V každém případě všechno zpracujete a žádné rajče jen tak nevyhodíte do koše nebo na kompost. Poradíme vám hned šest možností, jak je zpracovat a pochutnat si na nich.
Rajčatová marmeláda
Netradiční recept vám přinese sladkou marmeládu s přirozenou chutí rajčat. Potřebujete na ni rajčata, cukr, citronovou šťávu a případně koření, jako je vanilka nebo zázvor. Všechno vložte do hrnce a nechte vařit, dokud nezískáte strukturu marmelády. Poté ji přelijte do sklenic a konzervujte.
Vegetariánské carpaccio
Rajčatové carpaccio je velmi lehký předkrm na léto. Zeleninu nakrájejte na velmi tenké plátky, zalijte je olivovým olejem, balzamikovým octem, zasypte parmazánem a čerstvou bazalkou. Nezapomeňte plátky naskládat na talíř, téměř vedle sebe, aby se všechny ochutily stejně.
Zavařenina s chilli
Sladko-pikantní zavařenina je dalším originálním způsobem, jak zpracovat část své úrody. Rajčata uvařte s cukrem, citronovou šťávou, chilli papričkami nakrájeným najemno a česnekem. Vařte, dokud směs nezhoustne. Poté zavařeninu přesuňte do sterilizovaných sklenic a zavařte je.
Chutney
Pikantní chutney je další úžasný způsob, jak si vychutnat rajčata i během zimy. Uvařte rajčata s octem, cukrem, cibulí, zázvorem, rozinkami a kořením (koriandrem a hořčičným semínkem), dokud směs nezhoustne. Chutney můžete používat jako chutný dip k pokrmům nebo během vaření.
Sušená rajčata a sůl
Rajčata si můžete také usušit pomocí sušičky na potraviny. Lze je naložit do olivového oleje, anebo z nich připravit chutnou sůl. Sušená rajčata rozemelte na jemný prášek a smíchejte ho s kuchyňskou solí. Používejte ji do salátů, na maso nebo do těstovin a získáte jedinečnou chuť i aroma rajčat.
Zdroj: https://www.allrecipes.com/gallery/fresh-tomato-recipes/