Petrželka dodá pokrmům víc než typickou chuť. Vyzkoušejte osvěžující bylinný nápoj

Petrželka má mnoho skvělých zdravotních a kosmetických vlastností. To vše díky vitamínu C a dalším minerálům, které obsahuje. Konzumace této byliny se doporučuje lidem na dietě i těhotným ženám. Navíc posiluje imunitní systém a cévy. Co byste měli vědět o petrželce a o její konzumaci?

Jaké obsahuje látky?

Petrželka pochází z oblastí Středomoří a má různé využití: léčebné i kosmetické. Tato bylinka obsahuje mnoho cenných vitamínů a minerálů, které jsou důležité pro naše zdraví a dobrou kondici organismu. Její nejcennější složkou je vitamín C, minerální soli a vláknina.

Doporučený článek:  Mátový čaj příjemně zklidní žaludek a uvolní napětí. Při pálení žáhy ale ještě víc přitíží

Pevné zdraví

Největší předností petrželky je to, že je bohatým zdrojem vitamínu C. Zpevňuje cévní stěny, čímž minimalizuje riziko krvácení při těžších poraněních. Tuto bylinku by měli do jídelníčku zařadit i lidé trpící chudokrevností, protože pomáhá urychlovat vstřebávání železa.

Zdroj obrázku: Freepik

Druhou důležitou složkou této bylinky je vláknina. Ta udržuje pocit plnosti v žaludku, proto se doporučuje zejména lidem na dietě. Navíc předchází zácpě a pozitivně působí na správné vylučování trávicích šťáv v žaludku. Petržel se doporučuje i těhotným ženám, protože obsahuje kyselinu listovou, která je odpovědná za správný vývoj plodu a její nedostatek může vést k poruchám nervového systému dítěte.

Doporučený článek:  Zapomenutého koření si cenili již staří Egypťané. Černý kmín dodá ojedinělou chuť i léčivé účinky

Jak petrželku konzumovat?

Připravte si tento skvělý a osvěžující nápoj. Budete potřebovat:

  • svazek petrželky,
  • 1 velký citron,
  • 1–2 sklenice minerální vody,
  • 4–5 lžic cukru.

Petrželku důkladně omyjte a osušte a poté nasekejte nadrobno. Následně omyjte a oloupejte citron, který nakrájejte na menší kousky. Nezapomeňte z ovoce odstranit semínka a všechny ingredience vložte do hluboké nádoby a začněte mixovat při nízké rychlosti. Postupně přidávejte minerální vodu a míchejte, dokud nevznikne homogenní směs. Poté nápoj přelijte přes sítko a je připraven ke konzumaci.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-parsley#1

Podobné články: