Barva zeleniny a ovoce není jen hezká na pohled, skrývá v sobě mnohem víc

Ne nadarmo se říká, že bychom si měli dopřát pestrou stravu, všech barev a chutí. Věděli jste, že červené a žluté ovoce a zelenina mají stimulační účinky, kdežto modré a zelené uklidňují? Každá barva v ovoci a zelenině je způsobena určitou chemickou látkou, která je specifická svým účinkem.

Červená zelenina a ovoce

Takové potraviny zlepšují práci srdce. Mezi ně patří rajčata, řepa, červená paprika, maliny, třešně, jahody a meloun. Obsahují značné množství lykopenu, který chrání srdce před jeho zástavou, dále před aterosklerózou, snižují krevní tlak a špatný cholesterol v krvi. Obsahují draslík regulující srdeční rytmus. Chcete-li svému tělu poskytnout veškeré výhody, jezte červenou zeleninu a ovoce nejlépe v syrovém stavu.

Doporučený článek:  "Ano madam, jste tu od toho. Buď to shnilé odneste, nebo zavolám vedoucího," řekla jsem laxní prodavačce v supermarketu
Zdroj obrázku: Freepik

Zelená barva

Taková zelenina a ovoce mají funkci podpořit zdraví jater. Mezi ně patří hlávkový salát, špenát, brokolice, kedluben, petržel, libeček, angrešt, kiwi, avokádo. Obsahují chlorofyl poskytující detoxikaci těla a obnovení buněk. Také čistí tělo od toxinů, kovů a bakterií. Podporují funkci jater a regulují práci střev.

Žlutá a oranžová barva

Tyto barvy jsou již dlouhá desetiletí známá jako ochránce očí. Patří mezi ně papriky, mrkev, broskve, pomeranče, grepy, meruňky, ananas a jiné. Obsahují velké množství betakarotenu, který se v těle mění na vitamín A. Ochraňuje oči před amblyopií a zabraňuje jejich vysychání. Lutein a zeaxanthin chrání oči před silou UV paprsků. Pokud chcete využít veškerou sílu v zelenině, povařte ji mírně nad parou a poté pokapejte trochou tuku.

Doporučený článek:  Jsem kategoricky proti. Listí je z vašeho stromu, já ho hrabat nehodlám
Zdroj obrázku: Freepik

Fialová barva

Fialová dokáže předcházet rakovině. Sem patří lilek, borůvky, trnky, švestky, ostružiny, aronie, černý rybíz. Mají antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. Antokyany mají dokonce protirakovinné vlastnosti. Zpomalí vznik a růst nových buněk, především u rakoviny tlustého střeva.

Bílá barva

Takové plody mají protivirové a antibakteriální vlastnosti – česnek, cibule, křen, pórek, čekanka, bílá ředkev. Obsahují alicin, který působí jako přírodní antibiotikum. Pokud jste nachlazení, máte infekci dýchacích cest, rozhodně si dopřejte tuto zeleninu. Spolehlivě také dokáže zlepšit stav imunity.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/eat-the-rainbow#The-colors

Podobné články:

Ani jedna švestka nepřijde nazmar. Díky pomalému usušení si zachovají šťavnatost i vitamínyAni jedna švestka nepřijde nazmar. Díky pomalému usušení si zachovají šťavnatost i vitamíny

Na podzim se sbírají oblíbené švestky. Jde o chutný a velmi zdravý dar přírody, který můžeme zachovat po celou zimu. Chutnají totiž skvěle syrové i zpracované. Jestli nevíte, co udělat

Sladkokyselý angrešt může po celý rok podporovat naše zdraví. Léčivá tinktura je připravená během 14 dníSladkokyselý angrešt může po celý rok podporovat naše zdraví. Léčivá tinktura je připravená během 14 dní

Chcete si udělat domácí tinkturu, ale nevíte, jak na to? Vyzkoušejte angrešt, který má spoustu skvělých vlastností. Využijete je nejen během nemoci, ale hodí se také jako prevence. Působí protizánětlivě,