Léto je vždy plné čerstvého ovoce a zeleniny. Většina z nás ale nedokáže sníst všechny zásoby, které si vypěstujeme na zahradě. Vyhazovat lahodné plodiny je obrovská škoda. V tuto chvíli přichází na řadu konzervační metody, které prodlouží životnost ovoce a zeleniny. Můžete je zamrazit, usušit nebo zavařit. Poslední metoda je stále mezi lidmi velmi oblíbená. Jak k tomu využít myčky na nádobí?
Zero waste metoda, jak si pochutnat na ovoci i v zimě
Většina z nás s láskou vzpomíná na jedinečné zavařeniny, marmelády a džemy, které jsme jedli u babičky. Populární jsou ale i dnes. V zimě je můžete používat do čajů, na chléb nebo do koláčů. Příprava domácích zavařenin a džemů se vám jednoduše vyplatí. Díky myčce na nádobí nebo troubě získáte jednoduché prostředky, jak můžete zavařit i větší množství během chvilky.
Zero waste je pojem, který jste pravděpodobně slyšeli. Je postaven na přístupu, kdy využíváme maximum prostředků a tvoříme naprosté minimum odpadu, a to včetně bio odpadu. Menší i větší množství ovoce a zeleniny, které nestihneme sníst v čerstvé podobě, můžeme snadno konzervovat a nechat si na zimu. Musíme jen nechat suroviny projít vysokou teplotou, abychom zničili škodlivé mikroorganismy.
Jak pasterizovat ovoce a zeleninu v myčce na nádobí?
V minulosti existoval jen jediný způsob, jak dosáhnout pasterizace. Používal se jednoduše velký hrnec s vodou, ve kterém se sklenice uvařily. Dnes máte i jiné možnosti. Máte-li doma myčku na nádobí, můžete ji k tomu efektivně využít. V první řadě si připravte sklenice (umýt, vyvařit, osušit). Poté je naplňte tím, co chcete uchovat na jinou část roku. Pod uzávěrem nechte 2–3 cm prostoru.
Sklenice uzavřete a vložte do myčky dnem vzhůru. Zapněte myčku na nejvyšší teplotu a počkejte, dokud program neskončí. Nepřidávejte žádný prostředek na mytí, jinak zavařeniny znehodnotíte. Nakonec sklenice přesuňte na čisté a tmavé místo. Postavte je dnem vzhůru a přes noc je takto nechte vychladnout. Skladovat je potom můžete až 1 rok na chladném, suchém a tmavém místě.
Zdroj: https://www.timbercreekfarmer.com/5-steps-make-canning-day-easier/