Malá semínka černuchy seté v sobě skrývají obrovskou sílu. Celé tělo díky nim omládne

Semínka černuchy seté neboli černého kmínu jsou skvělým doplňkem mnoha pokrmů, zejména se hodí do salátů, omáček nebo dresinků. Bývají ozdobou na domácím slaném pečivu a výtečně ho provoní kmínovou vůní. Černá malá semínka se nepoužívají jen v gastronomii, jsou přírodním lékem, který si poradí s mnoha zdravotními obtížemi. Stačí pouhá jedna lžička denně a budete se divit, co s vaším tělem udělá.

Drobounká semínka s mocnou silou

Černuchu setou znali už staří Egypťané a lisovaný olej ze semínek byl cennější než zlato, protože pomáhal vracet mládí a zatočit s mnoha zdravotními neduhy. Semínka vykazují protizánětlivé, protiplísňové, antialergické a antibakteriální účinky, k tomu jsou zásobárnou vitamínů (A, E, skupiny B), minerálů (selen, zinek, měď, draslík, železo), omega-3 mastných kyselin a alkaloidů či flavonoidů, které pomáhají likvidovat volné radikály v těle, k tomu jsou přírodním prostředkem pro zlepšení cukrovky nebo aterosklerózy. Černý kmín obsahuje též biotin, látku zodpovědnou za lepší stav vlasů, pokožky a nehtů.

Doporučený článek:  Šálek kávy dodá spoustu energie, to však není vše. Ochrání před obávanými nemocemi srdce
Zdroj obrázku: Freepik

Na snížení špatného cholesterolu i na trávení

S čím si malá černá zrníčka, která vzhledově nevypadají příliš vábně, poradí? Vzhledem k enormnímu obsahu účinných látek s opravdu velkou škálou neduhů. Zejména snižují hladinu špatného cholesterolu, pro tento účel postačuje konzumovat pravidelně jednu lžičku tohoto koření. Aktivní látky snižují riziko onemocnění kardiovaskulárními chorobami včetně infarktu a mrtvice. Výtečně působí na trávení, semínka umí likvidovat bakterie a parazity. Současně se zamezuje rozšíření kvasinek Candida albicans, které způsobují řadu chronických infekcí.

Doporučený článek:  První třešně dorazily na pulty obchodů. Víme, proč je nekupovat a počkat si na lepší

Pro posílení imunity i při autoimunitních chorobách

Semínka černuchy seté jsou pokladnicí prospěšných látek, proto pomáhají při posílení imunity, doporučují se i pacientům s různými autoimunitními onemocněními. Mohou se přidávat do salátů, sendvičů, polévek nebo k zelenině. Denní dávka celých nebo rozemletých semínek je 1–3 lžičky, výtečně se snoubí s tymiánem, s novým kořením a se sladkou paprikou. Může se užívat též ve formě nálevu, případně při přípravě pokrmů přidat vylisovaný olej. Semínka se nedoporučují těhotným ženám a pacientům s nízkým tlakem.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/what-is-nigella-sativa

Podobné články:

Při vaření rýže dělá většina lidí zásadní chybu. Oblíbená příloha se tak stává hrozbouPři vaření rýže dělá většina lidí zásadní chybu. Oblíbená příloha se tak stává hrozbou

Rýži je potřeba před vařením omýt pod studenou vodou, ale mnoho lidí to tak nedělá. Přitom je to velmi podstatná věc, protože díky tomu bude rýže chutnat opravdu tak, jak

„Lákáte na ovoce v akci, ale žádná jablka za tu cenu nemáte,“ rozzlobila jsem se v supermarketu„Lákáte na ovoce v akci, ale žádná jablka za tu cenu nemáte,“ rozzlobila jsem se v supermarketu

Minulý týden jsem si procházela leták nedalekého supermarketu a všimla jsem si akce na jablka. Byla to skvělá nabídka – jablka za poloviční cenu. Rozhodla jsem se, že půjdu a