Dýňový sirup výborně doplní podzimní jídelníček, připravit si ho můžeme i ze slupek

Z dýně připravujeme chutné koláče, dorty, polévky, hranolky, latté nebo třeba šťávu. Co takhle ale vyrobit si z ní i sirup? Na něj spotřebujete pouze semínka a slupky, které by se jinak musely vyhodit. Tento pikantní sirup bude skvělým doplňkem jídel a dezertů, ale dá se využít i k léčebným účelům. Jak si takový sirup připravíte doma?

Sirup ze syrové dýně

Dýňový sirup je bohatým zdrojem vitamínů a karotenů. Dokonale posiluje imunitu a udržuje ji v rovnováze. Pomáhá bojovat proti vysokému cholesterolu, snižuje otoky kotníků a nohou. Sirup se doporučuje také obézním lidem, kteří chtějí zhubnout. Dýňový sirup má mírně projímavé účinky, takže je vynikající při zácpě a onemocnění tlustého střeva.

Doporučený článek:  Slupky z cibulí nemusí skončit na kompostu. Cenné jsou stejně jako samotná zelenina

Na první způsob přípravy budete potřebovat syrovou dýni a cukr. Nejprve odřízněte vršek dýně a vydlabejte vlákna a semínka uvnitř. Nasypte dovnitř cukr a dýni uzavřete odříznutou špičkou a ponechte 10 dní na chladném místě, ideálně na tácu nebo v míse. Po této době odklopte vršek dýně a sirup nalijte do sklenice. V lednici můžete sirup uchovávat až měsíc. Pokud ho budete pasterizovat, ztratí své léčivé vlastnosti.

Zdroj obrázku: Freepik

Sirup ze semínek a slupky

Ze zbytků můžete připravit sirup druhým způsobem. Potřebovat budete 60 až 80 dekagramů kůry a semínek, tři lžičky mletého zázvoru, šest hřebíčků, šest semínek kardamomu nebo dvě lžičky mletého koření, tyčinku skořice nebo dvě lžičky mletého koření, půl lžičky muškátového oříšku, vanilkový lusk, cukr a vodu.

Doporučený článek:  Dejte šanci rajčatové šťávě. Recept je snadný, její účinky potěší každou buňku v těle

Zbytky dýně vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly zcela zakryté. Přidejte koření a vařte 40 minut. Poté sirup přeceďte přes sítko nebo gázu a přidejte cukr v poměru 1 : 1. Vařte dalších 15 minut, poté nechte zchladnout a nalijte do sklenice nebo lahve. Opět lze takový sirup skladovat až měsíc, ale dá se pasterizovat. Chutná skvěle jako přísada do kávy, čaje, ovesné kaše nebo palačinek a příjemně zahřeje.

Zdroj: https://abarabove.com/pumpkin-in-cocktails/

Podobné články: