Česnek je třeba přidat do pokrmů ve správný čas. Jinak ztrácí aroma i cenné živiny

Česnek patří bezpochyby k druhům zeleniny, bez kterých si vaření a přípravu pokrmů nedovedeme představit. Česnek bohužel často do jídel nevědomky přidáváme ve špatnou dobu: pak je buď prakticky nepostřehnutelný a ztrácí své vlastnosti, nebo zhořkne, což má velmi špatný vliv na celkový dojem z jídla. Pojďme se podívat na to, kdy přidat česnek do pokrmu pro dokonalou chuť všech pokrmů.

Kdy česnek přidávat?

Neexistuje jednoznačná odpověď. I v receptech se názory profesionálních kuchařů rozcházejí – někteří tvrdí, že na začátku, jiní až na konci vaření. Pravda je jako obvykle někde uprostřed. Některé recepty vyžadují, aby se česnek smažil společně s cibulí. Jen tak získá dokonalou chuť. To je možné, ale je třeba pamatovat na to, že česnek s cibulí je třeba smažit zvlášť a do jídla jej přidat až ke konci vaření. Pokud se totiž česnek smaží příliš dlouho, rychle zhořkne a není chutný. Vždy tedy česnek přidávejte až ke konci přípravy pokrmu – a získáte tak lepší chuť i silnější léčivé vlastnosti.

Doporučený článek:  Tyhle čtyři životabudiče nakopnou imunitu. Podzimní kuchyně nabízí mnoho pokladů pro zdraví
Zdroj obrázku: Freepik

Jak česnek pomáhá?

Česnek je známý pro své jedinečné léčivé účinky. Působí nejen antibakteriálně, ale také stimuluje trávení a zvyšuje sekreci žaludečních šťáv. Bohužel tepelným zpracováním řadu těchto pozitiv ztrácí. Přitom se tomu dá snadno vyhnout. Česnek stačí rozdrtit a počkat asi 10 minut, než jej vložíte na pánev nebo do hrnce. Allicin, účinná látka v česneku, totiž ke své aktivaci vyžaduje kyslík. Pokud stroužky česneku rozdrtíme a chvíli počkáme, uvolní se více této léčivé složky a bude odolnější vůči tepelné úpravě.

Doporučený článek:  Med s vůní levandule zažene všechny chmury i nachlazení. Tento poklad vám nesmí doma chybět

Česnek posiluje imunitu, ulevuje od příznaků nachlazení a pomáhá budovat silnou odolnost vůči virům a bakteriím. I přesto, že šetrnou přípravou můžete v česneku i při vaření řadu účinných látek zachovat, je lepší konzumovat jej co nejčastěji také v čerstvé formě. Tak získáte nejvíce léčivých benefitů pro váš organismus.

Zdroj: https://foodal.com/knowledge/herbs-spices/cooking-health-benefits-garlic/

Podobné články:

Otoky trápí velké procento lidí. Málokdo ví, že nejrychlejší pomoc přinese obyčejná zelenina do polévkyOtoky trápí velké procento lidí. Málokdo ví, že nejrychlejší pomoc přinese obyčejná zelenina do polévky

Otoky nohou po dlouhém dni mohou být nepříjemným a bolestivým onemocněním. V mezibuněčných prostorech se totiž hromadí přebytečná voda, která není z dolních končetin správně odváděna. Nohy, kotníky a lýtka mohou