Oblíbené nakládané okurky mohou vážně ublížit zdraví. Stačí malá chyba při zavařování

Zkažené nakládané okurky poznáte podle jejich charakteristické vůně. Zápach ale není jediným signálem. Existují i další znaky, při kterých byste se neměli o konzumaci nakládaných okurek vůbec pokoušet. Můžete si přivodit nepříjemné zdravotní problémy, což vám za pár nakládaných okurek jistě nestojí. V jakém případě okurky ihned odložit a vůbec je nedávat do úst?

Jak poznáte zkažené okurky?

Nakládané okurky jsou velmi zdravé. Snižují cholesterol, podporují imunitu i trávicí systém. Tato zelenina chutná skvěle k masu i v salátu. Navíc obsahuje obrovské množství vitamínů a minerálů, které tělo potřebuje ke správnému fungování. Někdy se může stát, že se nakládané okurky zkazí. Nestává se to často, ale přesto byste je vždy před konzumací měli zkontrolovat.

Doporučený článek:  Nachystejte zelenině vitaminovou bombu. Výsledky uvidíte už za dva dny

Otevřeli jste sklenici nakládaných okurek a cítíte nepříjemnou vůni? Vůbec je nejezte. Jestli jsou uvnitř prázdné nebo se rozpadají v rukou, neměli byste je konzumovat. Dalším možným signálem je také plíseň. Nejde o klasický bílý povlak. Bude spíš vypadat jako nerovnoměrná silnější vrstva s bílomodrou, bělavou nebo lehce zelenou barvou. Jestli má tekutina u okurek zvláštní zápach, jsou přítomné také kvasinky. Ani v tomto případě je nejezte.

Zdroj obrázku: Freepik

Proč se na okurkách objevuje plíseň?

Plísně a bakterie se do sklenice k okurkám mohou dostat jedině zvenčí. Důvodem je špatný výběr zeleniny nebo špatná sterilizace sklenic a víček před zavařením. Velmi důležité je důkladné omytí a napaření. Před zavařením také musíte zkontrolovat samotné okurky, které mohou být poškozené nebo trochu nahnilé. V takovém případě se bakterie dostanou dovnitř velmi snadno.

Doporučený článek:  Sladkokyselý angrešt může po celý rok podporovat naše zdraví. Léčivá tinktura je připravená během 14 dní

Následky konzumace zkažených okurek

Otrava jídlem není nikdy příjemná věc. Při konzumaci plesnivých nebo nahnilých okurek se mohou objevit bolesti břicha, zvracení, nevolnost nebo průjem. První příznaky otravy se objeví již do hodiny od konzumace. Většinou otrava trvá několik dnů a pomine sama, když budete dodržovat správnou dietu, dostatečnou hydrataci a budete dost odpočívat.

Zdroj: https://www.womansworld.com/posts/food-recipes/pickles-gone-bad-expired

Podobné články:

Nejen okurky. Zdravé siláže lze připravit i z jiných druhů, nakládané citrony příjemně překvapíNejen okurky. Zdravé siláže lze připravit i z jiných druhů, nakládané citrony příjemně překvapí

Věděli jste, že si můžete naložit nejen zelí nebo okurky, ale také další druhy zeleniny? Nakonec je můžete mezi sebou také různě kombinovat. Nakládaná zelenina je oblíbenou pochutinou, můžete ji

Infuze z třešňových stopek utiší bolesti a uleví při nemocných ledvinách. Připravená je během chvíleInfuze z třešňových stopek utiší bolesti a uleví při nemocných ledvinách. Připravená je během chvíle

Sezóna třešní začala, ale cena za tyto červené plody každým rokem stoupá a překonává nové rekordy. Pokud se nám podaří koupit, nebo ještě lépe vypěstovat vlastní třešně, určitě nevyhazujte jejich