U ovocných džusů záleží na složení. Čím více ovocné složky, tím lépe

Ovocné džusy se běžně považují za chutnější vodu nebo za čajové náhražky. Pijeme je, abychom uhasili žízeň, a jak naznačují reklamy, poskytnou vitamíny. Odborníci na výživu však jasně zdůrazňují, že ovocné šťávy mohou být často kalorické a plné cukru. Kromě toho mohou kyseliny, které obsahují, uškodit lidem trpícím chronickými gastrointestinálními chorobami.

Obsah ovocných šťáv

Šťávy snadno dodávají tělu vitamíny a minerály. Jejich množství je podobné tomu, jaké nabízí čerstvé ovoce. Například mrkvová šťáva obsahuje vlákninu a betakaroten. Pozitivně ovlivňuje zrak a stav pokožky. Přírodní rybízová šťáva je bohatá na vitamín C, železo a kyselinu listovou.

Doporučený článek:  Jsem kategoricky proti. Listí je z vašeho stromu, já ho hrabat nehodlám

Podporují klouby, snižují hladinu cukru v krvi a mají antibakteriální vlastnosti. Ne každá šťáva je však zdravá a ne každý by ji měl konzumovat. Provedly se různé studie o kalorickém obsahu ovocných šťáv a jejich vlivu na naše tělo. Ukázaly, že čím více ovoce jíme, tím lépe ovlivňuje naši váhu a obvod pasu. Pravidelná konzumace ovocných šťáv navíc snižuje riziko obezity.

Zdroj obrázku: Freepik

Zdravé a nezdravé šťávy

Někteří lidé se však pití takových šťáv vyhýbají. Důvodem je rozšířená záměna šťáv za mnohem méně zdravé ovocné nápoje. Ty obsahují hlavně sladidla a aromata a vitamíny a minerály se obvykle přidávají do nápoje chemicky. Skutečné přírodní džusy na druhé straně obsahují pouze dávku cukru, která je výsledkem přirozené sladkosti samotného ovoce. Jsou také méně kalorické a jsou bohatým zdrojem přírodních vitamínů a minerálů. Proto je důležité při nákupu ovocných šťáv pečlivě číst složení.

Doporučený článek:  Nakládané okurky najdeme v každé kuchyni. Málokdo ale tuší, jaký poklad pro lidské tělo vlastně jsou

Kromě diabetiků existují i jiné skupiny lidí, pro něž mohou být ovocné džusy nepříznivé. Lidé, kteří zhubnou, by měli být také opatrní. Šťávy dostupné v obchodech jsou obvykle slazené a proces mačkání šťávy sám zbavuje ovoce většiny vlákniny. Proto by lidé na dietě měli vyměnit džusy za vodu a jíst ovoce jako svačinu s nízkým glykemickým indexem, například bobule, jablka nebo pomeranče.

Zdroje: https://www.healthline.com/nutrition/fruit-juice-vs-soda, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8228760/, https://www.healthline.com/health-news/why-fruit-juice-without-added-sugar-is-still-linked-to-weight-gain, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6495127/, https://health.clevelandclinic.org/is-100-percent-fruit-juice-as-healthy-as-it-sounds

Podobné články:

Zavařování podle lunárního kalendáře: vyplatí se počkat na novoluní, pozor na magický úplněkZavařování podle lunárního kalendáře: vyplatí se počkat na novoluní, pozor na magický úplněk

Zavařování je národním sportem, hospodyňky se předhánějí v množství skleniček, druhů i nejrůznějších kombinací. Recepty na marmelády, sirupy nebo čalamády jsou pak oblíbeným námětem na hovory. Ale jak získat zavařováním