Silnou imunitu, rychlý metabolismus i dobrou náladu: to vše vám dá obyčejný šípek

Divoká růže získala velké uznání a přezdívku nativního super produktu. Její plody jsou bezkonkurenční, pokud jde o obsah vitamínu C, který je rozhodující pro nastartování imunitního systému. Nutričně hodnotná a atraktivní je tato plodina také z hlediska chuti. Nejvíce využívané v gastronomii jsou okvětní lístky divokých šípkových květů. Stojí za to udělat pro ně místo v podzimním a zimním menu. Jak používat ovoce v kuchyni a jak používat šípkové lístky?

Květy, plody a listy šípku

Nejen plody divoké růže, ale také okvětní lístky jejích květů jsou cennou surovinou, kterou stojí za to použít pro kulinářské a léčebné účely. Moderní gastronomie také velmi často používá šípkové listy. Téměř všechny prvky tohoto keře mají vysoký obsah biologicky aktivních složek a mnoho léčivých účinků.

Doporučený článek:  Šálek kávy dodá spoustu energie, to však není vše. Ochrání před obávanými nemocemi srdce
Zdroj obrázku: Freepik

S čím šípek pomůže?

Malé, intenzivně červené šípky přináší mnohem víc než rekordní obsah vitamínu C. Najdeme v nich také další živiny, které pomohou lépe se vyrovnat s podzimními a zimními nemocemi. V tomto ročním období se musíte postarat nejen o imunitu, ale také o metabolismus, pohodu a ubránit se častějším infekcím močových cest. Díky obsahu vitamínů B, silným antioxidantům ve formě vitamínů A, E a K, stejně jako významnému množství vlákniny mohou být šípky užitečné při nespavosti, snížené náladě a vitalitě, pomalém metabolismu, zácpě, kožních problémech a infekcích močových cest.

Doporučený článek:  Hřebíček je víc než obyčejné koření. Jeho léčivé účinky zklidní trávení a uleví od bolesti

Jak šípek zahrnout do každodenního menu?

Nejlépe ve formě džemů a teplých čajů. Šípkový džem lze doma snadno připravit. Musíte si jen nachystat:

  • 1 kg ovoce,
  • 600 g cukru,
  • 3–4 lžíce citronové šťávy,
  • 400 ml vody.

Omyté a probrané ovoce vařte v hrnci s tlustým dnem asi 30 minut. Poté, co šípky změknou, hmotu propasírujte. Zasypte směs cukrem a zakapejte citronovou šťávou. Takto oslazenou a dochucenou směs vařte asi 15 minut. Přendejte do zavařovacích sklenic a postavte dnem vzhůru.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/rose-hips

Podobné články:

Ovoce je důležitou složkou jídelníčku. Oblíbené druhy by neměly chybět na žádném jídelníčkuOvoce je důležitou složkou jídelníčku. Oblíbené druhy by neměly chybět na žádném jídelníčku

Ovoce je nezbytnou součástí zdravé stravy, plné vitamínů, minerálů, vlákniny a antioxidantů, které naše tělo potřebuje k optimálnímu zdraví a správné funkci. Ale mezi ovoce existují rozdíly, a některé druhy

Rostliny ocení ekologické hnojivo v podobě kompostu, kopřivy nebo kávyRostliny ocení ekologické hnojivo v podobě kompostu, kopřivy nebo kávy

Tato metoda spočívá v používání přírodních a organických materiálů, které jsou šetrné k životnímu prostředí a podporují zdravý růst rostlin. Mezi běžně používané organické hnojiva patří kompost, kávová sedlina, čajové