Brokolice jídelníček obohatí. Připravit ji můžeme více způsoby

Brokolice je skvělá, jelikož se dá v kuchyni využít na milion způsobů a každého zaujme svou jedinečnou chutí. Navíc obsahuje velké množství tělu prospěšných látek, které dokážou zmírnit zánět, a dokonce chránit před vážnými onemocněními, jako je rakovina.

Podpora nervového systému

Brokolice má vysokou hladinu glukorafanu, sloučeniny, která se během trávení transformuje na silné antioxidanty zvané sulforafany. Jeho konzumace může zabránit výskytu civilizačních chorob. Studie také dokazují, že snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi. Minimalizuje oxidační stres a snižuje riziko vzniku chronických chorob. Sulforafan je také sloučenina, která může podporovat funkci mozku po hypoxických epizodách.

Doporučený článek:  Bydlení ve městě přináší řadu výzev. Pro mnohé je venkov jasnou volbou

Studie na zvířatech ukázala, že myši léčené kaempferolem – sloučeninou v brokolici – měly po mozkové příhodě menší pravděpodobnost poranění mozku a zánětu nervového tkáně. Některé živiny a bioaktivní sloučeniny obsažené v brokolici mohou zpomalit mentální pokles a podporovat zdravé fungování mozku a nervového tkaniva.

Zdroj obrázku: Freepik

Zachování vlastností

Všechny druhy zeleniny včetně brokolice lze v kuchyni využít na nespočet způsobů. Každá z tepelných úprav se však uskutečňuje při jiné teplotě a poněkud jiným způsobem. Proto je i velký rozdíl zachovaných živin v potravinách, které byly připraveny různými způsoby. Vysoké teploty při vaření nebo smažení snižují obsažené množství vitamínu C. Nejlepším způsobem je příprava na páře nebo blanšírování.

Doporučený článek:  Známé přírodní hnojivo používaly naše babičky. Nyní se na něj zapomnělo. Přitom prospívá více, než drahá chemie

Brokolice bohužel ovlivňuje funkci štítné žlázy, protože je goitrogenní. To znamená, že obsahuje látky, které působí silně na funkci štítné žlázy. Brokolice také obsahuje thiokyanáty. Tyto sloučeniny jsou velmi nebezpečné, protože jejich nadměrná konzumace vede k hypotyreóze, a tedy i k přírůstku na váze, únavě nebo vypadávání vlasů. Také si dávejte pozor na přehnanou konzumaci kvůli vysokému obsahu vlákniny, která může způsobit problémy se střevy.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9610815/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29080462/, https://www.nicswell.co.uk/health-news/broccoli-compounds-may-help-combat-chronic-diseases, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3264924/, https://www.researchgate.net/publication/43272076_Glucoraphanin_Level_in_Broccoli_Seed_is_Largely_Determined_by_Genotype, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7802872/, https://www.healthline.com/nutrition/foods/broccoli, https://www.uclahealth.org/news/broccoli-and-other-cruciferous-veggies-can-significantly-lower-cancer-risks, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5366224/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6386879/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6049644/, https://www.sciencedirect.com/topics/nursing-and-health-professions/thiocyanate

Podobné články:

Alkohol se podepíše nejen na játrech. O slovo se přihlásí i cukrovka a nadváhaAlkohol se podepíše nejen na játrech. O slovo se přihlásí i cukrovka a nadváha

I když všichni dobře víme, že alkohol poškozuje zdraví, stále zůstává nejoblíbenějším stimulantem. Pivo pité v horkých dnech, víno k relaxaci nebo svatební přípitek jsou součástí mnoha kultur.