Sušená jablka jsou obrovskou pochoutkou, kterou si mnoho lidí s radostí připravuje na podzim. Navíc do toho můžete zapojit také děti, takže jde o úžasnou rodinnou aktivitu. Velmi důležitý je výběr odrůdy jablek, ale použít můžete prakticky jakoukoli odrůdu, která vám chutná. Doporučují se ovšem sladší druhy, protože kyselejší jablka mohou být velmi trpká jako křížaly.
Příprava
V první řadě jablka důkladně opláchněte. Křížaly můžete připravit se slupkou nebo bez ní, to záleží pouze na vás. Poté odstraňte jádřince a nakrájejte jablka na tenké plátky. Měly by mít sílu 3-5 mm. Myslete na to, že čím tenčí plátky nakrájíte, tím kratší dobu bude trvat jejich usušení. Snažte se, aby byly všechny plátky stejně silné, protože jinak se vám budou těžko sušit.
Prevence před hnědnutím
Jistě víte, že jablka mají tendenci velmi rychle hnědnout a oxidovat na vzduchu. To není vůbec nic dobrého, když je chcete ještě dál zpracovat. Z tohoto důvodu byste je měli krátce namočit do roztoku vody a citronové šťávy. Stačí jedna lžíce citronové šťávy na jeden hrnek vody. Ponořte plátky jablek do této vody na 10 minut a poté je osušte papírovým ručníkem.
Sušení jablek
Na sušení křížal můžete použít troubu (o teplotě 50-70 stupňů po dobu 4-8 hodin) nebo sušičku na potraviny (o teplotě 50-60 stupňů po dobu 6-12 hodin). Poslední možností je tradiční sušení na vzduchu. V tomto případě potřebujete suché, teplé a dobře větrané místo, kde necháte plátky jablek po dobu 5-7 dnů. U všech metod je důležitá pravidelná kontrole a otáčení.
Skladování
Až budou křížaly zcela vysušené a vychladlé, můžete je přesunout do vzduchotěsné nádoby nebo do sáčků. Skladujte je na tmavém a suchém místě. Vlhkost je dokáže dokonale zničit a vy přijdete o všechny křížaly, které jste tak pečlivě sušili. Skladování je proto velmi důležité, stejně jako samotná příprava a sušení jablek. Tak hurá do toho, abyste si mohli v zimě pochutnat na křížalách.
Zdroj: https://www.rachelsrealfoodkitchen.com/how-to-dry-apples/