Květák nesmí v jídelníčku chybět. Jednoduché triky ho zbaví zápachu i nadýmání

Květák je velmi prospěšná zelenina. Má mnoho zdravých látek a lze ho připravit na milion způsobů. Dá se vařit, smažit, grilovat a tím výčet rozhodně nekončí. Může se však květák jíst syrový? A jak vařit květák, aby nám z něj nezapáchala celá kuchyně? To se dozvíte v našem článku.

Nepříjemný zápach při vaření

Pokud nechcete, aby se z vařícího květáku šířil nepříjemný zápach, stačí přidat do vody, ve které ho vaříte, čajovou lžičku jedlé sody nebo půl sklenice mléka. Žádný z produktů neovlivní chuť zeleniny. Tato zelenina se dá úspěšně dusit, péct a grilovat. V každé variantě chutná trochu jinak. Stojí za to otestovat všechny z nich, abyste si vybrali tu nejchutnější verzi pro vás.

Doporučený článek:  Kapradina má ráda svůj klid. Změny nenese lehce, snadno ztratí svou krásnou zeleň

Květák je velmi prospěšný při mnoha onemocněních. Obsahuje například jedinečný sulforafan, což je sloučenina se silnými antioxidačními vlastnostmi. Kromě toho existuje řada dalších antioxidantů v květáku, včetně vitamínu C, E a manganu. Tím vším napomáhá snížit zánět v těle a toxický účinek volných radikálů. Květák je jedním z druhů zeleniny, které dokážou bojovat proti rakovině.

Zdroj obrázku: Freepik

Kdo by neměl jíst květák

Květák je těžko stravitelný, proto je lepší ho nekonzumovat večer. Nadýmá, a proto se nedoporučuje při podrážděných střevech a těhotným ženám. Tento účinek lze snížit, pokud budeme květák vařit s kmínem nebo koprem. Ačkoli je zelenina bohatá na jód, nedoporučuje se lidem s poruchami štítné žlázy. Obsahuje složky, které narušují absorpci jódu z potravinářských výrobků.

Doporučený článek:  Konec problémů se spánkem: příjemná vůně citronu nás brzy přenese do říše snů

Rozhodně by ho neměli konzumovat lidé s hypotyreózou a Hashimotovou chorobou. Při jiných poruchách štítné žlázy je třeba udržovat střídmost. I když to nebývá zvykem, tato zelenina se dá jíst i syrová. Může být elegantním doplňkem k salátům. Může se také jíst samotná jako občerstvení mezi jídly.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/glossary/cauliflower-glossary

Podobné články:

Zkáza rostlin i úrody: hraboši nepohrdnou téměř ničím. Jednoduché triky je ze zahrady vyženouZkáza rostlin i úrody: hraboši nepohrdnou téměř ničím. Jednoduché triky je ze zahrady vyženou

Hraboši polní patří mezi nejpočetnější skupinu hlodavců z podčeledi hrabošovitých na severní polokouli. Jejich příbuznými jsou lumíci, ondatry, pestrušky, slepušky nebo hryzci a jedná se o nenápadné tvory připomínající křečky.

Podzimní prořezání zajistí bohatou úrodu angreštu příští rokPodzimní prořezání zajistí bohatou úrodu angreštu příští rok

Každý pěstitel touží po bohaté sklizni, u některých ovocných keříků je snadné plodnost ovlivnit, zejména u všech odrůd angreštu. Oblíbeným trikem zkušených zahradníků je každoroční prořezání keřů. Stačí jeden rok