Bramborový škrob je široce známý a využívaný potravinářský výrobek. Bez něj bychom nevytvořili bramborové knedlíky ani želé, které mají děti rády. Vyplatí se ale ho používat nejen v kuchyni. Poslouží mimo jiné při problémech s trávicí soustavou nebo při kožních zánětech. Má i spoustu dalšího využití.
Co je to bramborový škrob?
Bramborový škrob se vyrábí z bramborových hlíz. Výrobek se používá k přípravě mnoha pokrmů, mimo jiné knedlíků, bramboráků nebo bramborových polévek. Samotný bramborový škrob žádnou zvláštní nutriční hodnotu nemá. Nenajdeme v něm vitamíny ani minerály, jeho hlavní složkou jsou sacharidy. Škrob ale najde využití i v domácí lékárničce.
Bramborový škrob pro zdravotní účely lze používat vnitřně i zevně. V prvním případě se tepelně upravený škrob hodí do bezlepkové diety a pro osoby s celiakií. Některé studie naznačují, že škrob může zlepšit střevní mikroflóru, což může vést k celkovému zlepšení fungování trávicího systému. Tato vlastnost může být užitečná při otravě jídlem, poruchách trávení nebo syndromu dráždivého tračníku.
Léčí kožní problémy
Zevně se bramborový škrob používá k péči o tělo a zmírnění příznaků spojených s kožními problémy. Škrob minimalizuje svědění kůže, záněty, vyrážky a spáleniny od slunce. Pokud máte v horkém počasí problémy s bolestivými oděrkami na stehnech nebo v podpaží, stačí použít trochu škrobu. Je záchranou i pro ženy s větším poprsím, které trápí podráždění kůže kolem podprsenky. Škrob pomůže zabránit oděru, protože vysušuje pokožku a absorbuje pot. Zklidňuje již existující odřeniny.
Bramborový škrob může být přirozenou náhradou suchého šamponu na vlasy, který osvěží účes během několika sekund. Pokožku hlavy stačí posypat trochou škrobu, pár minut počkat a přípravek důkladně vykartáčovat. Škrob můžete přidat také do domácí pleťové masky. Stačí ji smíchat s vodou, olivovým olejem nebo dalšími ingrediencemi.
Zdroj: https://cuahang.takyfood.com.vn/en/what-is-potato-starch-uses-in-food-and-life.html