Šalvěj se právem řadí mezi nejoblíbenější bylinky, které si snadno vypěstujeme na zahrádce

Šalvěj je bylina, která by stála za to, abychom ji všichni měli doma na zahradě. Nejen že vypadá skvostně, ale hlavně má velmi mnoho léčebných vlastností. S touto bylinou můžete kdykoliv připravit infuzi nebo výluh, který pomůže s mnoha běžnými onemocněními. Jaké vlastnosti má tato zázračná bylina a na co ji můžete využít?

Jak tato rostlina vypadá?

Šalvěj je bylina stejně jako máta, rozmarýn, oregano nebo tymián. Patří do čeledi hluchavkovitých. Šalvěj poznáme podle stříbrnozelených listů a fialových květů. Šalvěj se vyznačuje silnou vůní a zemitou chutí. Tato bylina našla uplatnění jak v potravinářském, tak i v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Její latinský název Salvia pochází z latinského salvare, což znamená „zachránit“. [1]

Doporučený článek:  Zapomenutého koření si cenili již staří Egypťané. Černý kmín dodá ojedinělou chuť i léčivé účinky

Jaké jsou její blahodárné účinky?

Šalvěj je pokladnicí vitamínu K. Obsahuje také množství hořčíku, zinku, mědi a vitamínů C, A a E. Navíc obsahuje také kyselinu kávovou, kyselinu chlorogenovou, kyselinu rozmarýnovou či kyselinu ellagovou a rutin. Každá z těchto sloučenin má velmi příznivé účinky na lidský organismus. [2]

Zdroj obrázku: Freepik

Léčivé vlastnosti

Je známo, že tato bylina snižuje riziko rakoviny, zlepšuje funkci mozku a v neposlední řadě má také velmi příznivý vliv na paměť. [3] Z extraktu šalvěje bylo zjištěno, že tato bylina obsahuje látky působící antibakteriálně a protizánětlivě. V léčitelství se využívá pro kloktání jako ústní voda, jelikož účinně zabíjí Streptococcus mutans. Také látky obsažené v šalvěji působí proti houbám z rodu kvasinek, které mohou způsobovat problémy v ústní dutině. Šalvěj se používá také při léčbě onemocnění v krku, zánětů dásní a krčních mandlí. [2]

Doporučený článek:  Hubnutí na vlnách vůní: bylinky urychlí metabolismus, sníží chuť k jídlu a podpoří spalování

Další příznivé vlastnosti

Tato bylina se užívá v případě problémů s trávicí soustavou, při průjmech a také při snížené imunitě. Je vhodným prostředkem pro snižování hladiny cukru v krvi i špatného cholesterolu.

Zdroj:
[1] https://hsmap.bnhelp.cz/app/czu/detail_view_druh.php?kod=saloff
[2] https://www.webmd.com/diet/health-benefits-sage
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5318325/

Podobné články:

Vejce jsou zdravá, neméně cenné jsou i skořápky. Rostliny díky nim získají všechny důležité látkyVejce jsou zdravá, neméně cenné jsou i skořápky. Rostliny díky nim získají všechny důležité látky

Skořápky od vajec obvykle vyhodíme do koše ve chvíli, kdy skončíme s vařením nebo pečením. Pravdou je, že je můžete velmi efektivně využít na své zahradě nebo u pokojových rostlin.