Pěstování domácích rajčat je úžasná možnost, jak si pochutnat a také ušetřit. Rajčata v obchodě jsou totiž poměrně drahá. V zimě jsou ještě dražší, a proto byste měli část své úrody zpracovat tak, abyste si na ní pochutnali i v zimě. Existuje mnoho způsobů, jak to udělat. Dnes vám představíme pět metod, které můžete využít pro využití rajčat během zimních měsíců.
Rajčatová omáčka
Rajčata spaříte ve vroucí vodě, oloupete a nakrájíte. Na pánvi orestujete cibuli a česnek, přidáte rajčata, sůl, pepř, bylinky a dusíte, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec přidejte lžíci cukru, jestli jsou rajčata kyselejší. Omáčku nalijte do sterilních sklenic nebo ji zamrazte po jednotlivých porcích.
Kečup
Spařená a oloupaná rajčata povaříte s cibulí, česnekem, cukrem, octem a kořením. Po změknutí rozmixujte, propasírujte a vařte, dokud nezískáte konzistenci kečupu. Uskladněte je ve sterilizovaných sklenicích. Domácí kečup si jistě vychutnají všechny děti a nabídnete jim něco mnohem zdravějšího než obvykle.
Rajčatový protlak
Samotná rajčata spařte, oloupejte a rozmixujte. Poté je vařte, dokud se tekutina nezredukuje. Musíte získat hustou hmotu. Protlak stačí ochutit jen malým množstvím soli. Skladujte do v menších sklenicích, které předem důkladně sterilizujete (včetně víček).
Sušená rajčata
Rajčata nakrájejte na plátky, osolte a vložte do sušičky na potraviny. Nastavte nízkou teplotu (asi 60 stupňů). Počkejte pár hodin, dokud nebudou plátky rajčat dokonale vysušené. Můžete je lehce ochutit bylinkami nebo česnekem podle své chuti. Velmi dobře budou chutnat i samotná bez koření.
Čalamáda
Rajčata, papriky, cibuli a další zeleninu podle chuti nakrájejte, smíchejte s octem, cukrem, solí a kořením. Nechte směs odležet a potom ji přesuňte do sterilizovaných sklenic. Vždy je uložte na chladné a temné místě, kde vám čalamáda vydrží po několik měsíců.
Zdroj: https://www.jamieoliver.com/features/ways-to-use-up-ripe-tomatoes/