Špenát je zelenina, která vyvolává rozporuplné emoce. Pro někoho je špatnou vzpomínkou na dětství, pro jiného způsob, jak jíst zdravě. Je bohatým zdrojem minerálů a vitamínů, které podporují každodenní fungování organismu. Navíc působí proti rakovině a zrychluje metabolismus. Jaké další vlastnosti má?
Špenát je jednoletá zelenina, která pochází z oblastí jihozápadní Asie a pro potravinářské účely se pěstuje v mnoha částech světa. Tato rostlina dorůstá výšky až padesáti centimetrů a vzhled špenátu se může mírně lišit v závislosti na odrůdě. Tato zelenina je vděčná na pěstování a nevyžaduje složitou péči.
Co obsahuje?
Mezi nejdůležitější prvky patří hořčík a draslík. První z nich zabraňuje arytmii a podporuje práci nervového systému. Kromě toho zlepšuje paměť a koncentraci, stejně jako funkci metabolismu. Draslík je zodpovědný za transport živin do jednotlivých buněk. Tento prvek také zabraňuje tvorbě ledvinových kamenů a řídí hladinu vody v těle. Špenát obsahuje také zinek, který podporuje regeneraci vlasů, nehtů a pokožky a posiluje je.

Proč je dobré jíst špenát?
Pravidelná konzumace špenátu zvyšuje imunitu, takže se doporučuje lidem, kteří jsou často nemocní. Obsahuje vitamín C zodpovědný za ochranu imunitního systému a zabránění růstu bakterií. Dále se doporučuje lidem, kteří bojují s problémy trávicího systému. Flavonoidy, které obsahuje, působí protizánětlivě a vláknina zabraňuje zácpě. Špenát také pomáhá odstraňovat toxické látky z těla.
Jak špenát jíst?
Dá se připravit na spoustu způsobů a hodí se k mnoha pokrmům. Nejzdravější je v syrové podobě a chutná výborně třeba v zeleninovém salátu s noky a parmazánem. Vyplatí se také připravit si z něj pomazánku na chlebíčky nebo jej přidat na pizzu či těstoviny. Mnoho hospodyněk používá špenát jako nádivku do knedlíků nebo palačinek.
Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/270609