V minulosti byly keře plné angreštu nedílnou součástí našich zahrad. Postupně se začaly vytrácet, ale rozhodně stojí za to, abyste si je na zahradu znovu vysadili. Jejich pěstování není vůbec složité a plody vám poskytnou mnoho cenných vitamínů a minerálů. Při konzumaci si ale musíte dávat pozor, protože ne pro každého je angrešt vhodný.
Angrešt pro zdravé srdce a trávení
Sběr zralého angreštu možná není nejpříjemnější aktivitou na zahradě, ale nutriční hodnoty tohoto kyselého ovoce vám vše vynahradí. Angrešt velmi dobře působí na srdce, protože obsahuje vysoký obsah karotenoidů. Tyto antioxidanty fungují proti vysokému krevnímu tlaku a vysoké hladině cholesterolu. Díky rutinu a kyselině askorbové také působí pozitivně na zdraví a sílu cév.
Angrešt je nízkokalorické ovoce, takže si ho můžete dát jako svačinu, i když chcete zhubnout. Navíc nastartuje váš metabolismus, zbaví vás plynatosti i zácpy. Ovoce působí pozitivně také na překyselení organismu. Základními příznaky překyselení jsou oslabená imunita, bolesti hlavy, únava, zažívací problémy, špatný stav vlasů a pokožky.
K čemu je angrešt dobrý?
Malé ovoce je plné vitamínů, minerálů a látek, které mají léčivé vlastnosti a jsou velmi důležité pro náš organismus. Angrešt má protizánětlivé vlastnosti, které zmírňují příznaky degenerace kloubů. Jestli chcete mít pevnou a pružnou pokožku, měli byste do svého jídelníčku toto ovoce zařadit. Navíc působí blahodárně také na oči, takže se s angreštem dokonce zlepší váš zrak.
Kdo by se měl angreštu vyhýbat?
Stejně jako jiné suroviny i angrešt má svá negativa. Lidé, kteří se potýkají s nemocemi a selháním ledvin, by se o konzumaci angreštu měli poradit s lékařem. Stejně tak není vhodný pro jedince s žaludečními nebo duodenálními vředy. Jestli netrpíte žádným z těchto problémů, můžete si angrešt naplno vychutnat a snadno vypěstovat na své zahradě.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/gooseberries