Barva zeleniny a ovoce není jen hezká na pohled, skrývá v sobě mnohem víc

Ne nadarmo se říká, že bychom si měli dopřát pestrou stravu, všech barev a chutí. Věděli jste, že červené a žluté ovoce a zelenina mají stimulační účinky, kdežto modré a zelené uklidňují? Každá barva v ovoci a zelenině je způsobena určitou chemickou látkou, která je specifická svým účinkem.

Červená zelenina a ovoce

Takové potraviny zlepšují práci srdce. Mezi ně patří rajčata, řepa, červená paprika, maliny, třešně, jahody a meloun. Obsahují značné množství lykopenu, který chrání srdce před jeho zástavou, dále před aterosklerózou, snižují krevní tlak a špatný cholesterol v krvi. Obsahují draslík regulující srdeční rytmus. Chcete-li svému tělu poskytnout veškeré výhody, jezte červenou zeleninu a ovoce nejlépe v syrovém stavu.

Doporučený článek:  Dýňový sirup výborně doplní podzimní jídelníček, připravit si ho můžeme i ze slupek
Zdroj obrázku: Freepik

Zelená barva

Taková zelenina a ovoce mají funkci podpořit zdraví jater. Mezi ně patří hlávkový salát, špenát, brokolice, kedluben, petržel, libeček, angrešt, kiwi, avokádo. Obsahují chlorofyl poskytující detoxikaci těla a obnovení buněk. Také čistí tělo od toxinů, kovů a bakterií. Podporují funkci jater a regulují práci střev.

Žlutá a oranžová barva

Tyto barvy jsou již dlouhá desetiletí známá jako ochránce očí. Patří mezi ně papriky, mrkev, broskve, pomeranče, grepy, meruňky, ananas a jiné. Obsahují velké množství betakarotenu, který se v těle mění na vitamín A. Ochraňuje oči před amblyopií a zabraňuje jejich vysychání. Lutein a zeaxanthin chrání oči před silou UV paprsků. Pokud chcete využít veškerou sílu v zelenině, povařte ji mírně nad parou a poté pokapejte trochou tuku.

Doporučený článek:  Ekologie je nejenom cesta k ochraně planety, ale i možnost jak mít kvalitní plodiny bez chemie
Zdroj obrázku: Freepik

Fialová barva

Fialová dokáže předcházet rakovině. Sem patří lilek, borůvky, trnky, švestky, ostružiny, aronie, černý rybíz. Mají antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. Antokyany mají dokonce protirakovinné vlastnosti. Zpomalí vznik a růst nových buněk, především u rakoviny tlustého střeva.

Bílá barva

Takové plody mají protivirové a antibakteriální vlastnosti – česnek, cibule, křen, pórek, čekanka, bílá ředkev. Obsahují alicin, který působí jako přírodní antibiotikum. Pokud jste nachlazení, máte infekci dýchacích cest, rozhodně si dopřejte tuto zeleninu. Spolehlivě také dokáže zlepšit stav imunity.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/eat-the-rainbow#The-colors

Podobné články:

Otoky trápí velké procento lidí. Málokdo ví, že nejrychlejší pomoc přinese obyčejná zelenina do polévkyOtoky trápí velké procento lidí. Málokdo ví, že nejrychlejší pomoc přinese obyčejná zelenina do polévky

Otoky nohou po dlouhém dni mohou být nepříjemným a bolestivým onemocněním. V mezibuněčných prostorech se totiž hromadí přebytečná voda, která není z dolních končetin správně odváděna. Nohy, kotníky a lýtka mohou