Lišky v kuchyni si můžeme užít po celý rok. Při správném zamrazení neztratí chuť ani tvar

Lišky patří mezi nejoblíbenější houby na našich stolech. I trocha přidaná k jídlu mu dodává výraznější charakter. Bohužel jsou k dispozici na krátkou dobu, takže jejich největší fanoušci se ptají, jak je skladovat tak, aby si jejich chuť mohli užít o něco déle. Skvělým nápadem je lišky zamrazit.

Příprava lišek

Odborně se nazývají chanterelle, ale nikdo jim neřekne jinak než lišky. Mohou se stát základem lahodné omáčky nebo doplňkem k rizotu či míchaným vejcím. Vyžadují však správné ošetření, na které je třeba před zmrazením také pamatovat. Vyberte si čerstvé houby s celými klobouky a bez rušivého zbarvení. Berte v úvahu, že větší vzorky se snadněji čistí. Bohužel nevýhodou těchto chutných hub je, že odstranění zbytků podrostu může být obtížné.

Doporučený článek:  Dýně vládne podzimní kuchyni. Poznejte v obchodě ten nejlepší kousek

Existuje několik způsobů, jak přistupovat k čištění lišek. Zkuste použít malý kartáč, je to poněkud únavné, ale použití těchto doplňků je nejbezpečnější z hlediska zachování nejcennějších vlastností lišek – vynikající chuti a pevnosti. Můžete je opláchnout pod tekoucí vodou. To by však nemělo trvat příliš dlouho, protože snadno absorbují vodu, kvůli čemuž jsou pak gumové.

Zdroj obrázku: Freepik

Zamrazení lišek

Teoreticky neexistují žádné kontraindikace pro mražení syrových hub, ale v praxi to velmi často způsobuje zhoršení jejich chuti. Pokud vás zajímá, jak zmrazit lišky tak, aby nebyly hořké, zvažte jejich vystavení tepelnému zpracování. Díky tomu si zachovají svoji odolnou, křupavou strukturu a především po rozmrazení budou chutnat skvěle. Vyberte si tu nejlepší metodu vůbec.

Doporučený článek:  Sýr mnoho lidí zbytečně vyhazuje. Správné skladování prodlouží jeho čerstvost

Blanšírování lišek před zmrazením: Toto ošetření zahrnuje ponoření hub na tři minuty do slané vroucí vody. Na kilogram hub připravte tři litry vody s přídavkem jedné čajové lžičky soli. Poté opláchněte lišky studenou vodou, abyste zastavili proces vaření.

Pařené lišky: Pokud máte zařízení na tento typ zpracování potravin, použijte jej k předpřípravě lišek ke zmrazení. Jejich napařování by nemělo trvat déle než osm minut.

Zdroj: https://www.wikihow.com/Freeze-Chanterelle-Mushrooms

Podobné články: