Česnek je třeba přidat do pokrmů ve správný čas. Jinak ztrácí aroma i cenné živiny

Česnek patří bezpochyby k druhům zeleniny, bez kterých si vaření a přípravu pokrmů nedovedeme představit. Česnek bohužel často do jídel nevědomky přidáváme ve špatnou dobu: pak je buď prakticky nepostřehnutelný a ztrácí své vlastnosti, nebo zhořkne, což má velmi špatný vliv na celkový dojem z jídla. Pojďme se podívat na to, kdy přidat česnek do pokrmu pro dokonalou chuť všech pokrmů.

Kdy česnek přidávat?

Neexistuje jednoznačná odpověď. I v receptech se názory profesionálních kuchařů rozcházejí – někteří tvrdí, že na začátku, jiní až na konci vaření. Pravda je jako obvykle někde uprostřed. Některé recepty vyžadují, aby se česnek smažil společně s cibulí. Jen tak získá dokonalou chuť. To je možné, ale je třeba pamatovat na to, že česnek s cibulí je třeba smažit zvlášť a do jídla jej přidat až ke konci vaření. Pokud se totiž česnek smaží příliš dlouho, rychle zhořkne a není chutný. Vždy tedy česnek přidávejte až ke konci přípravy pokrmu – a získáte tak lepší chuť i silnější léčivé vlastnosti.

Doporučený článek:  Teplé podzimní dny vybízí k procházkám přírodou. Nezapomeňte nasbírat cestou léčivé byliny
Zdroj obrázku: Freepik

Jak česnek pomáhá?

Česnek je známý pro své jedinečné léčivé účinky. Působí nejen antibakteriálně, ale také stimuluje trávení a zvyšuje sekreci žaludečních šťáv. Bohužel tepelným zpracováním řadu těchto pozitiv ztrácí. Přitom se tomu dá snadno vyhnout. Česnek stačí rozdrtit a počkat asi 10 minut, než jej vložíte na pánev nebo do hrnce. Allicin, účinná látka v česneku, totiž ke své aktivaci vyžaduje kyslík. Pokud stroužky česneku rozdrtíme a chvíli počkáme, uvolní se více této léčivé složky a bude odolnější vůči tepelné úpravě.

Doporučený článek:  Nádherná vůně, dokonalý vzhled. Skutečné bohatství šalvěje je však ukryto uvnitř

Česnek posiluje imunitu, ulevuje od příznaků nachlazení a pomáhá budovat silnou odolnost vůči virům a bakteriím. I přesto, že šetrnou přípravou můžete v česneku i při vaření řadu účinných látek zachovat, je lepší konzumovat jej co nejčastěji také v čerstvé formě. Tak získáte nejvíce léčivých benefitů pro váš organismus.

Zdroj: https://foodal.com/knowledge/herbs-spices/cooking-health-benefits-garlic/

Podobné články:

Bylinky pomůžou téměř s každým problémem. Při cukrovce dokážou účinně snížit vysokou hladinu cukruBylinky pomůžou téměř s každým problémem. Při cukrovce dokážou účinně snížit vysokou hladinu cukru

Byliny se mohou stát důležitou součástí léčby téměř každého zdravotního problému. Významným benefitem budou také pro diabetiky. Některé směsi bylin a nálevy mají úžasné vlastnosti na hladinu glukózy v krvi.