Už dlouho se neobjevil cukr v letákové nabídce, k tomu bývá za nižší cenu vyprodaný. Domácí pečení a výroba domácích cukrovinek je tak finančně náročnější než v minulosti. A zatímco v některých obchodech se o levný cukr strhávají bitky nebo jsou nastavovány limity na množství na nákup, šikovné hospodyňky si umí vytvořit domácí cukr nebo sirup a používat je namísto klasického při přípravě sladkostí. Jak si vyrobit krystalový cukr nebo cukrový sirup, a přitom ušetřit?
Domácí sirup namísto cukru
Cukr patří mezi položky, které zdražily v poslední době nejvíce, proto se mnozí uchylují ke slazení medem nebo náhražkami, jako jsou stévie, xylitol nebo javorový sirup. Neméně populární možností je vyrobení domácího krystalového cukru z cukrové řepy. Nevýhodou je delší příprava, ale výsledek rozhodně stojí za to. K tomu není potřeba žádného speciálního vybavení nebo nástrojů, vše má každý doma.
Cukr z cukrové řepy
Snadným způsobem je výroba cukru z cukrové řepy, která stojí pár korun. Na přípravu je potřeba 5 kilogramů zeleniny, ze které se vyrobí asi jeden kilogram cukru. Řepa se omyje a oloupe, následně se nakrájí na tenké proužky a peče se v hliněné nádobě na nízký stupeň. Po upečení se přesype obsah do pekáče a nechá se schnout. Na závěr se směs rozemele a může se cukr používat.
Sirup z cukrové řepy
Málokdo ví, že je možné vyrobit též cukerný sirup, který osladí život a doplní vitamíny a minerály. Na přípravu je potřeba 10 kilogramů cukrové řepy a vznikne asi litrová láhev sirupu. Stejně jako v předešlém případě se musí řepa omýt, oloupat a nakrájet na menší kousky. Zalije se v hrnci vodou a dusí se na nízkém plamenu. Po změknutí zeleniny se slije tekutina, která se vaří dalších osm hodin, dokud nevznikne hustý sirup tmavě hnědé barvy. Poté se přelije do láhve s uzávěrem a nechá se zchladnout, může se okamžitě používat.
Zdroj: https://www.instructables.com/Making-Sugar-From-Sugar-Beets/