„Ty ještě zavařuješ, když existuje mrazák?“ Nechápavě jsem se podívala na kamarádku

Pěstování zeleniny bez chemie není žádná věda. Mám takovou tu malou zahrádku hned za barákem a vždycky, když přijde jaro, sázím tam všechno možný. Rajčata, papriky, okurky, a spoustu bylinek. Co se z toho vyklube, to je vždycky malý zázrak.

Jenže pak přijde ten čas, kdy začnou plodiny růst jak o závod a já vám řeknu, sklizeň je pokaždé jako lavina. Každý den sklidíte od něčeho pár kousků a za týden už nevíte, kam s tím. Rodina už mi to odmítá a já musím vyřešit uskladnění. A samozřejmě si to chci udělat co nejjednodušší – co se nesní, to zmrazím. Nakrájet, hodit do sáčku a hotovo. V zimě pak máte zásoby jak kdybyste se chystali na válku, i v lednu máte tu čerstvou chuť léta, třeba ve strouhané mrkvi nebo v paprikovém mixu.

Doporučený článek:  Všechna jablka jsou zdravá, některé odrůdy jsou ale skutečná vitamínová bomba

Teď nedávno přišla kamarádka na kafe a my se tak hezky bavíme o tom, co a jak se dělá s tou vší úrodou. Ona povídá, že si to zavařuje. Já na to koukám a nechápu. Vždyť je to práce na celý den! Vyčistit sklenice, připravit lák, zavíčkovat, zavařovat, pak ty sklenice nechat vychladnout a teprve potom se mohou skladovat. A nejenom že je to práce, ale zavařeniny taky zabírají spoustu místa ve sklepě i ve spíži.

Říkám jí, „A proč to děláš takhle složitě, když máme mrazáky?“ A ona na to, že prý je to taková rodinná tradice. Zavařeniny jako dědictví našich babiček. Přiznám se, že mi to bylo trochu cizí. Já mám raději věci rychlé a efektivní. Ale jak tak povídala o té její metodě, začala jsem si uvědomovat, že ona v tom najde něco víc než jen práci. Je v tom kousek historie, kousek něčeho, co se dělalo dlouhá léta a drží rodinu pohromadě. Ale zase na druhou stranu, já to naházím do mixéru, pak do sáčku, ten do mrazáku a ušetřený čas můžu věnovat rodině mnohem lépe.

Doporučený článek:  Ekologie je nejenom cesta k ochraně planety, ale i možnost jak mít kvalitní plodiny bez chemie

Nakonec jsem si řekla, že ač je to pro mě nepraktické, pro ni to má smysl. Každý si vybíráme, jak budeme pracovat s tím, co máme, a kdo ví, třeba jednou vyzkouším i zavařování, aby mě to taky trochu spojilo s minulostí. Ale zatím zůstávám u svých mražených zásob – praktické, rychlé a hlavně, pořád chutná jako čerstvé. Ale kdo ví, třeba se jednou nechám přemluvit.

Zdroj: Autorský text, emailový příspěvek

Podobné články:

Zavařování podle lunárního kalendáře: vyplatí se počkat na novoluní, pozor na magický úplněkZavařování podle lunárního kalendáře: vyplatí se počkat na novoluní, pozor na magický úplněk

Zavařování je národním sportem, hospodyňky se předhánějí v množství skleniček, druhů i nejrůznějších kombinací. Recepty na marmelády, sirupy nebo čalamády jsou pak oblíbeným námětem na hovory. Ale jak získat zavařováním

Za prořezání stromů hrozí tučná pokuta. Dobré sousedské vztahy jsou v tomto směru všímZa prořezání stromů hrozí tučná pokuta. Dobré sousedské vztahy jsou v tomto směru vším

Stromy na zahradě nebo v sadu potřebují pravidelně prořezat větve. To ví každý, kdo je pěstuje. Někdy to musíme udělat z estetických důvodů, jindy kvůli velikosti stromu a bezpečnosti. Měli

Mšice jsou pro každou zahradu pohroma. Jediné dvě ingredience je zlikvidují a zachrání rostliny před zkázouMšice jsou pro každou zahradu pohroma. Jediné dvě ingredience je zlikvidují a zachrání rostliny před zkázou

Mšice jsou škůdci, kteří ohrožují prakticky každou rostlinu na naší zahradě. Tento hmyz se mohutně množí, a tak jeho ničení pokrývá obrovskou plochu. Existuje však způsob, jak se jich zbavit.