Okurková sezona je v plném proudu, nejvyšší čas pustit se do nakládání

Nakládané okurky jsou silnou součástí naší tradice. Obsahují mnoho vitamínu C, vápníku a železa a spoustu dalších cenných látek. Správně by měly být křupavé a nakyslé. Existuje mnoho receptů, které používaly naše babičky a které můžeme využít i dnes. Přidávaly například několik třešňových nebo dubových listů.

Obsahují spoustu vitamínů

Klíčovým faktorem je správný výběr okurek určených k nakládání. Měly by být pevné, čerstvé a dostatečně zralé. Za zmínku stojí, že obsažený vitamín C posiluje imunitní systém a stěny cév. Navíc obsahují vápník, který je stavebním kamenem zubů a kostí a podílí se na procesu srážení krve. Kromě toho nelze opomenout železo, které brání rozvoji chudokrevnosti.

Doporučený článek:  Túje pěstované v květináčích potřebují zvláštní ochranu před mrazem

Pro nakládání okurek budete potřebovat vhodné sklenice, které jsou důležité pro správný průběh celého procesu kvašení. Je důležité je předem opařit a důkladně umýt. Pokud má sklenice otlučené hrdlo, odložte ji stranou a okurky do ní nenakládejte. Pozor dejte také na víčka, která by neměla mít stopy rzi nebo promáčkliny vytvořené například nožem. Jinak nebudou vzduchotěsná a do sklenic může pronikat vzduch. Nezapomeňte je vždy řádně utáhnout.

Zdroj obrázku: Freepik

Recept na křupavé okurky

Ihned po nasbírání úrody okurky důkladně omyjte pod tekoucí vodou a poté je vložte do misky naplněné studenou vodou. Zeleninu v ní nechte odstát alespoň hodinu. Mezitím si připravte (na kilogram nakládaných okurek) 3 dubové listy, 4 třešňové listy, 4 listy černého rybízu, 2 listy křenu, 2 bobkové listy a pár kuliček hořčičných semínek.

Doporučený článek:  Ani v zimě není zalévání zahrady tabu. Má ale pravidla

Dále nezapomeňte na 5 stroužků česneku, 3 centimetry kořene křenu, 2 snítky kopru, litr vody a 1,5 lžíce soli bez jódu. S výše uvedenými ingrediencemi můžete přejít k výrobě nakládaných okurek. Na začátku na dno sklenic vložte kopr, všechny listy, křen, kopr, stroužky česneku a hořčici. Pak pevně naskládejte okurky a do štěrbin zatlačte zbytek kopru, česneku a listů. Slanou vodu přiveďte k varu a nalijte do sklenic.

Zdroj: https://cookieandkate.com/best-pickles-recipe/

Podobné články: