Volba grilu závisí na tom, jak si připravíte své maso i zeleninu. Liší se pochopitelně hlavně typem paliva. Potom se sami rozhodnete o velikosti konkrétního modelu, ale palivo je klíčové. K nejoblíbenějším patří pohon na elektřinu nebo dřevěné uhlí. Nyní se mrkneme na klady a zápory obou možností, protože každá z nich je vhodná pro jiné jedince. Co je lepší pro vás?
Výhody a nevýhody elektrického grilu
Velkou výhodou elektrického grilu je jeho snadné používání a ovládání. Stačí, když ho zapojíte do zásuvky a nastavíte si požadovanou teplotu. Můžete ho také ihned používat a nemusíte čekat, až se zahřeje. Navíc ho velmi jednoduše umyjete a můžete ho použít také uvnitř. To se vám s grilem na uhlí nepodaří. Jestli chcete grilovat na balkonu nebo v bytě, jde o skvělou variantu pro vás.
Mezi zápory jednoznačně patří chuť, která mnoho lidí nakonec od koupi odradí. Na elektrickém grilu se nedočkáte kouřové chutě ani typické atmosféry grilování. Navíc jste závislí na elektřině, takže nemůžete gril jen tak odnést doprostřed zahrady. Některé modely také nedokáží dosáhnout dostatečně vysoké teploty, kterou potřebujete pro dokonalou přípravu masa.
Výhody a nevýhody grilu na dřevěné uhlí
Grily na dřevěné uhlí jsou velmi populární, protože si je můžete přenést kamkoli a zažijete tu správnou atmosféru, chuť i vůni výsledného pokrmu. Navíc můžete zapojit děti do rozdělávání ohně, což pro ně bude rozhodně zajímavé a přínosné. Na tomto grilu také dosáhnete vysokých teplot, což je ideální pro dokonalou kůrku na mase a pro rychlejší přípravu.
Pro mnoho lidí je velkou nevýhodou kouř, protože může vadit sousedům. Manipulace s ohněm je také nebezpečnější, a proto může dojít k úrazu, pokud nebudete opatrní. Musíte se také zbavit popela a zbytků uhlí. Navíc i čištění je trochu náročnější než u elektrického grilu. A nakonec je náročnější gril zapálit a musíte také počkat, než získá ideální teplotu pro přípravu masa, klobás i zeleniny.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com/charcoal-vs-gas-grills-335044