Špenát lze upravit na nespočet chutných způsobů. Obsahem prospěšných látek strčí do kapsy ostatní zeleninu

Špenát je zelenina, která vyvolává rozporuplné emoce. Pro někoho je špatnou vzpomínkou na dětství, pro jiného způsob, jak jíst zdravě. Je bohatým zdrojem minerálů a vitamínů, které podporují každodenní fungování organismu. Navíc působí proti rakovině a zrychluje metabolismus. Jaké další vlastnosti má?

Špenát je jednoletá zelenina, která pochází z oblastí jihozápadní Asie a pro potravinářské účely se pěstuje v mnoha částech světa. Tato rostlina dorůstá výšky až padesáti centimetrů a vzhled špenátu se může mírně lišit v závislosti na odrůdě. Tato zelenina je vděčná na pěstování a nevyžaduje složitou péči.

Doporučený článek:  Cukrová cibule potěší jemně sladkou chutí, výjimečně působí na cholesterol i krásu

Co obsahuje?

Mezi nejdůležitější prvky patří hořčík a draslík. První z nich zabraňuje arytmii a podporuje práci nervového systému. Kromě toho zlepšuje paměť a koncentraci, stejně jako funkci metabolismu. Draslík je zodpovědný za transport živin do jednotlivých buněk. Tento prvek také zabraňuje tvorbě ledvinových kamenů a řídí hladinu vody v těle. Špenát obsahuje také zinek, který podporuje regeneraci vlasů, nehtů a pokožky a posiluje je.

Zdroj obrázku: Freepik

Proč je dobré jíst špenát?

Pravidelná konzumace špenátu zvyšuje imunitu, takže se doporučuje lidem, kteří jsou často nemocní. Obsahuje vitamín C zodpovědný za ochranu imunitního systému a zabránění růstu bakterií. Dále se doporučuje lidem, kteří bojují s problémy trávicího systému. Flavonoidy, které obsahuje, působí protizánětlivě a vláknina zabraňuje zácpě. Špenát také pomáhá odstraňovat toxické látky z těla.

Doporučený článek:  Začátek října je ideální pro sběr šípku. Domácí čaj, tinktura či kompot posílí imunitu

Jak špenát jíst?

Dá se připravit na spoustu způsobů a hodí se k mnoha pokrmům. Nejzdravější je v syrové podobě a chutná výborně třeba v zeleninovém salátu s noky a parmazánem. Vyplatí se také připravit si z něj pomazánku na chlebíčky nebo jej přidat na pizzu či těstoviny. Mnoho hospodyněk používá špenát jako nádivku do knedlíků nebo palačinek.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/270609

Podobné články:

Angrešt nesmí chybět na žádné zahradě. Jídelníček obohatí jedinečnou chutí i pořádnou dávkou vitamínůAngrešt nesmí chybět na žádné zahradě. Jídelníček obohatí jedinečnou chutí i pořádnou dávkou vitamínů

V minulosti byly keře plné angreštu nedílnou součástí našich zahrad. Postupně se začaly vytrácet, ale rozhodně stojí za to, abyste si je na zahradu znovu vysadili. Jejich pěstování není vůbec

Ani jedna švestka nepřijde nazmar. Díky pomalému usušení si zachovají šťavnatost i vitamínyAni jedna švestka nepřijde nazmar. Díky pomalému usušení si zachovají šťavnatost i vitamíny

Na podzim se sbírají oblíbené švestky. Jde o chutný a velmi zdravý dar přírody, který můžeme zachovat po celou zimu. Chutnají totiž skvěle syrové i zpracované. Jestli nevíte, co udělat