Petrželka má mnoho skvělých zdravotních a kosmetických vlastností. To vše díky vitamínu C a dalším minerálům, které obsahuje. Konzumace této byliny se doporučuje lidem na dietě i těhotným ženám. Navíc posiluje imunitní systém a cévy. Co byste měli vědět o petrželce a o její konzumaci?
Jaké obsahuje látky?
Petrželka pochází z oblastí Středomoří a má různé využití: léčebné i kosmetické. Tato bylinka obsahuje mnoho cenných vitamínů a minerálů, které jsou důležité pro naše zdraví a dobrou kondici organismu. Její nejcennější složkou je vitamín C, minerální soli a vláknina.
Pevné zdraví
Největší předností petrželky je to, že je bohatým zdrojem vitamínu C. Zpevňuje cévní stěny, čímž minimalizuje riziko krvácení při těžších poraněních. Tuto bylinku by měli do jídelníčku zařadit i lidé trpící chudokrevností, protože pomáhá urychlovat vstřebávání železa.
Druhou důležitou složkou této bylinky je vláknina. Ta udržuje pocit plnosti v žaludku, proto se doporučuje zejména lidem na dietě. Navíc předchází zácpě a pozitivně působí na správné vylučování trávicích šťáv v žaludku. Petržel se doporučuje i těhotným ženám, protože obsahuje kyselinu listovou, která je odpovědná za správný vývoj plodu a její nedostatek může vést k poruchám nervového systému dítěte.
Jak petrželku konzumovat?
Připravte si tento skvělý a osvěžující nápoj. Budete potřebovat:
- svazek petrželky,
- 1 velký citron,
- 1–2 sklenice minerální vody,
- 4–5 lžic cukru.
Petrželku důkladně omyjte a osušte a poté nasekejte nadrobno. Následně omyjte a oloupejte citron, který nakrájejte na menší kousky. Nezapomeňte z ovoce odstranit semínka a všechny ingredience vložte do hluboké nádoby a začněte mixovat při nízké rychlosti. Postupně přidávejte minerální vodu a míchejte, dokud nevznikne homogenní směs. Poté nápoj přelijte přes sítko a je připraven ke konzumaci.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-parsley#1