Šalvěj je bylina, která by stála za to, abychom ji všichni měli doma na zahradě. Nejen že vypadá skvostně, ale hlavně má velmi mnoho léčebných vlastností. S touto bylinou můžete kdykoliv připravit infuzi nebo výluh, který pomůže s mnoha běžnými onemocněními. Jaké vlastnosti má tato zázračná bylina a na co ji můžete využít?
Jak tato rostlina vypadá?
Šalvěj je bylina stejně jako máta, rozmarýn, oregano nebo tymián. Patří do čeledi hluchavkovitých. Šalvěj poznáme podle stříbrnozelených listů a fialových květů. Šalvěj se vyznačuje silnou vůní a zemitou chutí. Tato bylina našla uplatnění jak v potravinářském, tak i v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Její latinský název Salvia pochází z latinského salvare, což znamená „zachránit“. [1]
Jaké jsou její blahodárné účinky?
Šalvěj je pokladnicí vitamínu K. Obsahuje také množství hořčíku, zinku, mědi a vitamínů C, A a E. Navíc obsahuje také kyselinu kávovou, kyselinu chlorogenovou, kyselinu rozmarýnovou či kyselinu ellagovou a rutin. Každá z těchto sloučenin má velmi příznivé účinky na lidský organismus. [2]
Léčivé vlastnosti
Je známo, že tato bylina snižuje riziko rakoviny, zlepšuje funkci mozku a v neposlední řadě má také velmi příznivý vliv na paměť. [3] Z extraktu šalvěje bylo zjištěno, že tato bylina obsahuje látky působící antibakteriálně a protizánětlivě. V léčitelství se využívá pro kloktání jako ústní voda, jelikož účinně zabíjí Streptococcus mutans. Také látky obsažené v šalvěji působí proti houbám z rodu kvasinek, které mohou způsobovat problémy v ústní dutině. Šalvěj se používá také při léčbě onemocnění v krku, zánětů dásní a krčních mandlí. [2]
Další příznivé vlastnosti
Tato bylina se užívá v případě problémů s trávicí soustavou, při průjmech a také při snížené imunitě. Je vhodným prostředkem pro snižování hladiny cukru v krvi i špatného cholesterolu.
Zdroj: [1] https://hsmap.bnhelp.cz/app/czu/detail_view_druh.php?kod=saloff [2] https://www.webmd.com/diet/health-benefits-sage [3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5318325/