Zázvor obohatí pokrmy o orientální chuť, největší přínos ale pocítíte na svém těle

Zázvor se používá jako přísada do mnoha pokrmů. Má také spoustu zdravotních vlastností, což přispívá k jeho rostoucí oblibě. Vyplatí se po něm sáhnout zejména na podzim, protože má protizánětlivé, antivirové a antibakteriální vlastnosti. Pomůže v boji s nachlazením, funguje jako afrodiziakum a podporuje hubnutí.

Zázvor je elixír zdraví

Kromě výše zmíněného má zázvor analgetický a antipyretický účinek. Prohřeje organismus, uleví od pálení žáhy a nevolností. Zmírňuje kinetózu, ulevuje při migréně, chrání před krevními sraženinami, bojuje s plynatostí a pomáhá při neduzích souvisejících s trávicí soustavou a zažíváním. V neposlední řadě odstraňuje z těla přebytečnou vodu a podporuje metabolismus.

Doporučený článek:  I květiny mají uši. Při zvuku bzučících včel je jejich nektar sladší

Vzhledem k pozitivním účinkům zázvoru není divu, že ho stále více lidí zařazuje do jídelníčku. Mnozí ale netuší, jak ho jíst a s čím ho kombinovat. Čerstvý zázvor je možné po oloupání slupky konzumovat syrový, avšak chuť bude velmi výrazná. Strouhaný syrový zázvor je možné přidat do asijských pokrmů s rýží nebo do polévek. Nakládaný zázvor se používá do sushi, sušené koření se přidává do perníčků, paštik nebo omáček.

Zdroj obrázku: Freepik

Čaj, mléko i voda

Můžete si také uvařit zázvorový čaj z čerstvého kořene. Při vysokých teplotách se ale ztrácí mnoho cenných sloučenin a vitamínů. Dalším oblíbeným nápojem je tzv. zlaté mléko, tedy horké mléko s kurkumou, skořicí, hřebíčkem, černým pepřem, kardamomem, kokosovým olejem a právě zázvorem. Nejjednodušší je přidat zázvor do sklenice s vodou.

Doporučený článek:  Superpotraviny nemusí stát majlant. Obyčejné lněné semínko je skutečná vitamínová bomba

Přestože je zázvor velmi zdravý, nemůže ho jíst každý. Neměl by se kombinovat s betablokátory, antikoagulanciy, kyselinou acetylsalicylovou a inzulinem. Nedoporučuje se při žaludečních chorobách. Těhotným ženám může podráždit žaludek a během kojení ovlivňuje chuť mléka. Nadměrná konzumace může vyvolat závratě, průjmy, bolesti hlavy, bolesti břicha a krvácení.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-health-benefits-ginger

Podobné články:

Čajové sáčky zklidní pokožku, vyživí rostliny a rozzáří dřevěný nábytekČajové sáčky zklidní pokožku, vyživí rostliny a rozzáří dřevěný nábytek

Čajové sáčky se najdou v každé domácnosti. Koneckonců většina lidí ráda pije čaj. Jak však ukazují zkušenosti, čajové sáčky mohou být použity nejen pro přípravu čaje. Pomohou nám v mnoha