Zavařování může trvat jen pár minut. Stačí využít netradiční metodu, kterou si zamilujete

Léto je vždy plné čerstvého ovoce a zeleniny. Většina z nás ale nedokáže sníst všechny zásoby, které si vypěstujeme na zahradě. Vyhazovat lahodné plodiny je obrovská škoda. V tuto chvíli přichází na řadu konzervační metody, které prodlouží životnost ovoce a zeleniny. Můžete je zamrazit, usušit nebo zavařit. Poslední metoda je stále mezi lidmi velmi oblíbená. Jak k tomu využít myčky na nádobí?

Zero waste metoda, jak si pochutnat na ovoci i v zimě

Většina z nás s láskou vzpomíná na jedinečné zavařeniny, marmelády a džemy, které jsme jedli u babičky. Populární jsou ale i dnes. V zimě je můžete používat do čajů, na chléb nebo do koláčů. Příprava domácích zavařenin a džemů se vám jednoduše vyplatí. Díky myčce na nádobí nebo troubě získáte jednoduché prostředky, jak můžete zavařit i větší množství během chvilky.

Doporučený článek:  Vyvarujte se zbytečných chyb, které ničí v ovoci a zelenině tolik potřebný vitamin C

Zero waste je pojem, který jste pravděpodobně slyšeli. Je postaven na přístupu, kdy využíváme maximum prostředků a tvoříme naprosté minimum odpadu, a to včetně bio odpadu. Menší i větší množství ovoce a zeleniny, které nestihneme sníst v čerstvé podobě, můžeme snadno konzervovat a nechat si na zimu. Musíme jen nechat suroviny projít vysokou teplotou, abychom zničili škodlivé mikroorganismy.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak pasterizovat ovoce a zeleninu v myčce na nádobí?

V minulosti existoval jen jediný způsob, jak dosáhnout pasterizace. Používal se jednoduše velký hrnec s vodou, ve kterém se sklenice uvařily. Dnes máte i jiné možnosti. Máte-li doma myčku na nádobí, můžete ji k tomu efektivně využít. V první řadě si připravte sklenice (umýt, vyvařit, osušit). Poté je naplňte tím, co chcete uchovat na jinou část roku. Pod uzávěrem nechte 2–3 cm prostoru.

Doporučený článek:  Sáček na zip nic nepropustí. Díky tomu zachrání rostliny i rychlou snídani

Sklenice uzavřete a vložte do myčky dnem vzhůru. Zapněte myčku na nejvyšší teplotu a počkejte, dokud program neskončí. Nepřidávejte žádný prostředek na mytí, jinak zavařeniny znehodnotíte. Nakonec sklenice přesuňte na čisté a tmavé místo. Postavte je dnem vzhůru a přes noc je takto nechte vychladnout. Skladovat je potom můžete až 1 rok na chladném, suchém a tmavém místě.

Zdroj: https://www.timbercreekfarmer.com/5-steps-make-canning-day-easier/

Podobné články:

I vaše kapradiny se mohou stát středobodem interiéru. Po šálku mléka získají dokonalý vzhledI vaše kapradiny se mohou stát středobodem interiéru. Po šálku mléka získají dokonalý vzhled

Kapradiny jsou velmi oblíbenými rostlinami, protože nevyžadují žádnou zvláštní péči. Stejně jako u ostatních rostlin je ale potřeba dbát na správné podmínky, aby se jim dařilo. Co jim můžete dopřát