Zavařování může trvat jen pár minut. Stačí využít netradiční metodu, kterou si zamilujete

Léto je vždy plné čerstvého ovoce a zeleniny. Většina z nás ale nedokáže sníst všechny zásoby, které si vypěstujeme na zahradě. Vyhazovat lahodné plodiny je obrovská škoda. V tuto chvíli přichází na řadu konzervační metody, které prodlouží životnost ovoce a zeleniny. Můžete je zamrazit, usušit nebo zavařit. Poslední metoda je stále mezi lidmi velmi oblíbená. Jak k tomu využít myčky na nádobí?

Zero waste metoda, jak si pochutnat na ovoci i v zimě

Většina z nás s láskou vzpomíná na jedinečné zavařeniny, marmelády a džemy, které jsme jedli u babičky. Populární jsou ale i dnes. V zimě je můžete používat do čajů, na chléb nebo do koláčů. Příprava domácích zavařenin a džemů se vám jednoduše vyplatí. Díky myčce na nádobí nebo troubě získáte jednoduché prostředky, jak můžete zavařit i větší množství během chvilky.

Doporučený článek:  Na otravné mouchy jde jednoduše vyzrát. Stačí ozdobit svou zahradu nádhernými bylinkami

Zero waste je pojem, který jste pravděpodobně slyšeli. Je postaven na přístupu, kdy využíváme maximum prostředků a tvoříme naprosté minimum odpadu, a to včetně bio odpadu. Menší i větší množství ovoce a zeleniny, které nestihneme sníst v čerstvé podobě, můžeme snadno konzervovat a nechat si na zimu. Musíme jen nechat suroviny projít vysokou teplotou, abychom zničili škodlivé mikroorganismy.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak pasterizovat ovoce a zeleninu v myčce na nádobí?

V minulosti existoval jen jediný způsob, jak dosáhnout pasterizace. Používal se jednoduše velký hrnec s vodou, ve kterém se sklenice uvařily. Dnes máte i jiné možnosti. Máte-li doma myčku na nádobí, můžete ji k tomu efektivně využít. V první řadě si připravte sklenice (umýt, vyvařit, osušit). Poté je naplňte tím, co chcete uchovat na jinou část roku. Pod uzávěrem nechte 2–3 cm prostoru.

Doporučený článek:  Zahradní skleník najde skvělé využití i v zimě

Sklenice uzavřete a vložte do myčky dnem vzhůru. Zapněte myčku na nejvyšší teplotu a počkejte, dokud program neskončí. Nepřidávejte žádný prostředek na mytí, jinak zavařeniny znehodnotíte. Nakonec sklenice přesuňte na čisté a tmavé místo. Postavte je dnem vzhůru a přes noc je takto nechte vychladnout. Skladovat je potom můžete až 1 rok na chladném, suchém a tmavém místě.

Zdroj: https://www.timbercreekfarmer.com/5-steps-make-canning-day-easier/

Podobné články:

Zářivá zrcadla bez jediné šmouhy může mít doma každý. Stačí použít správné prostředkyZářivá zrcadla bez jediné šmouhy může mít doma každý. Stačí použít správné prostředky

Fleky, šmouhy, nebo přímo pruhy na zrcadle? Skleněné plochy jsou obrazem čisté domácnosti, špinavé zrcadlo je pak k vzteku pro každou hospodyňku, která chce mít domácnost dokonale čistou. Jenže jak

Vyhodit cibulové slupky je zbytečné plýtvání. Jejich využití potěší všechny příznivce zero waste metodVyhodit cibulové slupky je zbytečné plýtvání. Jejich využití potěší všechny příznivce zero waste metod

Cibuli oloupejte a nakrájejte na malé kostičky, orestujte… Tak toto najdeme snad v každé kuchařce. Co ale udělat s cibulovými slupkami? Rozhodně je nevyhazujte, můžou vám ještě posloužit. I slupky