Ochutnejte exotický zázrak, který oslní vaše smysly – mango. Toto oblíbené tropické ovoce si zamilovaly jak děti, tak dospělí díky neodolatelně sladké chuti. Kromě kulinářského požitku nabízí také bohatý obsah vitamínů, minerálů a antioxidantů. Mango, se svou oválnou formou, připomíná zmenšený americký fotbalový míč, pod jeho pevnou slupkou se ukrývá měkká a šťavnatá dužnina, která vás nadchne. Konzumuje se nejčastěji syrové, přidává se do zeleninových salátů a své nezastupitelné místo má v dezertech. Proč zařadit mango do jídelníčku a do jakých jídel jej přidat?
Plody z jihovýchodní Asie
Mango je plod mangovníku, který pochází z tropů v jihovýchodní Asii. V současnosti se pěstuje v Indii nebo v Thajsku, ale také v Mexiku či Brazílii. Na popularitě získává též v tuzemsku, kde se konzumenti se sladkou žlutooranžovou dužninou teprve seznamují. A proč zařadit mango do jídelníčku? Nejen pro zajímavou chuť, též pro obsah živin, vitamínů, minerálů a antioxidantů. Mango je zásobárnou vitamínů C, A a E, rovněž minerálů, jako jsou draslík nebo hořčík, nechybí betakaroten a kyselina listová. Je důležité i pro obsah vlákniny.

Zdroj obrázku: Freepik
Pro zdravá střeva
Proč jíst mango pravidelně? Rozhodně pro posílení imunity, podle odborníků také posiluje srdce a zlepšuje kognitivní funkce mozku včetně paměti a soustředění. A co víc, je lékem pro oči. Mango není příliš kalorické, obsahuje na 100 gramů 69 kcal. Je pravda, že toto ovoce obsahuje o něco více sacharidů než jiné ovoce, na druhou stranu je ale balzámem pro střeva, zlepšuje peristaltiku a odstraňuje toxiny z těla.
Do salátů i k rybám
Mango se používá v mnoha podobách, ve studené i teplé kuchyni. Výtečně chutná v zeleninových a ovocných salátech, často je součástí smoothie nebo exotických dezertů. Při snídani se může přidat do jogurtu nebo ovesné kaše. Vzhledem k jeho jedinečné chuti se může kombinovat se slanými jídly, s masem nebo s rybami či s dipy ve spojení s chilli. Mango se může konzumovat každodenně, není vhodné pro alergiky na pyly břízy nebo pelyňku nebo pacienty s ledvinovými kameny.
Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-mango