Nejlepší olej do kuchyně možná překvapí. Nabízí vyvážený poměr živin a je ideální k smažení

Řepkový olej stojí stále poněkud v pozadí. Přináší přitom mnoho pozitivních vlastností, které se vyplatí využít. Dobrou zprávou na začátek je, že jeho cena není příliš vysoká. Jiné oleje jsou mnohem dražší, a přitom nepřináší tolik benefitů. Podívejme se, proč byste se měli soustředit na nákup tohoto produktu, jaké jsou jeho výhody a jak ho můžete využít v kuchyni.

Nejcennější zdroj omega-3 a omega-6 mastných kyselin

Myslíte si, že je olivový olej nejzdravějším olejem, který najdete na trhu? Není to pravda. Řepkový olej obsahuje 10krát více omega-3 mastných kyselin než olivový olej, 13krát více než slunečnicový olej a 50krát více než olej z hroznových jader. To ale není všechno. Kvalita těchto prvků a jejich poměr v oleji jsou v tomto případě dokonalé. Možná se vám to nezdá důležité, ale ve skutečnosti na tom velmi záleží.

Doporučený článek:  Při vaření rýže dělá většina lidí zásadní chybu. Oblíbená příloha se tak stává hrozbou

V řepkovém oleji je poměr 2 : 1 v případě omega-6 a omega-3 mastných kyselin. Klíčové je to z jednoduchého důvodu. Příliš mnoho omega-6 mastných kyselin dokáže potlačit pozitivní účinky druhé skupiny mastných kyselin. To je bohužel případ u většiny rostlinných olejů, které si přinesete domů. Správná hladina těchto prvků podporuje zdravou hladinu cholesterolu.

Zdroj obrázku: Freepik

Užijte si vitamíny při smažení i vaření

Řepkový olej je přirozeným zdrojem vitamínů E a K. Vitamín E působí jako silný antioxidant a pomáhá chránit naše buňky před škodlivým vlivem volných radikálů. Díky tomu bojuje proti rakovině a mnoha dalším onemocněním. Vitamín K se podílí na srážení krve a napomáhá ke zdravým kostem.

Doporučený článek:  Malá semínka černuchy seté v sobě skrývají obrovskou sílu. Celé tělo díky nim omládne

Rafinovaný řepkový olej je tuk, který velmi dobře funguje při smažení, protože má správný kouřový bod. Velmi dobře ho ale můžete využít také při pečení v receptech, kde se používají rostlinné oleje, nebo v případě, že nebudete mít po ruce máslo. Jíst ho ale můžete také syrový v salátech, protože má neutrální chuť a bude dobře fungovat pro vázání jednotlivých chutí v salátu nebo jiném pokrmu.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/what-to-know-about-rapeseed-oil

Podobné články:

Vyvarujte se zbytečných chyb, které ničí v ovoci a zelenině tolik potřebný vitamin CVyvarujte se zbytečných chyb, které ničí v ovoci a zelenině tolik potřebný vitamin C

Vitamin C hraje v těle významnou roli. Bohužel velké většině lidí chybí. A to z důvodu špatného životního stylu, chybného uskladnění potravin nebo vaření, při němž suroviny ztrácí své výhody.

Superpotraviny nemusí stát majlant. Obyčejné lněné semínko je skutečná vitamínová bombaSuperpotraviny nemusí stát majlant. Obyčejné lněné semínko je skutečná vitamínová bomba

Lněné semínko je vynikajícím doplňkem zdravých koktejlů a kaší. Skvěle se hodí také na přípravu domácího chleba. Jeho vlastnosti jsou neocenitelné. Semínka pomáhají při žaludečních potížích a žaludečních vředech, kyselém