Chystáte si na Halloween klasickou dekoraci ve stylu vyřezávané dýně? Jestli ano, tak vám zůstane k dispozici hodně obsahu, který z ní dostanete. Rozhodně ho nemusíte vyhazovat. Semínka si můžete usušit nebo uskladnit a příští rok si zasadit na zahradu vlastní dýně. A dužinu lze zpracovat mnoha způsoby. Zde najdete jen pár tipů, co s ní udělat.
Polévka
Dýňová polévka chutná dokonale, je nádherně krémová a připravíte ji během chvilky. Navíc potřebujete většinou jen dvě nebo tři ingredience, takže vás nebude stát téměř nic. Nejchutnější polévku si připravíte s cibulí, česnekem, zázvorem, vývarem a smetanou.
Koláč
Dýňový koláč je americká klasika, ale v Čechách se s ním příliš nesetkáte. Je to velká škoda, protože chutná skvěle. Dužinu stačí uvařit a rozmixovat na pyré. Potom přidejte pár základních surovin na koláč, upečte a pochutnejte si na přirozeně sladkém dezertu, který se skvěle hodí na podzimní stůl.
Chléb nebo muffiny
Podobným způsobem jako u koláče lze postupovat také při pečení dýňového chleba nebo muffinů. Když k dýni přidáte koření, jako je skořice, muškátový oříšek nebo zázvor, získáte tu nejlepší kombinací chutí. Po celém bytě vám bude krásně vonět tato domácí dobrota a všichni si pochutnají.
Rizoto
Do krémového rizota se skvěle hodí právě dýně. Nejde o zcela tradiční recept, ale rozhodně si na této variaci rizota pochutnáte. Stačí, když k dužině přidáte cibuli, česnek a pochopitelně také rýži. Všechno podlijte vývarem a nakonec přidejte strouhaný parmazán.
Hummus
Všichni milovníci zdravé svačiny se mohou na podzim těšit také na dýňový hummus. Do klasické pomazánky z cizrny jednoduše přidejte dýňové pyré a máte hotový velmi chutný a zdravý pokrm. Hummus můžete použít nejen jako pomazánku, ale také jako lahodný dip. Zkuste si dýňovou dužinu připravit alespoň jedním z těchto způsobů a vychutnejte si podzimní zeleninu naplno.
Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/pumpkin-recipes