Zázrak z lesa: ostružin si můžeme dopřát plné hrsti, vzácné antioxidanty udrží tělo v rovnováze

Ostružiny jsou vynikající a trochu kyselé ovoce, které najdeme v lese. Vypěstovat si je však můžeme také na zahradě. Jejich léčivé vlastnosti se využívají již po staletí, a proto byste jejich sílu neměli podceňovat. Plody i listy se doporučují při infekcích horních cest dýchacích, u těžko hojících se ran, při chudokrevnosti, problémech s cukrem a jako prevence rakoviny.

Ostružiny proti nachlazení a pro lepší metabolismus

V lidovém léčitelství se na nachlazení používá mnoho surovin. Ostružinová šťáva je jednou z nich. Použít ale můžete také odvar z listů ostružiníku, který skvěle funguje na nachlazení, chřipku a infekce. Ostružiny se také doporučují diabetikům, protože podporují metabolismus sacharidů. Navíc mají vysokou nutriční hodnotu a nízký obsah kalorií, takže se hodí také při hubnutí.

Doporučený článek:  Pěstování okurek má několik jednoduchých pravidel

Ostružiny jako zdroj antioxidantů

Kyselé ovoce oceníte pro velké množství antioxidantů. Tmavě zbarvená zelenina a ovoce mají obvykle mnoho antioxidantů, které jsou pro naše tělo nezbytné. Díky tomu jsou prospěšné pro diabetiky, osoby s inzulinovou rezistencí a mnoho dalších. Důležité je, že díky tomu fungují jako prevence rakoviny, protože dokážou vázat volné radikály.

Zdroj obrázku: Freepik

Ostružiny na chudokrevnost a pomalu se hojící rány

Ostružiny jsou bohatým zdrojem železa. Díky tomu se doporučují při léčbě chudokrevnosti. Máte-li nedostatek železa, měli byste konzumovat čerstvé i zpracované ovoce. Ostružiny můžete také zmrazit nebo tepelně zpracovat, aniž by ztratily své vlastnosti, vitamíny a minerály. Vyrobit z nich můžete džemy, šťávy nebo zavařeniny.

Doporučený článek:  Zelenina je to nejlepší, co svému tělu dopřát. Některé kombinace ale raději nezkoušejte

Nálevy z čerstvých i sušených listů ostružin lze použít na podporu hojení ran. Díky přítomnosti tříslovin dokáže odvar stáhnout cévy. Na drobné rány stačí použít obklady z listů, ale na větší rány bude mnohem lepší odvar z ovoce. Uvidíte, že se rána zahojí během pár dnů.

Zdroj: https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-blackberries/

Podobné články:

6 důvodů, proč patří rajčata mezi nejoblíbenější zeleninu na světě6 důvodů, proč patří rajčata mezi nejoblíbenější zeleninu na světě

Rajčata (Solanum lycopersicum) jsou nejen oblíbeným doplňkem do mnoha pokrmů, ale také nejvíce konzumovanou zeleninou na světě. Tato šťavnatá, červená a plná vitamínů a minerálů získala své pevné místo na

Celer se znovu dostává do popředí. Jeho úžasné účinky znají všichni, kdo žijí zdravěCeler se znovu dostává do popředí. Jeho úžasné účinky znají všichni, kdo žijí zdravě

Celer se v poslední době těší čím dál větší oblibě. Může za to hlavně celerový džus, který se stal velkým trendem hlavně pro ty, kteří chtějí žít zdravě a mají i

Domácí rajčatové pyré se vyplatí mít stále po ruce. Skvěle chutná v polévce i na pizzeDomácí rajčatové pyré se vyplatí mít stále po ruce. Skvěle chutná v polévce i na pizze

Rajčatový protlak používáme k přípravě mnoha chutných pokrmů, například rajčatové polévky nebo jako základ pizzy. Rajčata jsou nejen chutná, ale také velmi zdravá součást našeho jídelníčku. Obsahují velké množství draslíku,