Začátek října je ideální pro sběr šípku. Domácí čaj, tinktura či kompot posílí imunitu

Kdo by neznal šípek! Šípkový čaj patří mezi hlavní pomocníky v boji s nachlazením a virózami, protože obsahuje vitamín C. Naše babičky jej proto sbíraly koncem září, kdy je nejvhodnější období sklizně růžolících plodů, a sušily do zásoby. Šípek má většina z nás spojený s chřipkou, ale má vícero použití v lidovém léčitelství, především blahodárně působí při menstruačních křečích, čistí krev, ale také zvyšuje potenci a libido. Šípek je doporučovaný také zubními lékaři, protože účinně léčí paradontózu. A co si z červených plodů můžete připravit? Čaj, tinkturu, kompot i džem!

Šípkový čaj

Pro odvar z šípků se používají čerstvé i sušené plody. Nálev připravený ze 3 lžic nadrcených šípků je velmi slabý a připomíná aromatizovanou vodu, proto je vhodné vodu s šípky vařit alespoň 3 minuty a poté nechat 10 minut odstát. Obdobně lze večer zalít sklenicí vody 2 lžíce sušených drcených plodů a ráno povařit po dobu 5 minut, poté pít každý den sklenici denně následující 3 týdny pro posílení imunity, pro předcházení infekcím močového měchýře a ledvin nebo pro srovnání menstruačního cyklu.

Doporučený článek:  Papriky lze oloupat snadno pomocí tří metod
Zdroj obrázku: Freepik

Tinktura spolehlivě pomůže od křečí a stimuluje libido

Kromě čaje nebo odvaru z šípků si lze připravit tinkturu. Stačí rozdrtit kilogram čerstvých plodů, vložit do velké zavařovací sklenice a přidat 500 gramů cukru. Zavřenou nádobu je nutné dát na 2 týdny do chladu a poté přilít 750 ml alkoholu (40% a více) a dát opět na 2 týdny uležet. Pravidelně protřepávejte obsah, po uplynutí doporučené doby přelijte do lahví přes gázu a uchovávejte v chladničce. Preventivně pro úlevu od bolesti, ale také pro zvýšení obranyschopnosti, potence a libida lze užívat 2–3krát denně polévkovou lžíci nebo 30 ml jednou dávkou.

Doporučený článek:  Lidé vyhazují zelené listy mrkve, a přitom netuší, o jak cennou potravinu se připravují

Šípkový kompot nebo džem

Pro zimní měsíce jsou ideální šípkové kompoty, které se vyrábí snadno. Stačí naplnit ovocem sklenice do tří čtvrtin výšky a zasypat 2 lžícemi cukru, pak jen zalít vroucí vodou a dát do hrnce, přidat vodu do poloviny výšky sklenice a zahřívat na 80 °C po dobu 15 minut. Jednoduše se vyrobí i džem z 2 kg šípků, 1 kg cukru, 1 hrušky a asi 300–500 ml vody. Omyté šípky bez semínek se dají do hrnce, přidá se omytá a slupek zbavená hruška, cukr a voda. Vaří se do změknutí, pasterizuje se asi 20 minut varem.

Zdroj: https://www.rxlist.com/consumer_rose_hips_rosa_canina/drugs-condition.htm

Podobné články:

Cuketě se může dařit na každém záhoně. S dobrými sousedy bude úroda ještě bohatšíCuketě se může dařit na každém záhoně. S dobrými sousedy bude úroda ještě bohatší

Péče o rostliny nespočívá pouze v hnojení, zalévání a odstraňování plevele. Záleží vám na hojné úrodě cuket? Výnos je ovlivněn mnoha faktory včetně správného sousedství. Existují plodiny, bylinky a květiny, které