Do bramboračky i do hrachovky. Bez majoránky si lze jen těžko představit typickou českou kuchyni. Mnohé jistě překvapí, že kromě koření se užívá také v lidovém léčitelství. Dostatek doma nasušené majoránky se hodí zejména v zimě, protože si poradí s rýmou i úmorným kašlem. Majoránka se může používat na vícero způsobů, vyrábí se z ní majoránková mast zmírňující otoky nosu nebo se připravuje nálev pro vykašlávání. Jak se léčit pomocí majoránky?
Ze Středomoří na tuzemské zahrádky
Dnes je na každé zahrádce a v květnících zavěšených v letních kuchyních, původem je však ze Středomoří, odkud se tato bylina dostala v raném středověku až k nám. Používá se nejčastěji jako sušené koření, hodí se do polévek, na maso i do omáček. V české kuchyni se přidává do mastných jídel pro lepší stravitelnost. Při dietě se naopak majoránka doporučuje namísto soli. Majoránka vyniká svým univerzálním použitím a jedinečnou chutí a vůní. Kromě kuchyně má významné místo v lidovém léčitelství.

Při zánětech i bronchitidě
Bylinka s protizánětlivými a analgetickými účinky je balzámem při respiračních onemocněních, používá se při rýmě nebo ucpaném nosu, uvolňuje dutiny a ulevuje při kašli. Je lékem při různých druzích zánětů a bronchitidě, nálev má navíc antipyretické účinky, ale umí zatočit též s vlhkým kašlem, protože usnadňuje vykašlávání. Velmi účinně působí inhalování majoránky, může se použít majoránkový olej nebo dvě lžíce sušených listů, které se zalijí 500 mililitry horké vody, nechá se chvíli působit a poté se vdechuje prosycený vzduch se zakrytou hlavou ručníkem po dobu 10 minut.
Majoránková mast na rýmu
Tato bylina, která se snadno pěstuje, má též antibakteriální, antivirotické, antiseptické a adstringentní vlastnosti, proto pomůže se zánětem nosní sliznice, při dermatitidě, vředech, popáleninách nebo omrzlinách. Pro tyto účely je ideální majoránková mast, která se prodává ve specializovaných prodejnách. Při kašli a bolestech v krku se radí pít nálev z majoránky. Jedna lžíce sušených listů se zalije hrnkem vroucí vody, louhuje se pod pokličkou asi 15 minut, poté se nálev přecedí a osladí medem. Pije se maximálně třikrát denně, případně se kloktá po přidání lžičky olivového oleje pro zmírnění bolesti v krku.
Zdroj: https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/marjoram, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27231340/, https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-563/marjoram, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871212/, https://cs.wikipedia.org/wiki/Major%C3%A1nka_zahradn%C3%AD, https://www.healthline.com/nutrition/marjoram#_noHeaderPrefixedContent