Zkušení zahradníci schválně ničí keříky rajčat. Díky tomu sklízí každý rok bohatou úrodu

Při pěstování rajčat se většina z nás zaměřuje na výběr správného místa, přihnojování a pravidelné zalévání. To jsou naprosté základy. Pokud ale chceme získat opravdu uspokojivý výnos, za zvážení stojí i trhání rajčatových listů. Jde o nekomplikovaný postup, při kterém je ale potřeba dodržet pár základních pravidel.

Proč je důležité listy ořezat?

Trhání rajčat urychlí dozrávání chutných a aromatických plodů a navíc je ochrání před plísňovými onemocněními, které se přenáší kontaktem spodních listů s vlhkou půdou. Také se zlepší větrání keřů a přístup slunečního záření. Řezání nebo trhání listů ale neprospívá tvorbě plodů, proto je dobré začít s ním až tehdy, když se na keři vytvoří větší množství ovoce.

Doporučený článek:  Angrešt nesmí chybět na žádné zahradě. Jídelníček obohatí jedinečnou chutí i pořádnou dávkou vitamínů

Při nesprávném otrhání hrozí infekce a zhoršení stavu plodin. Pro loupání rajčatových listů si vyberte teplé, suché a slunečné dny a nedělejte to večer. Čím dříve ranka na listu zaschne a zahojí se, tím lépe. Listy můžete řezat ručně nebo použít prořezávač. Pamatujte na hygienu, důkladně si umyjte ruce, používejte rukavice a vydezinfikujte zahradní nářadí, jinak přenesete choroby z jiných zahradních a pěstovaných rostlin.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak správně odřezávat listy?

Odstranit byste měli vždy celý list. Díky tomu bude rána minimální. Pokud po nich zůstanou například úlomky řapíků, časem uhnívají a oslabují rostlinu. Najednou odřízněte maximálně tři listy na rostlině, ale nejbezpečnější možností je odstranit jeden list denně. Na konci postupu by na každém keři mělo zůstat alespoň 15 listů, aby mohla rostlina provádět fotosyntézu.

Doporučený článek:  Celá úroda rajčat může přijít vniveč. Před chorobami a škůdci zeleninu ochrání přírodní postřik

Při řezání nejprve odstraňte listy s rušivými znaky – jinak barevné, žluté nebo seschlé. Mohou být napadené chorobou. Dále se zaměřte na listy, které jsou v kontaktu se zemí, jelikož v půdě se mohou vyskytovat nebezpečné patogeny, pro které je kontakt s listy nejjednodušším způsobem napadení rajčat jako celku. Poté sbírejte listy rostoucí pod nejnižším trsem a postupujte výš a výš.

Zdroj: https://www.sarabackmo.com/pinching-off-and-pruning-tomato-plants/

Podobné články:

Nejen do polévky. Dýně jsou skvělé i syrové, vyniknou v salátu, ozvláštní smoothieNejen do polévky. Dýně jsou skvělé i syrové, vyniknou v salátu, ozvláštní smoothie

Podzimnímu menu určitě kraluje dýně. Je to produkt, který můžeme sehnat v mnoha různých podobách. Některé druhy musíme uvařit, než je sníme, ale jiné si můžeme dát i syrové. Podávané

Domácí rajčatové pyré se vyplatí mít stále po ruce. Skvěle chutná v polévce i na pizzeDomácí rajčatové pyré se vyplatí mít stále po ruce. Skvěle chutná v polévce i na pizze

Rajčatový protlak používáme k přípravě mnoha chutných pokrmů, například rajčatové polévky nebo jako základ pizzy. Rajčata jsou nejen chutná, ale také velmi zdravá součást našeho jídelníčku. Obsahují velké množství draslíku,

V zelené je síla. Se zeleninou v této barvě se nemusíte bát nemocí ani rychlého stárnutíV zelené je síla. Se zeleninou v této barvě se nemusíte bát nemocí ani rychlého stárnutí

Brokolice, zelí, hlávkový salát, petržel, celer nebo špenát se řadí mezi tzv. zelenou zeleninu. A všechny tyto druhy obsahují mnoho cenných živin, vitamínů a minerálů, které tělo potřebuje pro správné