Mango je oblíbené ovoce plné vitamínů. Posiluje imunitu a koncentraci

Patří mezi nejoblíbenější tropické ovoce a milují jej děti i dospělí pro jeho slaďounkou chuť. Mango je velmi chutné, k tomu obsahuje množství blahodárných látek včetně vitamínů, minerálů a antioxidantů. Tvarem připomíná zmenšeninu míče na americký fotbal, mango je oválné a pod pevnější slupkou skrývá měkkou a šťavnatou dužninu. Konzumuje se nejčastěji syrové, přidává se do zeleninových salátů a své nezastupitelné místo má v dezertech. Proč zařadit mango do jídelníčku a do jakých jídel jej přidat?

Plody z jihovýchodní Asie

Mango je plod mangovníku, který pochází z tropů v jihovýchodní Asii. V současnosti se pěstuje v Indii nebo v Thajsku, ale také v Mexiku či Brazílii. Na popularitě získává též v tuzemsku, kde se konzumenti se sladkou žlutooranžovou dužninou teprve seznamují. A proč zařadit mango do jídelníčku? Nejen pro zajímavou chuť, též pro obsah živin, vitamínů, minerálů a antioxidantů. Mango je zásobárnou vitamínů C, A a E, rovněž minerálů, jako jsou draslík nebo hořčík, nechybí betakaroten a kyselina listová. Je důležité i pro obsah vlákniny.

Zdroj obrázku: Freepik

Pro zdravá střeva

Proč jíst mango pravidelně? Rozhodně pro posílení imunity, podle odborníků také posiluje srdce a zlepšuje kognitivní funkce mozku včetně paměti a soustředění. A co víc, je lékem pro oči. Mango není příliš kalorické, obsahuje na 100 gramů 69 kcal. Je pravda, že toto ovoce obsahuje o něco více sacharidů než jiné ovoce, na druhou stranu je ale balzámem pro střeva, zlepšuje peristaltiku a odstraňuje toxiny z těla.

Doporučený článek:  Nepříjemný zápach může signalizovat vážné onemocnění. Prozradit může cukrovku nebo problém s játry

Do salátů i k rybám

Mango se používá v mnoha podobách, ve studené i teplé kuchyni. Výtečně chutná v zeleninových a ovocných salátech, často je součástí smoothie nebo exotických dezertů. Při snídani se může přidat do jogurtu nebo ovesné kaše. Vzhledem k jeho jedinečné chuti se může kombinovat se slanými jídly, s masem nebo s rybami či s dipy ve spojení s chilli. Mango se může konzumovat každodenně, není vhodné pro alergiky na pyly břízy nebo pelyňku nebo pacienty s ledvinovými kameny.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-mango

Podobné články: