Dýňový sirup výborně doplní podzimní jídelníček, připravit si ho můžeme i ze slupek

Z dýně připravujeme chutné koláče, dorty, polévky, hranolky, latté nebo třeba šťávu. Co takhle ale vyrobit si z ní i sirup? Na něj spotřebujete pouze semínka a slupky, které by se jinak musely vyhodit. Tento pikantní sirup bude skvělým doplňkem jídel a dezertů, ale dá se využít i k léčebným účelům. Jak si takový sirup připravíte doma?

Sirup ze syrové dýně

Dýňový sirup je bohatým zdrojem vitamínů a karotenů. Dokonale posiluje imunitu a udržuje ji v rovnováze. Pomáhá bojovat proti vysokému cholesterolu, snižuje otoky kotníků a nohou. Sirup se doporučuje také obézním lidem, kteří chtějí zhubnout. Dýňový sirup má mírně projímavé účinky, takže je vynikající při zácpě a onemocnění tlustého střeva.

Doporučený článek:  Zelenina je základem zdravého jídelníčku. I ona však dokáže tělu uškodit

Na první způsob přípravy budete potřebovat syrovou dýni a cukr. Nejprve odřízněte vršek dýně a vydlabejte vlákna a semínka uvnitř. Nasypte dovnitř cukr a dýni uzavřete odříznutou špičkou a ponechte 10 dní na chladném místě, ideálně na tácu nebo v míse. Po této době odklopte vršek dýně a sirup nalijte do sklenice. V lednici můžete sirup uchovávat až měsíc. Pokud ho budete pasterizovat, ztratí své léčivé vlastnosti.

Zdroj obrázku: Freepik

Sirup ze semínek a slupky

Ze zbytků můžete připravit sirup druhým způsobem. Potřebovat budete 60 až 80 dekagramů kůry a semínek, tři lžičky mletého zázvoru, šest hřebíčků, šest semínek kardamomu nebo dvě lžičky mletého koření, tyčinku skořice nebo dvě lžičky mletého koření, půl lžičky muškátového oříšku, vanilkový lusk, cukr a vodu.

Doporučený článek:  Tipy pro vaření nových brambor: budou chutné a nerozvaří se

Zbytky dýně vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly zcela zakryté. Přidejte koření a vařte 40 minut. Poté sirup přeceďte přes sítko nebo gázu a přidejte cukr v poměru 1 : 1. Vařte dalších 15 minut, poté nechte zchladnout a nalijte do sklenice nebo lahve. Opět lze takový sirup skladovat až měsíc, ale dá se pasterizovat. Chutná skvěle jako přísada do kávy, čaje, ovesné kaše nebo palačinek a příjemně zahřeje.

Zdroj: https://abarabove.com/pumpkin-in-cocktails/

Podobné články:

Angrešt nesmí chybět na žádné zahradě. Jídelníček obohatí jedinečnou chutí i pořádnou dávkou vitamínůAngrešt nesmí chybět na žádné zahradě. Jídelníček obohatí jedinečnou chutí i pořádnou dávkou vitamínů

V minulosti byly keře plné angreštu nedílnou součástí našich zahrad. Postupně se začaly vytrácet, ale rozhodně stojí za to, abyste si je na zahradu znovu vysadili. Jejich pěstování není vůbec

Špenát lze upravit na nespočet chutných způsobů. Obsahem prospěšných látek strčí do kapsy ostatní zeleninuŠpenát lze upravit na nespočet chutných způsobů. Obsahem prospěšných látek strčí do kapsy ostatní zeleninu

Špenát je zelenina, která vyvolává rozporuplné emoce. Pro někoho je špatnou vzpomínkou na dětství, pro jiného způsob, jak jíst zdravě. Je bohatým zdrojem minerálů a vitamínů, které podporují každodenní fungování

Králové zeleninové zahrady: Proč jsou rajčata nejvíce konzumovanou zeleninou na světěKrálové zeleninové zahrady: Proč jsou rajčata nejvíce konzumovanou zeleninou na světě

Červené, šťavnaté a neodolatelně chutné – taková jsou rajčata, nekorunovaná královna zeleninových zahrad, která si získala srdce milionů lidí po celém světě. Od základního stavebního kamene v kuchyních až po