Začátek října je ideální pro sběr šípku. Domácí čaj, tinktura či kompot posílí imunitu

Kdo by neznal šípek! Šípkový čaj patří mezi hlavní pomocníky v boji s nachlazením a virózami, protože obsahuje vitamín C. Naše babičky jej proto sbíraly koncem září, kdy je nejvhodnější období sklizně růžolících plodů, a sušily do zásoby. Šípek má většina z nás spojený s chřipkou, ale má vícero použití v lidovém léčitelství, především blahodárně působí při menstruačních křečích, čistí krev, ale také zvyšuje potenci a libido. Šípek je doporučovaný také zubními lékaři, protože účinně léčí paradontózu. A co si z červených plodů můžete připravit? Čaj, tinkturu, kompot i džem!

Šípkový čaj

Pro odvar z šípků se používají čerstvé i sušené plody. Nálev připravený ze 3 lžic nadrcených šípků je velmi slabý a připomíná aromatizovanou vodu, proto je vhodné vodu s šípky vařit alespoň 3 minuty a poté nechat 10 minut odstát. Obdobně lze večer zalít sklenicí vody 2 lžíce sušených drcených plodů a ráno povařit po dobu 5 minut, poté pít každý den sklenici denně následující 3 týdny pro posílení imunity, pro předcházení infekcím močového měchýře a ledvin nebo pro srovnání menstruačního cyklu.

Doporučený článek:  Pro úklid celé domácnosti se skvěle hodí obyčejný citron. Zanechá za sebou zářivou čistotu
Zdroj obrázku: Freepik

Tinktura spolehlivě pomůže od křečí a stimuluje libido

Kromě čaje nebo odvaru z šípků si lze připravit tinkturu. Stačí rozdrtit kilogram čerstvých plodů, vložit do velké zavařovací sklenice a přidat 500 gramů cukru. Zavřenou nádobu je nutné dát na 2 týdny do chladu a poté přilít 750 ml alkoholu (40% a více) a dát opět na 2 týdny uležet. Pravidelně protřepávejte obsah, po uplynutí doporučené doby přelijte do lahví přes gázu a uchovávejte v chladničce. Preventivně pro úlevu od bolesti, ale také pro zvýšení obranyschopnosti, potence a libida lze užívat 2–3krát denně polévkovou lžíci nebo 30 ml jednou dávkou.

Doporučený článek:  Kedlubna obohatí jídelníček syrová i jako součást vařených pokrmů. Ne vždy však prospěje

Šípkový kompot nebo džem

Pro zimní měsíce jsou ideální šípkové kompoty, které se vyrábí snadno. Stačí naplnit ovocem sklenice do tří čtvrtin výšky a zasypat 2 lžícemi cukru, pak jen zalít vroucí vodou a dát do hrnce, přidat vodu do poloviny výšky sklenice a zahřívat na 80 °C po dobu 15 minut. Jednoduše se vyrobí i džem z 2 kg šípků, 1 kg cukru, 1 hrušky a asi 300–500 ml vody. Omyté šípky bez semínek se dají do hrnce, přidá se omytá a slupek zbavená hruška, cukr a voda. Vaří se do změknutí, pasterizuje se asi 20 minut varem.

Zdroj: https://www.rxlist.com/consumer_rose_hips_rosa_canina/drugs-condition.htm

Podobné články:

Sladkokyselý angrešt může po celý rok podporovat naše zdraví. Léčivá tinktura je připravená během 14 dníSladkokyselý angrešt může po celý rok podporovat naše zdraví. Léčivá tinktura je připravená během 14 dní

Chcete si udělat domácí tinkturu, ale nevíte, jak na to? Vyzkoušejte angrešt, který má spoustu skvělých vlastností. Využijete je nejen během nemoci, ale hodí se také jako prevence. Působí protizánětlivě,