Petrželka dodá pokrmům víc než typickou chuť. Vyzkoušejte osvěžující bylinný nápoj

Petrželka má mnoho skvělých zdravotních a kosmetických vlastností. To vše díky vitamínu C a dalším minerálům, které obsahuje. Konzumace této byliny se doporučuje lidem na dietě i těhotným ženám. Navíc posiluje imunitní systém a cévy. Co byste měli vědět o petrželce a o její konzumaci?

Jaké obsahuje látky?

Petrželka pochází z oblastí Středomoří a má různé využití: léčebné i kosmetické. Tato bylinka obsahuje mnoho cenných vitamínů a minerálů, které jsou důležité pro naše zdraví a dobrou kondici organismu. Její nejcennější složkou je vitamín C, minerální soli a vláknina.

Doporučený článek:  Měsíčková tinktura je první pomocí při zánětu a bolesti v krku. Její výrobu zvládne každý

Pevné zdraví

Největší předností petrželky je to, že je bohatým zdrojem vitamínu C. Zpevňuje cévní stěny, čímž minimalizuje riziko krvácení při těžších poraněních. Tuto bylinku by měli do jídelníčku zařadit i lidé trpící chudokrevností, protože pomáhá urychlovat vstřebávání železa.

Zdroj obrázku: Freepik

Druhou důležitou složkou této bylinky je vláknina. Ta udržuje pocit plnosti v žaludku, proto se doporučuje zejména lidem na dietě. Navíc předchází zácpě a pozitivně působí na správné vylučování trávicích šťáv v žaludku. Petržel se doporučuje i těhotným ženám, protože obsahuje kyselinu listovou, která je odpovědná za správný vývoj plodu a její nedostatek může vést k poruchám nervového systému dítěte.

Doporučený článek:  Nejen na jaře útočí alergie. Některé rostliny, plísně i roztoči jsou na podzim v plné síle

Jak petrželku konzumovat?

Připravte si tento skvělý a osvěžující nápoj. Budete potřebovat:

  • svazek petrželky,
  • 1 velký citron,
  • 1–2 sklenice minerální vody,
  • 4–5 lžic cukru.

Petrželku důkladně omyjte a osušte a poté nasekejte nadrobno. Následně omyjte a oloupejte citron, který nakrájejte na menší kousky. Nezapomeňte z ovoce odstranit semínka a všechny ingredience vložte do hluboké nádoby a začněte mixovat při nízké rychlosti. Postupně přidávejte minerální vodu a míchejte, dokud nevznikne homogenní směs. Poté nápoj přelijte přes sítko a je připraven ke konzumaci.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-parsley#1

Podobné články:

V každé kuchyni se skrývá nečekaný lék: bobkový list sníží stres, omladí a uleví tráveníV každé kuchyni se skrývá nečekaný lék: bobkový list sníží stres, omladí a uleví trávení

Naše babičky léčily mnohé zdravotní neduhy tím, co měly zrovna v kuchyni. Své uplatnění našel i bobkový list, který nejenže dodává pokrmům jedinečné aroma, ale má také protizánětlivé, protirakovinné, analgetické

Lahodné pesto z petrželky ozvláštní každé menu. Jedinečné jsou ale také jeho zdravotní účinkyLahodné pesto z petrželky ozvláštní každé menu. Jedinečné jsou ale také jeho zdravotní účinky

Petržel nemusíte použít pouze v kuchyni na dochucení různých pokrmů. Jednou týdně si z ní zkuste udělat například lahodné pesto, které si pak můžete namazat na čerstvé pečivo nebo ho

Nedoceněná kopřiva má rozhodně co nabídnout. Bylinná tinktura v sobě skrývá obrovskou síluNedoceněná kopřiva má rozhodně co nabídnout. Bylinná tinktura v sobě skrývá obrovskou sílu

Kopřiva sice patří mezi plevel, kterého se často zbavujeme, ale má spoustu skvělých vlastností, jež mohou pomoci při různých nemocech. Využívá se nejen ve farmacii, ale také v­ kosmetice. Například kopřivový