Vyvarujte se zbytečných chyb, které ničí v ovoci a zelenině tolik potřebný vitamin C

Vitamin C hraje v těle významnou roli. Bohužel velké většině lidí chybí. A to z důvodu špatného životního stylu, chybného uskladnění potravin nebo vaření, při němž suroviny ztrácí své výhody. Jak potraviny bohaté na vitamin C skladovat a které z nich si dopřát?

Kde najdeme nejvíce vitaminu C?

Možná je to až k neuvěření, ale věděli jste, že v červené paprice je více vitaminu C než v samotném pomeranči? Bohužel pomeranče se převáží přes půlku Evropy a trhají se ještě zelené. Při cestě a na skladech pomeranče dozrávají. A všichni jistě víme, že aby ovoce mělo značné množství vitaminu, musí dozrát na slunci.

Doporučený článek:  Prořezání stromů na zahradě může skončit pokutou. Zákon stanovuje přísná pravidla
Zdroj obrázku: Pixabay

Další ovoce, které obsahuje značné množství tohoto vitaminu, jsou bobulovité plody. Především červený rybíz, který obsahuje 182 miligramů na sto gramů plodů. Dalšími potravinami s vysokým obsahem vitaminu C jsou zelí, petržel, brambory, maliny nebo borůvky. Doporučujeme borůvky v sezóně zamrazit nebo koupit mrazem sušené. Uchovají si tak velké množství vitaminu.

Jak zeleninu a ovoce skladovat

Čerstvou zeleninu a ovoce skladujte na tmavém a chladném místě. To platí pro brambory, mrkev, petržel, cuketu, lilek a jiné podobné druhy. Například maliny, jahody, borůvky a jiné lesní plody a měkké plody jsou třeba skladovat v lednici. Doporučujeme je uchovávat v nejspodnější polici v šuplíku či plastové nádobě. Nedávejte je do kovových nádob, protože kov ničí mnoho živin.

Doporučený článek:  V zelené je síla. Se zeleninou v této barvě se nemusíte bát nemocí ani rychlého stárnutí
Zdroj obrázku: Pixabay

Nevařte, ale napařte je

Pokud mrkev, petržel, brokolici, ale i brambory a ostatní zeleninu vaříte, ztratíte tak velké množství živin, i vitamin C. Naučte se raději vařit v páře. Opět doporučujeme použít napařovací hrnce ze skla, nikoliv z kovu. Říká se, že z některých druhů zeleniny při vaření ztratíte až 80 % živin. Pokud zeleninu chcete uvařit, vložte ji do horké vody a teplotu snižte na minimum.

Dopřejte si vše syrové

Kromě lilku a hořké cukety a brambor doporučujeme velké množství zeleniny i ovoce jíst syrové. Také nejlépe se slupkou, protože právě v ní se skrývá největší množství vitaminů.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-foods

Podobné články:

Otoky trápí velké procento lidí. Málokdo ví, že nejrychlejší pomoc přinese obyčejná zelenina do polévkyOtoky trápí velké procento lidí. Málokdo ví, že nejrychlejší pomoc přinese obyčejná zelenina do polévky

Otoky nohou po dlouhém dni mohou být nepříjemným a bolestivým onemocněním. V mezibuněčných prostorech se totiž hromadí přebytečná voda, která není z dolních končetin správně odváděna. Nohy, kotníky a lýtka mohou