Šalvěj lékařská je rostlina, kterou se vyplatí pěstovat. Bude dobře vypadat nejen na balkoně, ale také na zahradě. Jestliže ji budete mít při ruce, můžete si z ní snadno udělat nálev, kterým si můžete pomoci od různých druhů onemocnění. Jaké vlastnosti má šalvěj a proč je tolik oblíbená po celém světě? Patří mezi bylinky, které využijete v kuchyni.
Šalvěj je bylinka bohatá na vitamin K
Šalvěj patří do stejné čeledi rostlin jako máta, oregano nebo rozmarýn. Má zelené listy a fialové květy. Také ji poznáte podle silné vůně, a když ji ochutnáte, ucítíte zemitou chuť. Je proto vhodné ji používat pouze v malém množství, aby nepodráždila sliznice. Využívá se nejen v potravinářském, ale také lékařském průmyslu. Už před mnoha staletími poznali její účinky.
Bylinka je bohatá na vitamin K, také obsahuje hořčík, zinek nebo měď. Najdete v ní i vitaminy A, C nebo E. Všechny obsažené látky mají pozitivní vliv na lidský organismus, a proto se vyplatí mít šalvěj po ruce vždy, když se objeví zdravotní problém. Obsahuje spoustu polyfenolů, které na tělo působí antioxidantně. Snižují riziko vzniku rakoviny a pomůže také zlepšit paměť.

Šalvěj jako přírodní lék na krásu
Šalvěj má také antibakteriální a protizánětlivé účinky, které se hodí nejen k uzdravení dutiny ústní. Vyrábí se z ní také esenciální oleje, které si můžete dát například do horké koupele. Snižuje hladinu cukru v krvi a také se zbavíte zánětu dásní nebo vředů v ústech. Máte návaly horka, nadměrně se potíte nebo jste podráždění? Právě šalvěj bude pro vás to pravé.
S pomocí šalvěje se snadno můžete zbavit také vrásek nebo dalších nedokonalostí na obličeji. A jak šalvěj používat? Nejvíce se používají listy šalvěje, stačí je pouze přidat do jídel, nemusíte k tomu používat další koření. Vyrobit si můžete také nálev, a to z čerstvých nebo sušených listů. Nápoj pak můžete popíjet v případě potíží nebo preventivně.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-sage