Začátek října je ideální pro sběr šípku. Domácí čaj, tinktura či kompot posílí imunitu

Kdo by neznal šípek! Šípkový čaj patří mezi hlavní pomocníky v boji s nachlazením a virózami, protože obsahuje vitamín C. Naše babičky jej proto sbíraly koncem září, kdy je nejvhodnější období sklizně růžolících plodů, a sušily do zásoby. Šípek má většina z nás spojený s chřipkou, ale má vícero použití v lidovém léčitelství, především blahodárně působí při menstruačních křečích, čistí krev, ale také zvyšuje potenci a libido. Šípek je doporučovaný také zubními lékaři, protože účinně léčí paradontózu. A co si z červených plodů můžete připravit? Čaj, tinkturu, kompot i džem!

Šípkový čaj

Pro odvar z šípků se používají čerstvé i sušené plody. Nálev připravený ze 3 lžic nadrcených šípků je velmi slabý a připomíná aromatizovanou vodu, proto je vhodné vodu s šípky vařit alespoň 3 minuty a poté nechat 10 minut odstát. Obdobně lze večer zalít sklenicí vody 2 lžíce sušených drcených plodů a ráno povařit po dobu 5 minut, poté pít každý den sklenici denně následující 3 týdny pro posílení imunity, pro předcházení infekcím močového měchýře a ledvin nebo pro srovnání menstruačního cyklu.

Doporučený článek:  První třešně dorazily na pulty obchodů. Víme, proč je nekupovat a počkat si na lepší
Zdroj obrázku: Freepik

Tinktura spolehlivě pomůže od křečí a stimuluje libido

Kromě čaje nebo odvaru z šípků si lze připravit tinkturu. Stačí rozdrtit kilogram čerstvých plodů, vložit do velké zavařovací sklenice a přidat 500 gramů cukru. Zavřenou nádobu je nutné dát na 2 týdny do chladu a poté přilít 750 ml alkoholu (40% a více) a dát opět na 2 týdny uležet. Pravidelně protřepávejte obsah, po uplynutí doporučené doby přelijte do lahví přes gázu a uchovávejte v chladničce. Preventivně pro úlevu od bolesti, ale také pro zvýšení obranyschopnosti, potence a libida lze užívat 2–3krát denně polévkovou lžíci nebo 30 ml jednou dávkou.

Doporučený článek:  Nachystejte zelenině vitaminovou bombu. Výsledky uvidíte už za dva dny

Šípkový kompot nebo džem

Pro zimní měsíce jsou ideální šípkové kompoty, které se vyrábí snadno. Stačí naplnit ovocem sklenice do tří čtvrtin výšky a zasypat 2 lžícemi cukru, pak jen zalít vroucí vodou a dát do hrnce, přidat vodu do poloviny výšky sklenice a zahřívat na 80 °C po dobu 15 minut. Jednoduše se vyrobí i džem z 2 kg šípků, 1 kg cukru, 1 hrušky a asi 300–500 ml vody. Omyté šípky bez semínek se dají do hrnce, přidá se omytá a slupek zbavená hruška, cukr a voda. Vaří se do změknutí, pasterizuje se asi 20 minut varem.

Zdroj: https://www.rxlist.com/consumer_rose_hips_rosa_canina/drugs-condition.htm

Podobné články:

Šťavnaté meruňky si může vychutnat každý. V horkém létě prospějí pokožce i při velkém stresuŠťavnaté meruňky si může vychutnat každý. V horkém létě prospějí pokožce i při velkém stresu

Meruňky patří mezi oblíbené druhy ovoce, po kterých se vyplatí sáhnout nejen v případě, že vás trápí nějaký zdravotní problém. Můžete si je koupit v obchodě nebo je vypěstovat na

Maďarské švestky jsou sladké a šťavnaté, hlavní přínos tkví ale v jejich jedinečném složeníMaďarské švestky jsou sladké a šťavnaté, hlavní přínos tkví ale v jejich jedinečném složení

Původně tato švestka pochází z Malé Asie, přes Maďarsko se dostala až k nám. Maďarská švestka, jak se jí u nás říká, má vřetenové vejčité plody s fialovo-námořnickou modrou barvou.