Zavařování je národním sportem, hospodyňky se předhánějí v množství skleniček, druhů i nejrůznějších kombinací. Recepty na marmelády, sirupy nebo čalamády jsou pak oblíbeným námětem na hovory. Ale jak získat zavařováním co nejvíce a nepromarnit zbytečně čas? Podle mnohých záleží nejen na receptu a seznamu ingrediencí, ale též na době v průběhu měsíce, kdy se zavařuje. Podle lunárního kalendáře mají fáze měsíce významný vliv na chuť i konzistenci. Kdy tedy rozhodně nezavařovat?
Po vzoru našich předků
Proč se řídit lunárním kalendářem a fázemi měsíce při různých zemědělských pracích nebo zavařování? V zásadě celá příroda je ovlivněná Měsícem, proto se také naši předci řídili jeho jednotlivými fázemi. V době, kdy měsíc dorůstá, se doporučuje sklízet dozrávající ovoce a zeleninu, protože mají nejlepší chuť. Obdobně řezané květiny vydrží o poznání déle ve váze čerstvé.
V době úplňku na sběr bylinek
A zavařovat o úplňku? Rozhodně ne, protože podle lunárního kalendáře ubývající měsíc ovlivňuje mízu v rostlinách i vodu, která se akumuluje v kořenech. Hodí se sklízet hlízy, různé druhy kořenů nebo cibuli. Také je ideální sbírat bylinky, které mají nejintenzivnější chuť a koncentrují největší množství léčivých látek. V době novoluní se pak doporučuje spíše sázet, rozhodně není čas na zavařování.
Měsíc v novoluní – čas na konzervování
A kdy tedy zavařovat? Čas novoluní je zásadní, nejlepší čas na přípravu kyselých okurek, čalamád a dalších zeleninových směsí nastane v době od 27. srpna do 3. září. Zavařeniny nebo marmelády z tohoto období získají na výrazné chuti, což je dobrá zpráva pro všechny milovníky různých druhů zavařenin, které najdou využití v podzimním nebo zimním období, kdy jsou všechny druhy ovoce a zeleniny neskutečně drahé.
Zdroj: https://www.llewellyn.com/journal/article/2259