Při sběru hub je vhodné dodržet pravidla a sbírat pouze známé druhy

Zkušení houbaři vědí, které druhy sbírat, ale i jim se může stát, že najdou houbu, která není jedlá. O to více pozornosti musí věnovat sběru hub začátečníci, kteří se mohou snadno splést. Otrava může skončit fatálně nebo s vážnými zdravotními důsledky, proto se doporučuje opravdu velká ostražitost. Jak se otravě vyhnout a co v případě, že se stane, dělat?

Pravidla pro sběr hub

Češi jsou národem houbařů, kteří mají pocit, že rozeznají většinu jedlých hub. Každoročně vyhledají lékařské ošetření v souvislosti s otravou po konzumaci hub přibližně čtyři stovky osob, přičemž úmrtí nebývají častá, přesto je namístě mít se na pozoru při procházkách lesem. Zejména je důležité vybírat druhy, které dotyčný zná. Rozhodně se nevyplácí zkoušet nové nebo neprověřené houby, k záměně může dojít snadno. Typicky holubinku rozezná od muchomůrky zelené jen znalec, obdobně chuťově delikátní smrže se mohou zaměnit s jedovatými ucháči.

Zdroj obrázku: Freepik

Co neznám, nesbírám

Zásadní pravidlo houbaření „nesbírat, co neznám“ se musí aplikovat též na drobné kousky, u kterých nelze přesně určit druh. Malý lesklý klobouček může připomínat různé druhy, proto je vhodné se těmto exemplářům vyhnout. Nevyplácí se ani ověřovat jedlost hub jejich ochutnáním, protože nejedlé i jedovaté druhy mohou mít jemnou chuť. Rozhodně neplatí, že jsou hořké, tuhé nebo štiplavé. Obdobně červivost hub není znakem jejich jedlosti. Nepomáhá ani test pomocí cibule, ta má podle některých v přítomnosti jedovatých kusů zčernat.

Doporučený článek:  Proti hypertenzi působí účinně brokolice, rajčata nebo mrkev

Do lesa s košíkem

Dobrou radou zkušených mykologů je též používání košíku při procházkách v lese. Sbírání hub do igelitových sáčků a tašek se nedoporučuje, protože zapaření může způsobit, že už během pouhých dvou hodin se z původně jedlé houby stává jedovatá. Vždy je dobré pamatovat na to, že houby se nepodávají dětem, těhotným a kojícím ženám či seniorům. A co dělat v případě, kdy několik hodin po snědení hub pociťujete nevolnost, zvracíte, trpíte bolestmi hlavy nebo naměříte zvýšenou teplotu? Na nic nečekejte a vyhledejte okamžitě lékaře.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537111/, https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/mushroom-poisoning, https://hortnews.extension.iastate.edu/tips-collecting-and-identifying-mushrooms, https://www.britannica.com/science/mushroom-poisoning

Podobné články: