Okurková sezona je v plném proudu, nejvyšší čas pustit se do nakládání

Nakládané okurky jsou silnou součástí naší tradice. Obsahují mnoho vitamínu C, vápníku a železa a spoustu dalších cenných látek. Správně by měly být křupavé a nakyslé. Existuje mnoho receptů, které používaly naše babičky a které můžeme využít i dnes. Přidávaly například několik třešňových nebo dubových listů.

Obsahují spoustu vitamínů

Klíčovým faktorem je správný výběr okurek určených k nakládání. Měly by být pevné, čerstvé a dostatečně zralé. Za zmínku stojí, že obsažený vitamín C posiluje imunitní systém a stěny cév. Navíc obsahují vápník, který je stavebním kamenem zubů a kostí a podílí se na procesu srážení krve. Kromě toho nelze opomenout železo, které brání rozvoji chudokrevnosti.

Doporučený článek:  Dušičky se blíží a náhrobky našich blízkých potřebují vyčistit. S jednoduchým postupem to zvládnete

Pro nakládání okurek budete potřebovat vhodné sklenice, které jsou důležité pro správný průběh celého procesu kvašení. Je důležité je předem opařit a důkladně umýt. Pokud má sklenice otlučené hrdlo, odložte ji stranou a okurky do ní nenakládejte. Pozor dejte také na víčka, která by neměla mít stopy rzi nebo promáčkliny vytvořené například nožem. Jinak nebudou vzduchotěsná a do sklenic může pronikat vzduch. Nezapomeňte je vždy řádně utáhnout.

Zdroj obrázku: Freepik

Recept na křupavé okurky

Ihned po nasbírání úrody okurky důkladně omyjte pod tekoucí vodou a poté je vložte do misky naplněné studenou vodou. Zeleninu v ní nechte odstát alespoň hodinu. Mezitím si připravte (na kilogram nakládaných okurek) 3 dubové listy, 4 třešňové listy, 4 listy černého rybízu, 2 listy křenu, 2 bobkové listy a pár kuliček hořčičných semínek.

Doporučený článek:  Ani nejlepší recept nezaručí, že se nakládané okurky podaří. Dojít může hned k několika chybám

Dále nezapomeňte na 5 stroužků česneku, 3 centimetry kořene křenu, 2 snítky kopru, litr vody a 1,5 lžíce soli bez jódu. S výše uvedenými ingrediencemi můžete přejít k výrobě nakládaných okurek. Na začátku na dno sklenic vložte kopr, všechny listy, křen, kopr, stroužky česneku a hořčici. Pak pevně naskládejte okurky a do štěrbin zatlačte zbytek kopru, česneku a listů. Slanou vodu přiveďte k varu a nalijte do sklenic.

Zdroj: https://cookieandkate.com/best-pickles-recipe/

Podobné články:

Bez drahých hnojiv se klidně obejdete. Orchideje podpoří v květu obyčejná zeleninaBez drahých hnojiv se klidně obejdete. Orchideje podpoří v květu obyčejná zelenina

Orchideje patří mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Jejich pěstování nepatří mezi snadné, ale mnoho lidí je i přesto miluje a nedá na ně dopustit. Díky široké škále barev se hodí do

Nejen okurky. Zdravé siláže lze připravit i z jiných druhů, nakládané citrony příjemně překvapíNejen okurky. Zdravé siláže lze připravit i z jiných druhů, nakládané citrony příjemně překvapí

Věděli jste, že si můžete naložit nejen zelí nebo okurky, ale také další druhy zeleniny? Nakonec je můžete mezi sebou také různě kombinovat. Nakládaná zelenina je oblíbenou pochutinou, můžete ji