Péct neumím, ale kvasnice mám v lednici stále. Místo do těsta je dávám do hlíny, i kvůli ekologii

Kvasnice neboli droždí se nemusí používat jenom na pečení. Málokoho napadne brát je z lednice a nosit je na zahradu. Ale i tohle využití může mít smysl. Ve chvíli, kdy chcete myslet ekologicky. I ve chvíli, kdy chcete prospět svým rostlinám.

Nepeču ani péct neumím. Přesto kupuji pravidelně droždí. Používám ho doma i na zahradě a mnoho lidí se tomu diví. Prý se podle nich hodí jenom do kuchyně a všude jinde jde pouze o plýtvání. Já jsem ale jiného názoru a osobní zkušenost ukazuje, že mám pravdu. A potom jsou i tací, co mi vůbec nevěří, na co droždí opravdu používám. Tak jim to ukážu a vždy jim kousek dám, aby to doma vyzkoušeli.

Doporučený článek:  Výsledky nejnovějšího výzkumu potěší všechny milovníky kávy. Při pravidelném pití předchází selhání ledvin

Nechci hnojit pomocí chemie

Kdo pěstuje různé rostliny, ten moc dobře ví, že se bez hnojiva neobejde. A tady vzniká velké dilema. Zda používat chemii, nebo zda jít přírodní cestou. Já se rozhodla pro druhou variantu, a to doslova ještě pro cestu alternativní. Mé hnojivo je totiž právě droždí. Nebo chcete-li kvasnice, jak se mu také říká. Většina lidí je používá do těsta, ale já znám mnohem lepší využití. Je určené rostlinám. Vzhledem k tomu, kolik stojí, je mé hnojivo navíc velmi levné. A skvěle funguje.

Doporučený článek:  "Tak jste to na něj měli napsat, netuším že třídím špatně," lamentoval jsem nad hnědým kontejnerem

Jednoduché použití je samozřejmostí

Nejenom, že je droždí velmi levné, ale příprava hnojiva je velmi jednoduchá. Vlastně stačí trocha droždí, dále trocha cukru a potom jenom voda. A co s tím? Vše se smíchá v nádobě a nechá se několik dní kvasit. Právě proces kvašení je v tomto směru velmi důležitý. Po několika dnech stačí nakvašenou směs naředit další vodou a je hotovo.

Takto stačí touto směsí rostliny zalévat. Samozřejmě jenom jako doplněk, ne stále. Já zalévám zhruba jednou za 15 – 20 dní a rostliny jsou díky tomu dokonalé. A na kolik takové péče vyjde? Droždí dnes stojí v podstatě jednotky korun, cukr dnes také není nijak velký výdaj a vodu, tu má každá v kohoutku doslova za haléře. Velký rozdíl v porovnání s tím, kolik stojí chemie. Jenom pozor na jednu věc. Až někomu řeknete, že hnojíte droždím, asi vás bude mít za blázna. Tak jsem to měla i já, dokud jsem všem neukázala, jaký pozitivní vliv kvasnice na rostliny mají.

Zdroj: Emailový příspěvek, autorský text

Podobné články:

Nadýmání dokáže znepříjemnit den. Problém mohou překvapivě způsobovat i běžné potravinyNadýmání dokáže znepříjemnit den. Problém mohou překvapivě způsobovat i běžné potraviny

Nadýmání a plynatost není příjemná pro nikoho z nás. V práci nebo ve škole to může být i velmi trapné. Odborníci zdůrazňují, že většinou spočívají tyto problémy ve kvašení v žaludku,

Kedlubna obohatí jídelníček syrová i jako součást vařených pokrmů. Ne vždy však prospějeKedlubna obohatí jídelníček syrová i jako součást vařených pokrmů. Ne vždy však prospěje

Kedlubny milujeme nejen pro jejich chuť, ale také mají skvělé účinky na naše zdraví. Jejich nutriční hodnota je obrovská. Můžete si je dát syrové, nebo si je naložit, obojí je

Šeřík si můžeme nasušit do zásoby, léčivý odvar uleví při bolesti nebo hypertenziŠeřík si můžeme nasušit do zásoby, léčivý odvar uleví při bolesti nebo hypertenzi

Šeřík je okrasná rostlina, kterou pěstují lidé na svých zahradách již desítky, možná i stovky let. Tento keř zdobí zahradu svými majestátními květy, které provoní široké okolí. Nejen lidem se