Nádherná vůně, dokonalý vzhled. Skutečné bohatství šalvěje je však ukryto uvnitř

Šalvěj lékařská je rostlina, kterou se vyplatí pěstovat. Bude dobře vypadat nejen na balkoně, ale také na zahradě. Jestliže ji budete mít při ruce, můžete si z ní snadno udělat nálev, kterým si můžete pomoci od různých druhů onemocnění. Jaké vlastnosti má šalvěj a proč je tolik oblíbená po celém světě? Patří mezi bylinky, které využijete v kuchyni.

Šalvěj je bylinka bohatá na vitamin K

Šalvěj patří do stejné čeledi rostlin jako máta, oregano nebo rozmarýn. Má zelené listy a fialové květy. Také ji poznáte podle silné vůně, a když ji ochutnáte, ucítíte zemitou chuť. Je proto vhodné ji používat pouze v malém množství, aby nepodráždila sliznice. Využívá se nejen v potravinářském, ale také lékařském průmyslu. Už před mnoha staletími poznali její účinky.

Doporučený článek:  Šťáva z černého bezu zatočí s každým nachlazením. Zároveň funguje lépe než drahá kosmetika

Bylinka je bohatá na vitamin K, také obsahuje hořčík, zinek nebo měď. Najdete v ní i vitaminy A, C nebo E. Všechny obsažené látky mají pozitivní vliv na lidský organismus, a proto se vyplatí mít šalvěj po ruce vždy, když se objeví zdravotní problém. Obsahuje spoustu polyfenolů, které na tělo působí antioxidantně. Snižují riziko vzniku rakoviny a pomůže také zlepšit paměť.

Zdroj obrázku: Freepik

Šalvěj jako přírodní lék na krásu

Šalvěj má také antibakteriální a protizánětlivé účinky, které se hodí nejen k uzdravení dutiny ústní. Vyrábí se z ní také esenciální oleje, které si můžete dát například do horké koupele. Snižuje hladinu cukru v krvi a také se zbavíte zánětu dásní nebo vředů v ústech. Máte návaly horka, nadměrně se potíte nebo jste podráždění? Právě šalvěj bude pro vás to pravé.

Doporučený článek:  Bylinky kuchyni provoní a přinesou mnoho výhod pro naše zdraví

S pomocí šalvěje se snadno můžete zbavit také vrásek nebo dalších nedokonalostí na obličeji. A jak šalvěj používat? Nejvíce se používají listy šalvěje, stačí je pouze přidat do jídel, nemusíte k tomu používat další koření. Vyrobit si můžete také nálev, a to z čerstvých nebo sušených listů. Nápoj pak můžete popíjet v případě potíží nebo preventivně.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-sage

Podobné články: