Původně tato švestka pochází z Malé Asie, přes Maďarsko se dostala až k nám. Maďarská švestka, jak se jí u nás říká, má vřetenové vejčité plody s fialovo-námořnickou modrou barvou. Barva se může ovšem lišit dle oblasti, kde se pěstuje. Nejen díky sladké a šťavnaté chuti je tato peckovina velmi oblíbená. Struktura v tomto ovoci je velmi pevná, křupavá a šťavnatá. Navíc má toto ovoce velmi blahodárné a léčivé vlastnosti.
Antioxidanty
Jednoznačně největší výhodou těchto švestek je velký obsah antioxidantů. V boji proti volným radikálům je toto ovoce na špičkové úrovni. Nejen že díky antioxidantům oddálíte proces stárnutí, ale také snížíte riziko rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky 2. typu. Mezi ostatními ovoci je v množství antioxidantů maďarská švestka na prvních příčkách před borůvkami, broskvemi, třešněmi, jablky, pomeranči a hrozny.
Další blahodárné vlastnosti
Mluvíme zde o ovoci velmi bohatém na vlákninu a sorbitol. Sorbitol je cukr, který se netráví a patří mezi ty zdravější. Švestka má blahodárný vliv v boji proti obezitě, zabraňuje osteoporóze a také působí velmi příznivě na střevní peristaltiku. Mezi vitamíny, které toto ovoce obsahuje, patří A, C, E, K a řada vitamínů B. Minerálními látkami je také doslova nasycena. Obsahuje velké množství draslíku, fosforu, vápníku a také mikroživiny, jako je měď, mangan, zinek, železo a již zmíněné antioxidanty.
Kyselé švestky
Pokud se vám poštěstilo zakoupit kyselé švestky, nezoufejte. Tyto švestky totiž podporují činnost jater a pomáhají při léčbě cirhózy a zatvrdnutí jater i při dehydrataci. Fungují skvěle jako rozpouštědlo tuků a bílkovin v těle. Dle čínské medicíny je kyselá strava nejlepší pro roztěkanou mysl, přináší harmonii a navíc podporuje soustředění.
Zdroj: https://www.medicalmedium.com/blog/plums