Špenát lze upravit na nespočet chutných způsobů. Obsahem prospěšných látek strčí do kapsy ostatní zeleninu

Špenát je zelenina, která vyvolává rozporuplné emoce. Pro někoho je špatnou vzpomínkou na dětství, pro jiného způsob, jak jíst zdravě. Je bohatým zdrojem minerálů a vitamínů, které podporují každodenní fungování organismu. Navíc působí proti rakovině a zrychluje metabolismus. Jaké další vlastnosti má?

Špenát je jednoletá zelenina, která pochází z oblastí jihozápadní Asie a pro potravinářské účely se pěstuje v mnoha částech světa. Tato rostlina dorůstá výšky až padesáti centimetrů a vzhled špenátu se může mírně lišit v závislosti na odrůdě. Tato zelenina je vděčná na pěstování a nevyžaduje složitou péči.

Doporučený článek:  Vypěstujte dýně, které vám budou všichni sousedé závidět. Tajemství velké sklizně tkví ve správném hnojivu

Co obsahuje?

Mezi nejdůležitější prvky patří hořčík a draslík. První z nich zabraňuje arytmii a podporuje práci nervového systému. Kromě toho zlepšuje paměť a koncentraci, stejně jako funkci metabolismu. Draslík je zodpovědný za transport živin do jednotlivých buněk. Tento prvek také zabraňuje tvorbě ledvinových kamenů a řídí hladinu vody v těle. Špenát obsahuje také zinek, který podporuje regeneraci vlasů, nehtů a pokožky a posiluje je.

Zdroj obrázku: Freepik

Proč je dobré jíst špenát?

Pravidelná konzumace špenátu zvyšuje imunitu, takže se doporučuje lidem, kteří jsou často nemocní. Obsahuje vitamín C zodpovědný za ochranu imunitního systému a zabránění růstu bakterií. Dále se doporučuje lidem, kteří bojují s problémy trávicího systému. Flavonoidy, které obsahuje, působí protizánětlivě a vláknina zabraňuje zácpě. Špenát také pomáhá odstraňovat toxické látky z těla.

Doporučený článek:  Mrkvová šťáva každý den působí přímo zázračně. Je však třeba pít ve správnou dobu

Jak špenát jíst?

Dá se připravit na spoustu způsobů a hodí se k mnoha pokrmům. Nejzdravější je v syrové podobě a chutná výborně třeba v zeleninovém salátu s noky a parmazánem. Vyplatí se také připravit si z něj pomazánku na chlebíčky nebo jej přidat na pizzu či těstoviny. Mnoho hospodyněk používá špenát jako nádivku do knedlíků nebo palačinek.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/270609

Podobné články:

Vyvarujte se zbytečných chyb, které ničí v ovoci a zelenině tolik potřebný vitamin CVyvarujte se zbytečných chyb, které ničí v ovoci a zelenině tolik potřebný vitamin C

Vitamin C hraje v těle významnou roli. Bohužel velké většině lidí chybí. A to z důvodu špatného životního stylu, chybného uskladnění potravin nebo vaření, při němž suroviny ztrácí své výhody.

Nakládané okurky najdeme v každé kuchyni. Málokdo ale tuší, jaký poklad pro lidské tělo vlastně jsouNakládané okurky najdeme v každé kuchyni. Málokdo ale tuší, jaký poklad pro lidské tělo vlastně jsou

Nakládané okurky patří mezi velmi oblíbenou zeleninu. Jsou vítaným doplňkem k masům, ale i bramborám. Dokonce i k některým omáčkám a oblíbeným hamburgerům. Jsou nízkokalorické, takže pokud držíte dietu, rozhodně