Zavařený šťovík bude celý rok po ruce. Uvařit si šťovíkovou polévku tak můžeme kdykoli

Máte rádi šťovík? A víte, jak si ho připravit na zimu, abyste si ho mohli přidat například do polévky? Léto bude hned pryč a jestli toužíte po tom, mít ho po ruce po celý rok, přineseme návod, jak toho docílit. Budete potřebovat jen trochu času a také šťovík, který bude hlavní surovinou!

Vzpomeňte si na léto díky šťovíku

Jak si vyrobit sklenici šťovíku na dlouhou a tuhou zimu? Je to velmi jednoduché. Takto připravený šťovík je totiž skvělým prostředkem pro ty, kteří milují šťovíkovou polévku a nestačí jim sezona této rostliny. Příprava totiž nepotrvá dlouho a navíc budete mít zásoby na celou zimu. Kdykoliv dostanete chuť na polévku, snadno si ji uvaříte.

Doporučený článek:  Úhlavní nepřítel kuchyně znovu útočí. Jakmile se objeví jediný mol, je třeba jednat rychle

Jak si tedy šťovík ve sklenici připravit? Hlavní surovinou bude samozřejmě tato rostlina, ale potřebovat budete také máslo a sůl. Teď už stačí pouze připravit listy šťovíku. Omyjte je a nakrájejte na kousky. Šťovík orestujte na másle a přidejte trochu soli. Máte hotovo! Listy budou tmavší a také ztratí na objemu. Šťovík byste měli restovat tak dlouho, dokud se celý nerozpadne.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak ho použít do polévky?

Horký šťovík pak dejte do sklenic, které uzavřete a otočte je dnem vzhůru. Zavařený šťovík můžete nechat jen takto nebo ho pasterizovat domácími metodami. Teď už zbývá pouze ho využít do polévky. Jak na to? Šťovíková polévka je velkým lákadlem nejen pro její milovníky. Je to pokladnice minerálů – šťovík obsahuje draslík, železo nebo vápník.

Doporučený článek:  Slupku z citronu je škoda vyhodit do koše. Lepší je ji umýt v myčce nádobí

Na druhou stranu je také plný kyseliny šťavelové, která může poškodit ledviny – proto byste konzumaci šťovíku měli omezit. Vyplatí se do polévky přidat i trochu smetany nebo vejce, protože tím se neutralizují účinky kyseliny šťavelové. Potom už jen stačí popřát dobrou chuť! Šťovík najde určitě své odpůrce, většina lidí ho ale miluje, proto je recept na zavařenou rostlinu dobrým tipem, jak zahnat chutě v zimě.

Zdroj: https://www.valyastasteofhome.com/how-to-can-sorrel/

Podobné články:

Dýňový olej dodá studeným pokrmům lahodnou oříškovou chuť, jeho skladování má však své podmínkyDýňový olej dodá studeným pokrmům lahodnou oříškovou chuť, jeho skladování má však své podmínky

Přemýšleli jste někdy o tom, jaké je využití dýňového oleje v domácnosti? Že existuje celá řada olejů, ví snad opravdu každý. Nejběžnější je ten slunečnicový, olivový a řepkový.

Mšice nepohrdnou ničím. Kalamitu odvrátí postřik ze zeleniny, kterou má každý v kuchyniMšice nepohrdnou ničím. Kalamitu odvrátí postřik ze zeleniny, kterou má každý v kuchyni

Mšice jsou škůdci, kteří ohrožují prakticky každou rostlinu v naší zahradě. Tento hmyz se rozmnožuje velkou rychlostí, a tak dokáže rychle pokrýt obrovskou plochu. Existuje však několik způsobů, jak jejich

Lišky dodají jídlu specifickou chuť, díky zamrazení si je můžeme užít po celou zimuLišky dodají jídlu specifickou chuť, díky zamrazení si je můžeme užít po celou zimu

Žluté houby s názvem lišky jsou jedním z nejoblíbenějších druhů hub. I malé množství přidané do pokrmu mu dodá zvláštní charakter. Bohužel jsou k dispozici jen krátkou dobu, a tak