Hřebíček příjemně okoření horké nápoje, nejen během zimy podpoří imunitu

Zima voní hřebíčkem, ale také skořicí, vanilkou, kardamomem nebo zázvorem. V kuchyni se šíří také vůně medu, citrusů a sušeného ovoce. Je to období roku, kdy saháme po zdravějších výrobcích více než kdy jindy. Hřebíček je skvělým příkladem. Je skvělý na pečení a na podzim a v zimě jako doplněk do nápojů.

Sušená poupata květů

Hřebíčky, které nejčastěji kupujeme v supermarketech balené do malých sáčků, jsou skutečně sušené pupeny květů hřebíčkovce kořenného, stromu rostoucího v Asii, Jižní Americe a Africe. Do Evropy přivezli hřebíček v raném novověku arabští obchodníci. Ti uměli ocenit jeho charakteristickou chuť a aroma, jakož i léčivé vlastnosti. Používal se mimo jiné na trávení, menstruační bolesti nebo bolesti zubů, jakož i během bakteriálních epidemií. Studie potvrdily, že složky obsažené v hřebíčku mají mnoho zdravotních výhod.

Doporučený článek:  Nadýmání dokáže znepříjemnit den. Problém mohou překvapivě způsobovat i běžné potraviny

Hřebíčky jsou obzvláště bohaté na mangan, který má příznivý vliv na práci oběhového, nervového, rozmnožovacího a kosterního systému, jakož i na vlákninu, díky které je náš trávicí systém v dobrém stavu. Kromě toho jsou hřebíčky plné vitamínu K, vitamínu C a stopových množství vápníku, hořčíku a vitamínu E. Důležitá je přítomnost antioxidantů, sloučenin, které snižují oxidační stres, což předchází rozvoji mnoha chronických chorob.

Zdroj obrázku: Freepik

Hřebíčkový sirup

Hřebíček je obzvláště populární na podzim a v zimě. Mimo jiné proto, že má výborné hřejivé vlastnosti. Během této doby se proto do čaje, svařeného vína, a dokonce i kávy přidává. Nejenže zahřeje tělo zevnitř, také přinese úlevu při prvních příznacích nachlazení a posílí imunitu. Hřebíček pomůže se připravit na všechny výzvy mrazivého počasí.

Doporučený článek:  Nejen játra trpí alkoholem. Nadměrné pití se negativně projeví na kráse, pokožka stárne neuvěřitelnou rychlostí

Ale ještě lepší je použít hřebíček k výrobě léčivé směsi. Potřebovat budete kromě koření pouze med. Takový sirup je přírodní lék na únavný kašel, ať už suchý, nebo mokrý, a bude fungovat jako balzám na krk. Navíc oslabí zbytkové sekrety a usnadní vykašlávání. Kombinace medu a hřebíčku je vysoce antibakteriální.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-cloves, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320768, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3819475/, https://www.healthline.com/nutrition/manganese-benefits, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8036487/

Podobné články:

Hřebíček je víc než obyčejné koření. Jeho léčivé účinky zklidní trávení a uleví od bolestiHřebíček je víc než obyčejné koření. Jeho léčivé účinky zklidní trávení a uleví od bolesti

Hřebíček je koření, které máme spojené hlavně s Vánocemi. Jeho vlastnosti ale můžete využít i jinak než do oblíbeného svařeného vína. I přes léto nebo během podzimu můžete hřebíček využít,

Kočky vypadají chladně a nepřístupně. Přitom se svým páníčkem dokážou vytvořit skutečné poutoKočky vypadají chladně a nepřístupně. Přitom se svým páníčkem dokážou vytvořit skutečné pouto

Všichni dobře známe internetové vtipy, ve kterých problémové kočky ničeho nelitují a na rozdíl od psů nikdy necítí výčitky. Nemusí to však být zcela pravda. O chování vaší kočky vám