V podzimním a zimním období bychom měli trochu přizpůsobit svůj jídelníček tomu, že náš organismus potřebuje více vitamínů a minerálů. Jedině se silnou imunitou totiž projdete celým tímto obdobím roku bez nemoci. Některé druhy zeleniny jí přitom obsahují více než jiné. Proto byste je měli začlenit do jídelníčku. Následující druhy zeleniny jsou na tom nejlépe.
Listová zelenina a brokolice
Špenát, kapusta nebo mangold patří mezi nejzdravější druhy listové zeleniny. Obsahují hodně vitamínu K, A, C, E, B6 a kyselinu listovou. Brokolice také obsahuje kyselinu listovou, společně s vitamínem K, A, C, E a skupiny B. Takže vašemu zdraví rozhodně poslouží.
Paprika a mrkev
Červená paprika patří mezi nejlepší zdroje vitamínu C mezi zeleninou i ovocem. Obsahuje totiž vyšší množství této látky než citrusy. A navíc si užijete vlastnosti betakarotenu. Ten obsahuje také mrkev, a to ve velkém množství. Tato látka je nezbytná pro zdraví očí, pokožky a imunitního systému.
Kapusta a batáty
Růžičková kapusta je velmi bohatá na vitamín K, který podporuje zdraví kostí. Obsahuje také vitamín A, C a kyselinu listovou. Sladké brambory, neboli batáty jsou mnohem zdravější než běžné brambory. Najdete v nich vitamín A, C, B6 a kyselinu listovou.
Cibule, česnek a rajčata
Cibule je známá hlavně díky vitamínům skupiny B, ale obsahuje také vitamín C. Česnek je přírodní antibiotikum, které vám posílí imunitní systém a bojuje proti zánětům. Zároveň obsahuje vitamín B6 a C. Rajčata se mohou pochlubit vitamínem C, A, K, skupinou B a kyselinou listovou.
Zelí a hrách
Kysané (i klasické) zelí je velmi bohaté na vitamín C, K a kyselinu listovou. Navíc obsahuje také probiotika, která mají blahodárný vliv na váš trávicí systém. A nakonec hrách obsahuje vitamín K, C, A, B1 a kyselinu listovou. Proto tuto luštěninu nepodceňuje, protože dokáže podpořit celý organismus.
Zdroj: https://www.delish.com/food/a28072385/best-fall-fruits-vegetables/