Mango: Výživná bomba pro vaši imunitu a mentální jasnost

Ochutnejte exotický zázrak, který oslní vaše smysly – mango. Toto oblíbené tropické ovoce si zamilovaly jak děti, tak dospělí díky neodolatelně sladké chuti. Kromě kulinářského požitku nabízí také bohatý obsah vitamínů, minerálů a antioxidantů. Mango, se svou oválnou formou, připomíná zmenšený americký fotbalový míč, pod jeho pevnou slupkou se ukrývá měkká a šťavnatá dužnina, která vás nadchne. Konzumuje se nejčastěji syrové, přidává se do zeleninových salátů a své nezastupitelné místo má v dezertech. Proč zařadit mango do jídelníčku a do jakých jídel jej přidat?

Doporučený článek:  Mšice jsou pro každou zahradu pohroma. Jediné dvě ingredience je zlikvidují a zachrání rostliny před zkázou

Plody z jihovýchodní Asie

Mango je plod mangovníku, který pochází z tropů v jihovýchodní Asii. V současnosti se pěstuje v Indii nebo v Thajsku, ale také v Mexiku či Brazílii. Na popularitě získává též v tuzemsku, kde se konzumenti se sladkou žlutooranžovou dužninou teprve seznamují. A proč zařadit mango do jídelníčku? Nejen pro zajímavou chuť, též pro obsah živin, vitamínů, minerálů a antioxidantů. Mango je zásobárnou vitamínů C, A a E, rovněž minerálů, jako jsou draslík nebo hořčík, nechybí betakaroten a kyselina listová. Je důležité i pro obsah vlákniny.

Zdroj obrázku: Freepik

Pro zdravá střeva

Proč jíst mango pravidelně? Rozhodně pro posílení imunity, podle odborníků také posiluje srdce a zlepšuje kognitivní funkce mozku včetně paměti a soustředění. A co víc, je lékem pro oči. Mango není příliš kalorické, obsahuje na 100 gramů 69 kcal. Je pravda, že toto ovoce obsahuje o něco více sacharidů než jiné ovoce, na druhou stranu je ale balzámem pro střeva, zlepšuje peristaltiku a odstraňuje toxiny z těla.

Doporučený článek:  Zelenina jako zázračný lék: Brokolice, rajčata a mrkev v boji proti vysokému tlaku

Do salátů i k rybám

Mango se používá v mnoha podobách, ve studené i teplé kuchyni. Výtečně chutná v zeleninových a ovocných salátech, často je součástí smoothie nebo exotických dezertů. Při snídani se může přidat do jogurtu nebo ovesné kaše. Vzhledem k jeho jedinečné chuti se může kombinovat se slanými jídly, s masem nebo s rybami či s dipy ve spojení s chilli. Mango se může konzumovat každodenně, není vhodné pro alergiky na pyly břízy nebo pelyňku nebo pacienty s ledvinovými kameny.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-mango

Podobné články:

Známé přírodní hnojivo používaly naše babičky. Nyní se na něj zapomnělo. Přitom prospívá více, než drahá chemieZnámé přírodní hnojivo používaly naše babičky. Nyní se na něj zapomnělo. Přitom prospívá více, než drahá chemie

Dříve nebylo běžné zamířit do obchodu a vybírat z desítek různých chemických hnojiv. Dnes je to pro mnohé pěstitele standard. Málokdo si ale uvědomí, že při svém výběru kupuje chemii, která