Kedlubny milujeme nejen pro jejich chuť, ale také mají skvělé účinky na naše zdraví. Jejich nutriční hodnota je obrovská. Můžete si je dát syrové, nebo si je naložit, obojí je výborná varianta, jak si je dopřát. Bohužel v obchodech jsou sice k dostání po celý rok, kvalita ale může pokulhávat. Proč jsou však tolik oblíbené? Můžou hodně ovlivnit naše zdraví.
Kedlubny se vyznačují skvělou chutí
Pokud se trefíte a koupíte kedlubny čerstvé, budou chutnat lahodně. Můžete narazit ale také na „dřevnaté“ kousky, které už tak dobré nejsou. Kedlubny patří mezi odrůdu zelí. Můžete je sníst syrové, ale nejdříve je zbavte slupky, nebo je přidejte do polévky. Mnoho lidí volí nakládanou variantu, protože takto vydrží kedlubny dlouho čerstvé. Jejich zdravotní účinky jsou pro lidské tělo velké. Obsahují totiž spoustu minerálů, vitaminů i dalších látek.
Pokud si dáte kedlubnu, pokryjete tím skoro celou denní potřebu vitaminu C. Zelenina je bohatá také na vitaminy skupiny B, které potřebujeme ke správné funkci nervového systému. Jestliže se zaměříme na minerály, v kedlubně najdete vápník, draslík nebo hořčík. Kedlubna je skvělou zeleninou a hodí se také do diety. Je to nízkokalorická potravina, v níž najdete hlavně vodu, takže uspokojí vaše chuťové buňky.
Cukrovkáři, pozor na množství snědené kedlubny
Kedlubny mají průměrný glykemický index, proto by si na jejich konzumaci měli dávat pozor hlavně diabetici. Sice si mohu několik kousků dopřát, není to ale tak, že by se kedlubnám mohli oddávat denně. V létě si pak raději připravte brokolici, špenát nebo kapustu, protože kedlubna obsahuje hodně sacharidů. Mladé kedlubny jsou lehce nasládlé, proto je lidé milují syrové.
Kedlubny si ale můžete uvařit, stačí je vložit do vody na několik minut. Můžete si je také opéct na kostičky nakrájené a naložené v oblíbené marinádě. Co se týče nakládání kedluben, je to další možnost, jak mít zeleninu připravenou na zimní měsíce, kdy není k dostání čerstvá.
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-kohlrabi#1