Léto je obdobím grilování a opékání buřtů nad ohněm. Špekáčky jsou velmi oblíbené, ale musíte si je správně vybrat. Jedině tak si užijete jejich chuť, skvělou strukturu a vysokou kvalitu. Nejdůležitější je pochopitelně jejich složení, ale dívat byste se měli také na pár dalších faktorů při svém výběru. Tak si vychutnáte každé sousto a táborák bude ještě lepší než dřív. Vybrat si je můžete i na pultu v obchodě, kde si snadno ověříte i jejich čerstvost a vůni.
Složení a kvalita
Vždy hledejte špekáčky, které mají vysoký podíl masa, nízký podíl náhražek a žádné konzervanty nebo barviva. Tím získáte přirozenou chuť a vysokou kvalitu. Ano, dokonce i špekáčky mohou být velmi kvalitním produktem, kvůli kterému nebudete mít výčitky svědomí po jeho konzumaci.
Vzhled
Špekáčky musí být pevné na dotyk, ale ne příliš tvrdé. Zároveň se dívejte na jejich barvu, tedy přirozenou barvu masa. Světle růžová nebo červenohnědá je nejlepší a bude vám nejvíce chutnat. Hodně záleží na tom, z jakého masa jsou špekáčky vyrobené, ale většinou jde o vepřové maso.
Chuť a vůně
Přirozená chuť i vůně hodně ovlivní, jestli vám budou chutnat. Přivoňte si k nim. Měli byste cítit jemnou chuť koření a přirozené aroma masa. Jestli ucítíte umělou nebo chemickou vůni, neberte si je domů. Pravděpodobně obsahují chemické látky, které nejsou vůbec dobré pro vaše zdraví.
Cena vs. kvalita
Vyšší cena neznamená vyšší kvalitu. Dívejte se pochopitelně na cenu, ale nevybírejte pouze podle ní. Vždy se podívejte hlavně na složení. Dokonce i levnější špekáčky mohou mít vysoký podíl masa a jsou bez konzervantů. Proto se v obchodě nesmíte dívat pouze na cenu. Jakmile dáte všechny tyto faktory dohromady, táboráky budou nezapomenutelnou součástí každého léta. Jakmile najdete osvědčenou značku, držte se jí nakupujte od ní špekáčky každý rok. Jistě si vždy pochutnáte!
Zdroj: https://swedishness.ch/blogs/news/sausage-mania-picking-the-best-sausages-and-grilling-them-to-perfection-and-a-few-sides-and-toppings-to-try