Barva zeleniny a ovoce není jen hezká na pohled, skrývá v sobě mnohem víc

Ne nadarmo se říká, že bychom si měli dopřát pestrou stravu, všech barev a chutí. Věděli jste, že červené a žluté ovoce a zelenina mají stimulační účinky, kdežto modré a zelené uklidňují? Každá barva v ovoci a zelenině je způsobena určitou chemickou látkou, která je specifická svým účinkem.

Červená zelenina a ovoce

Takové potraviny zlepšují práci srdce. Mezi ně patří rajčata, řepa, červená paprika, maliny, třešně, jahody a meloun. Obsahují značné množství lykopenu, který chrání srdce před jeho zástavou, dále před aterosklerózou, snižují krevní tlak a špatný cholesterol v krvi. Obsahují draslík regulující srdeční rytmus. Chcete-li svému tělu poskytnout veškeré výhody, jezte červenou zeleninu a ovoce nejlépe v syrovém stavu.

Doporučený článek:  Na podzim dostává imunita zabrat. V kondici ji udrží dary přírody, které si snadno nasbíráme
Zdroj obrázku: Freepik

Zelená barva

Taková zelenina a ovoce mají funkci podpořit zdraví jater. Mezi ně patří hlávkový salát, špenát, brokolice, kedluben, petržel, libeček, angrešt, kiwi, avokádo. Obsahují chlorofyl poskytující detoxikaci těla a obnovení buněk. Také čistí tělo od toxinů, kovů a bakterií. Podporují funkci jater a regulují práci střev.

Žlutá a oranžová barva

Tyto barvy jsou již dlouhá desetiletí známá jako ochránce očí. Patří mezi ně papriky, mrkev, broskve, pomeranče, grepy, meruňky, ananas a jiné. Obsahují velké množství betakarotenu, který se v těle mění na vitamín A. Ochraňuje oči před amblyopií a zabraňuje jejich vysychání. Lutein a zeaxanthin chrání oči před silou UV paprsků. Pokud chcete využít veškerou sílu v zelenině, povařte ji mírně nad parou a poté pokapejte trochou tuku.

Doporučený článek:  Kyselina citrónová přesvědčí zeleninu k růstu. Lepší životabudič pro rajčata a okurky neexistuje
Zdroj obrázku: Freepik

Fialová barva

Fialová dokáže předcházet rakovině. Sem patří lilek, borůvky, trnky, švestky, ostružiny, aronie, černý rybíz. Mají antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. Antokyany mají dokonce protirakovinné vlastnosti. Zpomalí vznik a růst nových buněk, především u rakoviny tlustého střeva.

Bílá barva

Takové plody mají protivirové a antibakteriální vlastnosti – česnek, cibule, křen, pórek, čekanka, bílá ředkev. Obsahují alicin, který působí jako přírodní antibiotikum. Pokud jste nachlazení, máte infekci dýchacích cest, rozhodně si dopřejte tuto zeleninu. Spolehlivě také dokáže zlepšit stav imunity.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/eat-the-rainbow#The-colors

Podobné články:

Antioxidanty čistí tělo přirozeně. Některé potraviny jsou jimi přímo nabitéAntioxidanty čistí tělo přirozeně. Některé potraviny jsou jimi přímo nabité

Antioxidanty jsou velmi důležité chemické sloučeniny, které neutralizují volné radikály v našem organismu. Díky tomu mají velmi pozitivní vliv na naše zdraví, vzhled a vitalitu. Jaké suroviny mají vysoký obsah

Česnek nesmí v jídelníčku chybět, prospěch má i pro naše zdravíČesnek nesmí v jídelníčku chybět, prospěch má i pro naše zdraví

Česnek (Allium sativum) je již staletí považován za zázrakce mezi potravinami, který přináší mnoho zdravotních výhod. Tato aromatická rostlina s ostrou chutí a charakteristickou vůní nejenže zlepšuje chuť mnoha pokrmů,