Angreštová tinktura potěší netradiční chutí i svými účinky

Tinktury všeho druhu jsou nyní velmi populární. Není se čemu divit, protože jsou nejen chutné, ale také velmi zdravé. Tinktura z angreštu je produkt, který byste měli mít doma. Má charakteristickou sladkokyselou chuť a mnoho zdravotních benefitů. Působí jako antipyretikum a protizánětlivý, choleretický a antioxidační prostředek. Ukážeme si, jak si ji připravit doma.

Proč se vyplatí angrešt začlenit do jídelníčku?

Angrešt je velmi blízký jinému kyselému ovoci, a to rybízu. Ovoce najdeme po celé Evropě, ale roste také v Asii a Africe. U nás ho sice lze pěstovat velmi jednoduše, ale bohužel se do našeho jídelníčku dostává jen málokdy. Obsahuje přitom vitamín C, betakaroten, vitamíny B5 a B6, draslík, měď, chrom a mangan.

Doporučený článek:  Mulč ochrání rostliny před mrazem. Na výběr máme mnoho materiálů

Navíc se v něm nachází také citronová, vinná, jablečná a jantarová kyselina. Angrešt můžete konzumovat samostatně jako čerstvé ovoce, ale také z něj můžete udělat vynikající zavařeninu. Doma si z angreštu můžete připravit i lahodnou šťávu, kompot, džem nebo tinkturu. Záleží jen na vás a na tom, co vám osobně chutná nejvíce. V každém případě se dočkáte hodně vitamínů.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak funguje tinktura z angreštu?

Tinktura z angreštu má sladkokyselou chuť, takže vám bude zaručeně chutnat. To ale není jediný benefit této tekutiny. Má antipyretické, protizánětlivé, choleretické a antioxidační vlastnosti. Díky tomu bude organismus odolnější, únava mírnější a vyhne se vám mnoho nemocí. Jestli máte problémy s kardiovaskulárním onemocněním, nemocemi endokrinního systému, anémií nebo aterosklerózou, je pro vás ideální.

Doporučený článek:  Zahradničení je životní styl, který sbližuje a působí pozitivně na člověka

Recept na tinkturu z angreštu

Na výrobu tinktury potřebujete 2 kg ovoce, 1 kg cukru, 1 litr vody, 1 litr lihu a šťávu z 1 citronu. Angrešt opláchněte a odstraňte stopky. Ovoce důkladně rozdrťte, zasypejte cukrem a potom zalijte vodou, citronovou šťávou a lihovinou. Promíchejte a nechte 14 dní na slunném místě. Potom tekutinu přeceďte a nalijte do vhodné nádoby. Takto připravenou tinkturu lze ihned podávat.

Zdroj: https://sovetplus.com/en/cooking/drinks-cocktails-alcohol/gooseberry-tincture-when-and-how-to-make-it, https://www.healthline.com/nutrition/gooseberries, https://www.medicalnewstoday.com/articles/gooseberry-benefits, https://www.britannica.com/plant/gooseberry, https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173030/nutrients

Podobné články:

Mátový čaj příjemně zklidní žaludek a uvolní napětí. Při pálení žáhy ale ještě víc přitížíMátový čaj příjemně zklidní žaludek a uvolní napětí. Při pálení žáhy ale ještě víc přitíží

Pálení žáhy je jeden z nejčastějších žaludečních neduhů, který trápí mnoho lidí. Můžete si na něj samozřejmě koupit léky, ale hodně lidí vám také poradí domácí léky. Některé z nich