Čerstvé bylinky můžeme přes zimu uchovat i v lednici

Pěstování bylinek na zahradě, balkonu nebo parapetu je velmi jednoduché. Velkou část bylinek zaručeně zpracujete přímo během sezóny. Na podzim sice sezóna bylinek končí, ale jistě máte doma stále velkou úrodu. Co udělat, když je chcete používat během celé zimy? Většina lidí je jednoduše vloží do mrazáku. Existují ale také jiné metody, které rády používaly naše babičky.

Pár kapek octa zajistí, že bylinky vydrží celé týdny

Před skladováním bylinek po sezóně je musíte hlavně dobře opláchnout. Přidejte do vody malé množství octa. Na džbán vody vám postačí asi půl sklenice octa. Až budou bylinky opláchnuté, nechte je důkladně okapat. V první řadě je vložte do cedníku a potom přesuňte na papírovou utěrku. Než je vložíte do lednice, musí být dokonale suché.

Doporučený článek:  V každé kuchyni se skrývá nečekaný lék: bobkový list sníží stres, omladí a uleví trávení

Až budou byliny suché, můžete se pustit do jejich krájení. Hodně lidí je seká na větší kusy, ale dělat to nemusíte. Nasekejte je na velikost, kterou budete používat při vaření. Díky tomu je vždy snadno použijete. Na krájení si vezměte keramický nůž, protože kov ničí vitamín C v bylinkách. Nakonec najděte vhodnou nádobu a uložte připravené byliny do lednice.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak správně skladovat byliny v lednici?

Až budete mít byliny připravené, vložte na dno nádoby kus papíru. Potom nasypte bylinky a přetáhněte je potravinářskou fólií. Nakonec vše zavřete víčkem. Tento postup opakujte po každém použití bylinek. Vždy musí být pod víkem nádoby potravinářská fólie, která bude bylinky chránit. Tento typ skladování je ideální pro petržel a koriandr, ale můžete ho využít u mnoha druhů bylin.

Doporučený článek:  Nejcennější koření pro podzimní (ne)čas. Majoránka je kouzelnice, která zažene všechny neduhy

Skladování v jablečném octě je velmi jednoduché

Další metodou, kterou můžete využít pro kopr, tymián a další byliny, je naložení do octa. Použijte jablečný ocet, protože příliš nemění chuť bylinek. Do sklenice vložte vrstvu bylinek a přelijte dvěma vrstvami octa. Nakonec na sklenici položte kus pečicího papíru a zavřete víčkem. V tomto případě můžete používat nejen samotné bylinky, ale také ochucený ocet.

Zdroj: https://www.thepioneerwoman.com/food-cooking/cooking-tips-tutorials/a79898/how-to-store-fresh-herbs/

Podobné články:

Na klíšťata se musí chytře. Příjemné vůně je odeženou a vy budete konečně v bezpečíNa klíšťata se musí chytře. Příjemné vůně je odeženou a vy budete konečně v bezpečí

Klíšťata jsou malí pavoukovci, kteří mohou být pro naše zdraví velmi nebezpeční. Jejich aktivita je v létě vysoká a navíc trávíme většinu času venku. Klíšťata jsou přenašeči velmi nebezpečných onemocnění,

Majoránku zná každý, její skutečný potenciál se ale ukáže mimo kuchyni. Zaručeně vás překvapíMajoránku zná každý, její skutečný potenciál se ale ukáže mimo kuchyni. Zaručeně vás překvapí

Do bramboračky i do hrachovky. Bez majoránky si lze jen těžko představit typickou českou kuchyni. Mnohé jistě překvapí, že kromě koření se užívá také v lidovém léčitelství.

Se šťovíkem koňským zahrádkáři bojují úplně zbytečně. Tuhle léčivku se vyplatí nasbírat do zásobySe šťovíkem koňským zahrádkáři bojují úplně zbytečně. Tuhle léčivku se vyplatí nasbírat do zásoby

Léčí chudokrevnost, ale zatočí také se záněty nebo s průjmy. Koňský šťovík roste v mokřadech, na březích vodních toků nebo ve vlhkých lokalitách a může si jej nasbírat každý zcela