Amarant byl pěstován už v době před naším letopočtem. Kromě kukuřice a fazolí patřil k základním rostlinám pěstovaným Inky a Aztéky. Díky cenným vlastnostem a živinám jde o pseudobílkovinu, která by na našich talířích neměla chybět.
Upravuje cholesterol
Amarant je zdrojem velkého množství vápníku, ve 100 gramech semen najdeme až 250 mg vápníku. Kromě toho obsahuje fosfor, draslík, zinek a hořčík. Překonává ostatní obiloviny, pokud jde o obsah bílkovin – má jich více než pšenice, kukuřice nebo oves. Nechybí v něm ani vitamíny skupiny B, vitamín E a polyfenoly. Amarant by měli jíst lidé, kteří mají zvýšenou hladinu cholesterolu. Cenné mastné kyseliny GLA přispívají ke snížení LDL cholesterolu v krvi. Měl by být konzumován pro prevenci aterosklerózy, ale také při hypertenzi a diabetu. Amarantová semena, stejně jako amarantová mouka, by měla být součástí menu lidí trpících celiakií. Tato superpotravina neobsahuje lepek, a proto je velmi oblíbená u lidí, kteří se potýkají s touto chorobou.
Zpomaluje proces stárnutí
Pravidelná konzumace amarantu zpomaluje proces stárnutí díky vysokému obsahu skvalenu, lipidu, který vykazuje velmi silné protizánětlivé vlastnosti. Vysoký obsah antioxidantů způsobuje, že pokožka stárne pomaleji, a navíc skvalen má fungicidní a baktericidní účinek. Amarant se doporučuje osobám s kardiovaskulárními chorobami a anémií, protože je bohatý na železo. Ve 100 g semen najdeme až 15 mg železa. V amarantu najdeme hodně vlákniny, která pomáhá správně fungovat střevům a podporuje metabolismus. Zrna ani po uvaření neztrácejí svoje cenné nutriční vlastnosti. Hodí se do jogurtů, dezertů nebo koktejlů, dá se z něj připravit kaše na sladko s ovocem nebo slaná jako příloha k masu, amarantová mouka je velmi dobrá i na pečení moučníků.
Zdroje: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-amaranth, https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/amaranth, https://www.actamedicamediterranea.com/archive/2018/medica-6/amaranth-products-in-the-gluten-free-diet-and-their-impact-on-patients-phys-ical-development/document