Drahý cukr klidně nechte v obchodě. Z cukrové řepy si za pár korun vyrobíte vlastní

Už dlouho se neobjevil cukr v letákové nabídce, k tomu bývá za nižší cenu vyprodaný. Domácí pečení a výroba domácích cukrovinek je tak finančně náročnější než v minulosti. A zatímco v některých obchodech se o levný cukr strhávají bitky nebo jsou nastavovány limity na množství na nákup, šikovné hospodyňky si umí vytvořit domácí cukr nebo sirup a používat je namísto klasického při přípravě sladkostí. Jak si vyrobit krystalový cukr nebo cukrový sirup, a přitom ušetřit?

Domácí sirup namísto cukru

Cukr patří mezi položky, které zdražily v poslední době nejvíce, proto se mnozí uchylují ke slazení medem nebo náhražkami, jako jsou stévie, xylitol nebo javorový sirup. Neméně populární možností je vyrobení domácího krystalového cukru z cukrové řepy. Nevýhodou je delší příprava, ale výsledek rozhodně stojí za to. K tomu není potřeba žádného speciálního vybavení nebo nástrojů, vše má každý doma.

Doporučený článek:  Roztomilý, ale nebezpečný: zbavit se krtka není nemožné, pomohou tři jednoduché metody
Zdroj obrázku: Freepik

Cukr z cukrové řepy

Snadným způsobem je výroba cukru z cukrové řepy, která stojí pár korun. Na přípravu je potřeba 5 kilogramů zeleniny, ze které se vyrobí asi jeden kilogram cukru. Řepa se omyje a oloupe, následně se nakrájí na tenké proužky a peče se v hliněné nádobě na nízký stupeň. Po upečení se přesype obsah do pekáče a nechá se schnout. Na závěr se směs rozemele a může se cukr používat.

Sirup z cukrové řepy

Málokdo ví, že je možné vyrobit též cukerný sirup, který osladí život a doplní vitamíny a minerály. Na přípravu je potřeba 10 kilogramů cukrové řepy a vznikne asi litrová láhev sirupu. Stejně jako v předešlém případě se musí řepa omýt, oloupat a nakrájet na menší kousky. Zalije se v hrnci vodou a dusí se na nízkém plamenu. Po změknutí zeleniny se slije tekutina, která se vaří dalších osm hodin, dokud nevznikne hustý sirup tmavě hnědé barvy. Poté se přelije do láhve s uzávěrem a nechá se zchladnout, může se okamžitě používat.

Zdroj: https://www.instructables.com/Making-Sugar-From-Sugar-Beets/

Podobné články:

Spíž v kuchyni je pro myši hotová hostina. Zbavte se nezvaných hlodavců osvědčenou cestouSpíž v kuchyni je pro myši hotová hostina. Zbavte se nezvaných hlodavců osvědčenou cestou

Myši jsou velmi malí hlodavci, kteří dokážou napáchat velké škody. Snadno se dostanou do domů nebo bytů a mohou zničit zásoby jídla, ke kterému mají snadný přístup. Několik měsíců přitom

Jediná surovina udělá z obyčejného vývaru skutečný gurmánský zážitek. Užijte si dokonalou barvu i chuťJediná surovina udělá z obyčejného vývaru skutečný gurmánský zážitek. Užijte si dokonalou barvu i chuť

Vývar patří mezi nejoblíbenější druhy polévek, které si můžete připravit doma. Nejchutnější je při nachlazení nebo za sychravých dnů, kdy se potřebujete zahřát. Kromě zahřátí se ale můžete těšit také