Čerstvé jahody si můžeme užít i v zimě. Díky správnému zamrazení budou chutnat jako právě utržené

Všichni se každoročně nemůžeme dočkat jahodové sezóny. Mnozí z nás se snaží využít těchto několika týdnů a vychutnat si sladké plody. Bohužel se z tohoto ovoce nemůžeme těšit příliš dlouho. Když si na podzim a v zimě vzpomeneme na toto ovoce, mnohokrát se nám sbíhají sliny. Nemusíte však zoufat, protože vám poradíme, jak jahody správně zmrazit, abyste si jejich chuť mohli vychutnat i v chladných měsících.

Kdy je nejvhodnější doba na zmrazení

Odpověď je velmi jednoduchá. Jahody je dobré zmrazit ihned po jejich nákupu nebo natrhání. Nezapomeňte však, že ke zmrazení jsou vhodné pouze zcela zralé plody. Důkladně je zkontrolujte, neměly by na nich být žádné kazy. Tedy žádné mechanické poškození ani známky začínající hniloby. Při přepravě dbejte na opatrnost, protože jahody jsou velmi křehké ovoce a mohou se snadno poškodit.

Doporučený článek:  Papriky posílí imunitu jako málokterá zelenina. Ne všichni ale mohou její bohatství využít

Jak bylo uvedeno výše, jahody je nejlepší zmrazit hned po příchodu domů. Čím déle je skladujete, tím je pravděpodobnější, že některé z nich již nebudou dobré. Ovoce nejprve omyjte pod tekoucí studenou vodou. Stonky neodstraňujte. Po odstranění stopek jahody nasají vodu a ztratí pevnou strukturu. Můžete je přenést na sítko nebo papírovou utěrku a nechat je uschnout. Když jsou jahody suché, odtrhněte stopky.

Zdroj obrázku: Freepik

Zmrazování krok za krokem

Po očištění jahod si připravte plech vyložený pečicím papírem. Rozložte jahody tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Vložte na dvě hodiny do mrazáku. Snažte se udržovat co nejnižší teplotu. Čím nižší je, tím více živin si ovoce uchová. Po této době budou jahody tvrdé. Vytáhněte je, co nejrychleji přendejte do sáčků na zip a ihned je vložte zpět do mrazničky.

Doporučený článek:  Nejlepší hnojivo na rajčata nestojí ani korunu. Obyčejný odpad podpoří bohaté a šťavnaté plody

Při balení ovoce je dobré na sáček napsat datum. Jahody lze skladovat 12 měsíců. Gurmáni však tvrdí, že nejlépe chutnají během prvních šesti měsíců od zmrazení. Zabalte je tak, abyste si mohli pohodlně vytáhnout část, kterou určitě využijete. Rozmražené jahody v žádném případě znovu nezmrazujte. Jahody rozmrazte tak, že je položíte na spodní polici chladničky a necháte je samovolně roztát.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/how-to-freeze-strawberries

Podobné články:

Chutná a nesmírně zdravá. V některých kombinacích však rajčata ztratí své mimořádné vlastnostiChutná a nesmírně zdravá. V některých kombinacích však rajčata ztratí své mimořádné vlastnosti

Rajčata voní a chutnají skvěle. Jsou také pokladnicí mnoha živin, které se vyplatí v kuchyni využít. Pro jejich nutriční hodnotu je nejlepší rajčata jíst syrová. Když je však tepelně zpracujeme,

Ani nejlepší recept nezaručí, že se nakládané okurky podaří. Dojít může hned k několika chybámAni nejlepší recept nezaručí, že se nakládané okurky podaří. Dojít může hned k několika chybám

Recepty na nakládané okurky jsou vždy velmi jednoduché a zvládne je snad každý. Nezáleží na tom, jak jste v kuchyni zkušení. Někdy se jednoduše stane, že se vám nakládané okurky

Domácím broskvím se nic nevyrovná. Ovocný strom vypěstujete i ze zbylé peckyDomácím broskvím se nic nevyrovná. Ovocný strom vypěstujete i ze zbylé pecky

Broskve jsou vynikajícím ovocem, které obsahuje hodně vitamínů a minerálů. Domácí ovoce bude vždy chutnější a levnější než z obchodu. Broskvoň si přitom můžete vypěstovat i z pecky. Kdy zasadit