„Bude jaro, tuhle zeleninu nemohl vypěstovat. Musí ji mít z dovozu,“ pochyboval jsem při návštěvě farmářského trhu

ČR má pro pěstování specifické podmínky. Nelze mít po celý rok některé druhy ovoce, nebo zeleniny. Pokud je někde najdeme a jsou vydávány za domácí a tuzemské, měli bychom zpozornět. S největší pravděpodobností jsou z dovozu. A prodejce nás chce pouze podvést a vydělat na nás.

Nakupovat na trhu může být fajn, ale také to může vyvolávat mnoho pochybností. Nechci z každého trhovce dělat automaticky podvodníka, to určitě ne, ale někdy se člověk prostě musí zamyslet nad tím, co prodávají. A zda je to reálné.

Byla sobota ráno a my s manželkou jsme se rozhodli, že si uděláme radost a vyrazíme na trh. Chtěli jsme něco čerstvého, něco, co člověk v běžném supermarketu nenajde. A taky, aby to bylo něco kvalitního. Bylo to takové to malé dobrodružství, víte? Supermarket je taková jistota toho, že vždy seženeme co potřebujeme, ale jsme si zároveň vědomi toho, že s kvalitou to tam nemusí být ideální.

Doporučený článek:  Bylinky a zeleninu si můžeme snadno vypěstovat i doma

Trh byl super, opravdu, většina stánků byla skvělá. Čerstvé pečivo, které jen tak nekoupíte, vajíčka, která vypadala, že slepice snesla doslova včera, sýry s takovou vůní, že byste je nosili místo parfému, no a ty marmelády a medy – to bych vyměnil za snídani každý den. Tohle všechno logicky končilo v našich taškách.

Ale pak ten stánek se zeleninou. Stál jsem tam a koukal na tu dokonalou zeleninu na pultu a nemohl jsem si pomoct, ale něco mi tam nesedělo. Byl březen, no a já vím, že papriky a rajčata u nás v tomhle ročním období prostě moc nefrčí. A přitom tyhle kousky vypadaly, jako by je někdo utrhl včera. „Podívej,“ říkal jsem manželce, „tohle musí být dovezené. V téhle době to někdo nemůže mít z vlastní zahrady, to snad ani není možné.“

Doporučený článek:  Sladkému pokušení jahod málokdo odolá. Přesto jejich konzumace není bez rizika

Manželka se na mě koukla, trochu zamumlala, že to je divné, ale že třeba mají nějaký zázračný skleník nebo co. Jenže já nevěřil. Když jsem byl kluk, babička mi vždycky říkala, jak je důležité jíst to, co roste, kdy to má růst. A tohle nebylo ono. „Ne, nebudeme nic brát,“ řekl jsem nakonec a posunuli jsme se k dalšímu stánku. „Radši dám peníze za něco, co je sezónní, nebo je utratím v tom supermarketu, kde si na nic nehrají,“ dodal jsem.

Doporučený článek:  Nektarinky, nebo broskve. Oba druhy příjemně osvěží a dodají tělu potřebnou dávku vitaminů

Manželka souhlasila a my jsme si nakonec odnesli plnou tašku dobrého jídla, ale od té zeleniny jsme si nic nevzali. A i když nevím, jestli to skutečně vypěstoval, nebo ne, radši jsem se mu vyhnul. Prostě se mi to nezdálo. Tyhle věci se mají prodávat když mají sezonu, a ne několik měsíců před ní. Trh je skvělá věc, ale občas je dobré mít na paměti, že i tam se najdou věci, které jsou trochu podezřelé. A já si raději připlatím za čerstvost a kvalitu tam, kde jsem si jistý jejich původem.

Zdroj: Autorský text, emailový příspěvek

Podobné články:

I když kvůli ní lidé pláčou, vždycky jim pomůže: cibule uleví při nachlazení a pročistí organismusI když kvůli ní lidé pláčou, vždycky jim pomůže: cibule uleví při nachlazení a pročistí organismus

Cibule je jednou ze základních surovin v kuchyni. Známá je jako domácí lék na nachlazení, ale pomoci může mnoha různými způsoby. Sirup z cibule je skvělým lékem na kašel, zatímco

Cuketě se může dařit na každém záhoně. S dobrými sousedy bude úroda ještě bohatšíCuketě se může dařit na každém záhoně. S dobrými sousedy bude úroda ještě bohatší

Péče o rostliny nespočívá pouze v hnojení, zalévání a odstraňování plevele. Záleží vám na hojné úrodě cuket? Výnos je ovlivněn mnoha faktory včetně správného sousedství. Existují plodiny, bylinky a květiny, které

Vyvarujte se zbytečných chyb, které ničí v ovoci a zelenině tolik potřebný vitamin CVyvarujte se zbytečných chyb, které ničí v ovoci a zelenině tolik potřebný vitamin C

Vitamin C hraje v těle významnou roli. Bohužel velké většině lidí chybí. A to z důvodu špatného životního stylu, chybného uskladnění potravin nebo vaření, při němž suroviny ztrácí své výhody.