Rakytník je bylina, která pomůže nejen od vysokého tlaku, ale také sníží riziko vzniku cukrovky a udrží optimální hladinu cholesterolu. Jestliže máte problémy se zdravím, vyplatí se pít rakytníkovou šťávu, která má skvělé vlastnosti a usnadní nejen léčbu nemocí, ale také působí preventivně na celý imunitní systém. Zvláště před podzimní sezonou je dobré po něm sáhnout.
Jaké vlastnosti má rakytník?
Rakytník je rostlina, která má spoustu skvělých vlastností, které naše tělo využije. Jak ho můžete použít právě v kuchyni? Je to rostlina s oranžovými plody a skvěle působí na lidské zdraví. Keř roste volně v přírodě, ale můžete si ho také sami vypěstovat doma. Působí dekorativně, ale hlavně má spoustu zdravotních výhod, které můžete využít před nastávající sezonou.
Plody rakytníku můžete využít hned na několik způsobů – nejen na vaření, ale také na léčbu nemocí. Nejlépe budou chutnat po prvním mrazu, ale musí se použít okamžitě. Zralé ovoce bude chutnat kysele. Hodí se tak k výrobě džemů, zavařenin, nebo kompotů. Kromě plodů ale můžete využít také listy nebo semena, vyrábí se z nich rovněž olej.
Co všechno v rakytníku najdete?
Rakytník je pokladnice vitaminů a minerálů, proto se vyplatí ho sbírat a mít po ruce. Vitamin C patří mezi vitaminy, kterých je v rostlině nejvíce. Obsahuje také betakaroten, který příznivě ovlivňuje náš zrak, vitamin E, který působí omlazujícím dojmem, nebo vitamin K, který podporuje správnou funkci nervového systému.
Rakytník má tak velký přínos pro lidské zdraví a rozhodně byste ho neměli vynechávat v období, kdy hrozí chřipky a nachlazení. Můžete bojovat proti volným radikálům, ale také podpoříte imunitní systém, a tím pádem se budete lépe bránit nemocem. Šťávu z rakytníku můžete pít každé ráno a nastartovat tak metabolismus.
Zdroj: https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/sea-buckthorn-uses-and-risks