Maďarské švestky jsou sladké a šťavnaté, hlavní přínos tkví ale v jejich jedinečném složení

Původně tato švestka pochází z Malé Asie, přes Maďarsko se dostala až k nám. Maďarská švestka, jak se jí u nás říká, má vřetenové vejčité plody s fialovo-námořnickou modrou barvou. Barva se může ovšem lišit dle oblasti, kde se pěstuje. Nejen díky sladké a šťavnaté chuti je tato peckovina velmi oblíbená. Struktura v tomto ovoci je velmi pevná, křupavá a šťavnatá. Navíc má toto ovoce velmi blahodárné a léčivé vlastnosti.

Antioxidanty

Jednoznačně největší výhodou těchto švestek je velký obsah antioxidantů. V boji proti volným radikálům je toto ovoce na špičkové úrovni. Nejen že díky antioxidantům oddálíte proces stárnutí, ale také snížíte riziko rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky 2. typu. Mezi ostatními ovoci je v množství antioxidantů maďarská švestka na prvních příčkách před borůvkami, broskvemi, třešněmi, jablky, pomeranči a hrozny.

Doporučený článek:  Dýňový sirup výborně doplní podzimní jídelníček, připravit si ho můžeme i ze slupek
Zdroj obrázku: Freepik

Další blahodárné vlastnosti

Mluvíme zde o ovoci velmi bohatém na vlákninu a sorbitol. Sorbitol je cukr, který se netráví a patří mezi ty zdravější. Švestka má blahodárný vliv v boji proti obezitě, zabraňuje osteoporóze a také působí velmi příznivě na střevní peristaltiku. Mezi vitamíny, které toto ovoce obsahuje, patří A, C, E, K a řada vitamínů B. Minerálními látkami je také doslova nasycena. Obsahuje velké množství draslíku, fosforu, vápníku a také mikroživiny, jako je měď, mangan, zinek, železo a již zmíněné antioxidanty.

Doporučený článek:  Oslaďte si život čerstvými šťávami. Udrží cholesterol v normě, zákeřné nemoci se vám vyhnou

Kyselé švestky

Pokud se vám poštěstilo zakoupit kyselé švestky, nezoufejte. Tyto švestky totiž podporují činnost jater a pomáhají při léčbě cirhózy a zatvrdnutí jater i při dehydrataci. Fungují skvěle jako rozpouštědlo tuků a bílkovin v těle. Dle čínské medicíny je kyselá strava nejlepší pro roztěkanou mysl, přináší harmonii a navíc podporuje soustředění.

Zdroj: https://www.medicalmedium.com/blog/plums

Podobné články:

Papriky jsou nabité zdravím, prospějí v jakékoli podobě. Ne však u každéhoPapriky jsou nabité zdravím, prospějí v jakékoli podobě. Ne však u každého

Papriky patří mezi nejzdravější druhy zeleniny, zejména pro obsah vitamínů a antioxidantů, které působí na zlepšení pokožky a očí. Jsou vyhledávané také lidmi s kardiovaskulárními potížemi, zejména při kornatění cév, nebo

Začátek října je ideální pro sběr šípku. Domácí čaj, tinktura či kompot posílí imunituZačátek října je ideální pro sběr šípku. Domácí čaj, tinktura či kompot posílí imunitu

Kdo by neznal šípek! Šípkový čaj patří mezi hlavní pomocníky v boji s nachlazením a virózami, protože obsahuje vitamín C. Naše babičky jej proto sbíraly koncem září, kdy je nejvhodnější